Zielona Łyżeczka - Sklep z Naturalną Żywnością. Zdrowe Mąki, Oleje Tłoczone na Zimno, Organiczne Soki i Przetwory Owocowe z własnego sadu, Naturalne Wędliny i Sery
OPIS Ekologiczny granulat SOJOWY to poddana procesowi ekstruzji odtłuszczona mąka sojowa. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego. Doskonale zastępuje mięso, dzięki czemu może być wykorzystywana jako składnik farszu do gołąbków, pierogów, sosu do spaghetti, zup, past lub jako nadzienie do warzyw. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Granulat zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Gdy napęcznieje dodać zioła lub przyprawy. Można go również wcześniej uprażyć na patelni, a d
OPIS Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany groch gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 45 minut. Groch solimy dopiero pod koniec gotowania. SKŁADNIKI ekologiczny groch żółty 100 %. WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przec
SPOSÓB UŻYCIA Wystarczy użyć 1 kropli Zastosować skoncentrowany przy silnym zabrudzeniu SKŁADNIKI ≥ 5% 15% niejonowe środki powierzchniowo czynne (cukrowe środki powierzchniowo czynne), anionowe środki powierzchniowo czynne (siarczany alkoholi tłuszczowych) Zawiera: perfumy (olejek z trawy cytrynowej*, olejek z cytryny*, olejek eukaliptusowy*) Citral, Limonene Inne składniki: woda, etanol, sól, kwas mlekowy, gliceryna, białka pszenicy (*składnik z rolnictwa ekologicznego) 100 % składników ma nat
OPIS Harissa jest to ostra przyprawa, której głównym składnikiem są papryczki chili. Stosowana jest głownie w kuchni arabskiej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, kuskusu, zup, kanapek oraz jako marynata do mięs. SKŁADNIKI papryka, kolendra, kumin*, chili*, cebula, czosnek, czarnuszka, kurkuma, pietruszka, imbir*, sól morska, kminek (* certyfikowany składnik ekologiczny, z upraw rolnictwa biodynamicznego) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać GORCZYCĘ oraz SELER ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWA
OPIS Bulion warzywny może stanowić baze do zup, gulaszów, sosów oraz dodatek do różnych potraw. Bulion jest odpowiedni dla wegetarian oraz wegan. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 10g (ok. 1 łyżkę) dodać do 0,5 l wrzącej wody lub użyć jako przyprawy do potraw. SKŁADNIKI Ziemniaki suszone* 20% mąka kukurydziana* mąka z amarantusa* po 10 % cebula* marchew* SELER* pietruszka* pomidor* por* jarmuż* cukier trzcinowy* po 5% czosnek niedźwiedzi* lubczyk* kurkuma* gałka muszkatołowa* bazylia* po 3% (*certyfi
OPIS Mieszanka przyprawowa nadaje karkówce doskonały smak i aromat, posypane przyprawą mięso zyskuje także piękny dekoracyjny wygląd. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę natrzyj przyprawą, odstaw do lodówki do zamarynowania na kilka godzin. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, piecz kolejne 50 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Tak upieczona karkówka na pewno będzie aromatyczna i soczysta. SKŁADNIKI cebula*, papryka słodka*, tymianek*, marchew*, pietruszka korzeń*, pietruszka natka*,
OPIS Jako przyprawy używamy w niewielkiej ilości, świeżo startą gałkę dodaje się do kapusty, szparagów, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Gałką możemy przyprawić drób, jagnięcinę i kiełbasę. SKŁADNIKI gałka muszkatołowa* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu
OPIS Szarlotka to najczęściej pieczone i uwielbiane ciasto przygotowywane na różne sposoby. Przyprawa do szarlotki to kompozycja starannie dobranych składników gwarantujących doskonały efekt wypieku. SKŁADNIKI cynamon*, kardamon*, goździki*, gałka muszkatołowa*, anyż gwiazdkowy*, imbir* (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu
OPIS 100 g produktu sporządzono z 80 g owoców. Produkt pasteryzowany otrzymany przez wydrylowanie owoców śliwki z dodatkiem koncentratu jabłkowego w celu otrzymania odpowiedniego poziomu pH. SKŁADNIKI śliwki*, koncentrat jabłkowy*, substancja zagęszczająca - pektyna (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. + 4 st. C.
OPIS Ras el hanout to mieszanka przypraw pochodząca z Maroka. Można dodawać do wielu potraw, m.in. kaszy kuskus, dań mięsnych i warzywnych. SKŁADNIKI kolendra, kminek*, papryka, cebula, imbir*, kurkuma, cynamon*, tymianek, sól morska, czosnek, majeranek, rozmaryn, kardamon*, anyż, pieprz, ziele angielskie*, chili*, limonka, goździki* (* certyfikowany składnik ekologiczny, z upraw rolnictwa biodynamicznego) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać GORCZYCĘ oraz SELER ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechow
OPIS Kmin rzymski ma charakterystyczny ciepły aromat. Doskonale pasuje do pikantnych potraw, do dań kuchni indyjskiej, duszonego mięsa, sosów, serów oraz wędlin. SKŁADNIKI kmin rzymski 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS Ekologiczny czosnek niedźwiedzi mielony to przyprawa otrzymywana z suszonych liści czosnku niedźwiedziego. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sosów, past, twarogów, sałatek czy potraw mięsnych. Dla uzyskania lepszych walorów smakowych zalecamy dodawać pod koniec gotowania. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKI czosnek niedźwiedzi* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.
OPIS Przyprawa idealnie nadaje przyprawiania mięsa, drobiu oraz przetworów SKŁADNIKI papryka chili* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać GORCZYCĘ i SELER ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu
OPIS Przyprawa do dań z ryżu, mięsnych oraz jako dodatek do sosów. Idealnie nadaje się również do przyprawiania potraw rybych oraz sałatek. SKŁADNIKI kurkuma*, GORCZYCA*, kolendra*, kozieradka*, kumin*, kminek*, cebula*, pieprz*, lubczyk*, chili* (*certyfikowany składnik ekologiczny) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać SELER ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu
OPIS 100 g prodktu sporządzono z 80 g owoców i 20 g miodu. Produkt pasteryzowany otrzymany przez odszypułkowanie owoców truskawek z dodatkiem miodu wielokwiatowego. SKŁADNIKI truskawki*, miód* (20%), substancja zagęszczająca - pektyna, regulator kwasowości - kwas L-askorbinowy (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. + 4 st. C.