CURCUMA LONGA (Rhizoma Curcumae)Kłącze Ostryżu Długiego, rodzina Imbirowate.Kurkuma jest popularną przyprawą, najczęściej występująca w mieszankach przyprawowych.W medycynie ludowej, Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Ayurwedzie ma działanie:poprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, neutralizujące kwas solny w żołądku, ochraniające miąższ wątroby, żółciotwórcze, obniżające stężenie lipidów we krwi, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, wzmacnia skurcze macicy, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwr
Pyłek kwiatowy, zwany również pyłkiem pszczelim to bardzo bogaty w biologicznie aktywne substancje produkt. Zbierany przez pszczoły z kwiatów roślin pyłek jest mieszany ze śliną oraz nektarem i gromadzony w ulu dla zaspokojenia potrzeb pokarmowych oraz jako zapas na okres niedostatku pyłku. W ziarnach pyłku pszczelego stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Do głównych grup należą: białka i aminokwasy flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy sole mineralne. Dlat
Sól himalajska – to nie byle jaka sól! Na czym polega różnica między solą himalajską a solą kuchenną? Przede wszystkim jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera aż 84 substancje mineralne , elektrolity i pierwiastki – jest to ogromna liczba, biorąc pod uwagę fakt, że nauce znanych jest jedynie 118 pierwiastków. Swój różowy kolor zawdzięcza właśnie dużej ilości zawartych w niej minerałów, a konkretnie żelaza. Sól ta nie jest również w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Mówi się o niej nawet, że jes
Ksylitol Fiński - cukier z Brzozy 0,25kg Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atom w węgla. W przeciwieństwie do cukr w sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Sól himalajska – to nie byle jaka sól! Na czym polega różnica między solą himalajską a solą kuchenną? Przede wszystkim jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera aż 84 substancje mineralne , elektrolity i pierwiastki – jest to ogromna liczba, biorąc pod uwagę fakt, że nauce znanych jest jedynie 118 pierwiastków. Swój różowy kolor zawdzięcza właśnie dużej ilości zawartych w niej minerałów, a konkretnie żelaza. Sól ta nie jest również w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Mówi się o niej nawet, że jes
Pieprz kolorowy Stanowi mieszankę starannie dobranych owoc w r żnych rodzaj w rośliny. Składają się na nią odmiany: czarna, biała, zielona i czerwona. Poznaj zalety jakie posiada pieprz kolorowy ziarnisty! Pieprz jest przyprawą, kt ra od wielu pokoleń gości na polskich stołach, ale r wnież całego świata. Idealnie poprawia też smak i wygląd dań. Co więcej, łączy w sobie najlepsze cechy wszystkich rodzaj w pieprzu, a przede wszystkim balansuje smak. Pieprz kolorowy ziarnisty - właściwości Warto wiedzieć,