Książka jest zbiorem wielu przepisów kulinarnych łatwych do realizacji w naszych warunkach. Są one dostosowane do nawyków żywieniowych w Polsce. Jestem przekonany, że ze względu na praktyczny charakter, książka ta stanie się bardzo pomocną, niezwykle przydatną publikacją, ułatwiającą życie chorym z cukrzycą typu 2, a także osobom, które pragną zredukować masę ciała. Książka, napisana przystępnym językiem, zawiera wszystkie nowoczesne trendy leczenia żywieniowego chorych na cukrzycę i jest jedną z niewielu
Najnowsza Plansza Żywieniowa M format 21 cm x 29 cm A4 Diety śródziemnomorskiej w cukrzycy Typu 2 Plansza prezentuje diety dla 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal Autorzy: prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak; mgr inż. Aleksandra Cichocka
Plansza Żywieniowa XL format 64 cm x 46 cm B2 Diety śródziemnomorskiej w cukrzycy Typu 2 Plansza prezentuje diety dla 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal Autorzy: prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak; mgr inż. Aleksandra Cichocka
Najnowsza Plansza Żywieniowa L Format 29,7 cm 42 cm A3 Dieta Śródziemnomorska w cukrzycy Typu 2 Plansza prezentuje diety dla 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal Autorzy: prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak; mgr inż. Aleksandra Cichocka
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłusz