Składniki: wodorosty Nori* (Porphyra spp.) Spos b przyrządzania: Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni. Wartość odżywcza w 100g:wartość energetyczna - 306 kcal/909 kJbiałko - 33,2 gwęglowodany - 7,1 g; w tym cukier - <0,5 gtłuszcz - 1,1 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,49 gbłonnik - 22,9 gs d - 0,7 g Produkt: WEGETARIAŃSKIKraj prod
Składniki: wodorosty kombu* (Laminaria ochroleuca) Spos b przyrządzania: Moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Kombu powiększa objętość do siedmiu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 35-40 minut. Wartość odżywcza w 100g:wartość energetyczna - 183,5 kcal/759,6 kJbiałko - 7,1 gwęglowodany - 16,4 g; w tym cukier - <0,5 gtłuszcz - 2,1 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,59 gbłonnik - 35,3 gs d - 2,35 g Produkt:
Składniki: wodorosty Wakame* (Undaria pinnatifida) Spos b przyrządzania: Moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Wakame powiększa objętość do czternastu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 15-20 minut. Wartość odżywcza w 100g:wartość energetyczna - 304,9 kcal/1,277,1białko - 16,8 gwęglowodany - 38 g; w tym cukier - <0,5 gtłuszcz - 2,7 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 1,2 gbłonnik - 30,7 gs d - 3,5 g Produkt:
Skład: wodorosty: Sałata Morska*(Ulva spp.), Wakame*(Undaria pinnatifida), Nori*(Porphyra spp.)Spos b przyrządzania: Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Wartość odżywcza w 100g:wartość energetyczna - 237 kcal/989,5 kJbiałko - 22,6 gwęglowodany - 17,3 g; w tym cukier - <0,5 gtłuszcz - 1,6 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,