Ostrza wykonane z damasceńskiej stali przez wiele stuleci były obiektem marzeń europejskich rycerzy i bliskowschodnich wojowników. Ostrością i wytrzymałością nie miały sobie równych. Krzyżowcy, którzy zetknęli się z nimi najwcześniej w końcu XI wieku, opowiadali, że muzułmańscy wojownicy potrafili jednym cięciem rozpłatać hełm i czaszkę, nie szczerbiąc przy tym szabli. Rdzeń tego noża wykonany jest ze stali AUS-10 o twardości 55-60 HRC. Każde ostrze składa się z 67 warstw stali zapewniając niesam
DAN WOO Nóż szefa kuchni Idealny nóż do każdej kuchni. Wielowarstwowe ostrze składa się z twardego rdzenia wykutego z japońskiej stali VG10, którą obłożono 66 warstwami miękkiej stali (33 warstwy na stronę) by zapewnić nożowi odpowiednią elastyczność. Młotkowanie w górnej części noża pomaga w krojeniu np pomidorów czy sera, zapobiegając zbytniemu przyklejeniu się krojonych potraw do ostrza. Rękojeść wykonano z G10, czyli laminatu składającego się z warst