Stosujemy jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera.
Herbatka polecana jest zamiast innych napojów dla osób z podwyższonym cholesterolem. Cholesterol odkładający się w naczyniach krwionośnych jest jednym z podstawowych czynników przyczyniających się do zawałów i zatorów. Współczesna dieta oraz styl życialudzi sprawiają, że jego poziom we krwi jest często zbyt wysoki. Herbatka bogata jest w witaminy, sole mineralne oraz inne cenne składniki.Skład: ziele przetacznika, owoc jarzębiny, kłącze pięciornika, ziele jasnoty, uczepu karczoch, kłącze perzu, kwiat bzu
Zastosowanie:Według literatury ziele bluszczyka można stosować jako przyprawę korzenną oraz środek wzmacniający, odtruwający, przeciwzapalny i wspomagający przemianę materii.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15min. Pić 1-2 razy dziennie.
Ogórecznik zawiera śluzy, saponiny, garbniki, flawonoidy, sole mineralne (Mn, P, Fe, zn, Cu), krzemionkę oraz kwasy organiczne. W dawnej Polsce podawano go dla „posilenia serc i dodania dobrych myśli'.Herbatkę obecnie poleca się dla poprawy przemiany materii i poprawy stanu błon śluzowych. zawiera krzemionkę, stąd herbatka dodatnio wpływa na stan skóry, włosów, paznokci i naczyń krwionośnych.
Dary Natury - Polecana przy zaparciachHerbatka jest doskonałym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego. Polecamy ją szczególnie przy skłonnościach do zaparć. Herbatkę najlepiej jest podgotować 2-3 minuty, pić wieczorem. Skład:owoc bzu czarnego, jarzębiny liść babki, jeżyny, dzikiej mięty, pokrzywy ziele lnicy, janowca, cykorii w różnych proporcjach
Herbatka z miodunki zawiera dużo rozpuszczalnej krzemionki, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Miodunka jest nazywana płucnikiem lub zielem płucnym ze względu na bardzo korzystne działanie na płuca. Najważniejszym składnikiem jest rozpuszczalna krzemionka, która zapobiega zmianom, związanym z wiekiem w organizmie.
Guz Brzozy, Inonotus Obligua Guz brzozy zwany inaczej grzybem lub rakiem brzozy oraz jako czaga lub czyr. Poszukiwanie lekarstwa na raka prowadzone są przez lata. Tej groźnej chorobie nie była też obojętna medycyna ludowa, która szeroko wykorzystuje wiele substancji naturalnego pochodzenia – roślinne i mineralne. DziałanieWyniki wielu przeprowadzonych na przestrzeni lat badań wskazują, że wyciągi z grzyba brzozy wykazują właściwości hamujące rozwój chorób nowotworowych oraz infekcji wirusowych. Wyciągi z
Dawniej karczoch był znany tylko jako warzywo, a od XIV w. znano jego cenne właściwości lecznicze. Herbatka zalecana do picia jako środek wspomagający przy niewydolności wątroby, zakłóceniach pracy pęcherzyka żółciowego, przy miażdżycy oraz cukrzycy.Skład: ziele karczocha 100%
LIŚĆ MORWY BIAŁEJ podlaska herbatka ziołowaliść morwy białej 100%Morwa hamuje rozkład wielocukrów na cukry proste, dzięki czemu są one słabiej przyswajane przez organizm i wydalane. Polecamy ją szczególnie do picia przy odchudzaniu oraz dla diabetyków.
Dary Natury - Ziele Ostrożenia (czarcie żebro, pietra ziele, carskie ziele)Dawniej wierzono, że ostrożeń ma wręcz cudowną i magiczną moc. Obecnie może być stosowany jako herbatka wspomagająca oczyszczanie organizmu z toksyn.
Herbatka z przetacznika ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. W literaturze roślina ta jest szeroko opisywana jako roślina lecznicza.Przetacznik to ziele obecnie mało popularne w Polsce. Ma on jednak wielu sympatyków zagranicą zwłaszcza w Szwajcarii i Niemczech. Ziele przetacznika znajduje bardzo szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie (leczenie dny, nieżytów układu oddechowego, stanów zapalnych układu moczowego i przewlekłych chorób skóry).Przemywanie skóry naparem z ziela przetacznika ma bard
POLECANA PRZY CUKRZYCY herbatka ekologicznaliść czernicy, brzozy korzeń cykorii podróżnik ziele tawuły, rutwicy liść szałwii, melisy naowocnia fasoli korzeń mniszka, kwiatostan kocanki oraz kwiat mniszka w różnych proporcjachZe względu na właściwości ziół, które wchodzą w skład herbatki polecamy ją, jako wspomagający środek dla diabetyków.
Rzepik to aromatyczna roślina o bogatym składzie chemicznym, zawiera między innymi witaminy C, B, K, sole mineralne w tym dużo krzemionki i wiele innych cennych substancji. Herbatka z ziela rzepiku to doskonały środek polecany na wątrobę oraz do usuwania toksyn z organizmu.Sposób użycia:Zawartość torebki zalać 1,5 - 2 litrami wody zagotować, odstawić pod przykryciem na 25 minut
Korzeń pokrzwyW lecznictwie ludowym pokrzywę zaleca się do stosowania w przypadku zapalenia stawów i reumatyzmie, anemii, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Korzystne współdziałanie surowca zaobserwowano w połączeniu z wyciągiem z palmy sabalowej. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących przerostowi prostaty takich jak obrzęk, zastój oraz ból przy oddawaniu moczu.DziałanieKorzeń pokrzywy stosowany jest jako środek moczopędny w nieżycie i zapaleniu dróg moczowych, a pomocniczo w kamicy moczowej i
Herbatka z ziela ruty działa odtruwająco na organizm. Można ją stosować również jako przyprawę do dziczyzny, ryb, do potraw ciężkich i twarogów.Sposób użycia:Wziąć łyżeczkę herbatki, zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 min. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania.