Kiełki lucerny zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę B12, na której niedobór narażeni są wegetarianie. Poza tym są bogate w witaminy A, C i D oraz lecytynę. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające. Mówi się, że kiełki są witaminową bombą. I nie bez powodu. Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje - witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki są kopalnią cennych składników
Nasiona sezamu nadają się do spożycia po 1,5 dnia od wykiełkowania. Nawet wstawione do lodówki nadal rosną a po 2 dniach stają się gorzkie i niesmaczne.Zawierają jeden z najbardziej odżywczych olejów- sezamowy i witaminę E, wapń i fosfor. Poprawiają krzepliwość krwi. Mówi się, że kiełki są witaminową bombą. I nie bez powodu. Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje- witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy