Kurkuma Zastosowanie: Przyprawa zastępująca szafran, polecana szczególnie do nadawania barw potrawom mięsnym, ryżu, ciast, kalafiora, owoców morza, zup i kremowych sosów. Stosowana jest w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry. Kraj pochodzenia: Indie Masa netto: 150g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Kminek Zastosowanie: Kminek jest przyprawą polecaną szczególnie do potraw tłustych, ryb, chleba, kiszonej kapusty, kiełbasy, ziemniaków, serów, sosów, bigosu oraz warzyw. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 150g BEZ KONSERWANTÓW
Imbir mielony Zastosowanie: Imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, znajdując zastosowanie w różnorodnych potrawach. Można używać do potraw słodkich i pikantnych. Podnosi walory smakowe potraw z drobiu, wieprzowiny, pasztetów, flaków, mięs duszonych Kraj pochodzenia: Nigeria Masa netto: 150g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Bazylia Zastosowanie: Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów (często określana jest jako "zioło pomidorowe"). Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych (groch, soczewica). Doskonale pasuje też do ryb, sałatek, drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów. Kraj pochodzenia: Egipt Masa netto: 100g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Czerwona PU-ERH cynamonowa Specyficzny smak herbaty Pu-Erh przygasza dodatek cynamonu. Przyprawa ta w postaci grysu kory cynamonowca działa rozgrzewająco. Według źródeł literatury zielarskiej herbatka Pu-Erh jest polecana tym konsumentom, którzy chcieliby poczuć efekty odchudzającego działania. Składniki: herbata pu-erh, owoc jabłka, kora cynamonu, aromat cynamonowy (0,15%) Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Kraj pochodzenia: Chiny Masa netto: 70g
Herbata Czerwona PU-ERH Źródła literatury zielarskiej opisują, że czerwona herbata wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol i chroni przed próchnicą. Składniki: herbata czerwona Pu-Erh Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Kraj pochodzenia: Chiny Masa netto: 70g
Herbata Zielona EKOLOGICZNA Składniki: herbata zielona Zastosowanie: Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty. Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju zielonej herbaty, ale najczęściej jest to między 80 C a 90 C, a czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna być niższa niż 60 C do 65 C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien być krótszy niż 120 sekund. Im lepsza jakość liści, tym krótszy czas zaparza
Herbata Czarna EARL GREY EKOLOGICZNA Składniki: herbata czarna, lukrecja, naturalny aromat bergamotowy (0,25%) Zastosowanie: Napar z suszu czarnej herbaty nabywa specyficznego aromatu dzięki gorzkiemu olejkowi ze skórki bergamontowej pomarańczy. Literatura zielarska opisuje zdrowotne działanie herbaty Earl Grey pobudzające pracę mózgu i polepszające nasze samopoczucie. Zawarte w niej witaminy i mikroelementy zapewniają naszemu organizmowi witalność i zwiększenie odporności. Fluor zawarty w czarnej her
Herbata Czarna Miodowa EKOLOGICZNA Ekologiczna herbata aromatyzowana o smaku miodowym . Składniki: herbata czarna, herbata rooibos, płatki nagietka, naturalny aromat miodowy (0,25%) Kraj pochodzenia: Chiny Masa netto: 80g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Czarna Żurawinowa EKOLOGICZNA Ekologiczna herbatka aromatyzowana o smaku żurawiny. Składniki: herbata czarna, kwiat hibiskusa, naturalny aromat żurawinowy (0,25%) Kraj pochodzenia: Chiny Masa netto: 70g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Pokrzywa EKOLOGICZNA Składniki: Liść pokrzywy Ekologiczna herbatka z liścia pokrzywy uprzyjemni gorące dnie jak i chłodne wieczory, jednocześnie dostarczając do naszego organizmu cenne substancje. Doskonale smakuje jako herbatka jednorodna, jak również z dodatkiem miodu lub soku owocowego - dzięki czemu zyska nowy wymiar smaku. Inwencja twórcza dozwolona - a nawet zalecana :) Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 30g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Lipa EKOLOGICZNA Ekologiczna herbatka z kwiatu lipy uprzyjemni letnie, jak i chłodne dnie, jednocześnie dostarczając do naszego organizmu cenne substancje. Doskonale smakuje jako herbatka jednorodna, jak również z dodatkiem miodu lub soku owocowego - dzięki czemu zyska nowy wymiar smaku. Inwencja twórcza dozwolona - a nawet zalecana :) Składniki: kwiat lipy Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 30g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Melisa EKOLOGICZNA Napar z melisy według źródeł literatury zielarskiej jest od dawna znany jako napój uspokajający, idealnie nadający się do spożycia w stanach napięcia nerwowego, ułatwiający zasypianie, łagodzący stres, ale także pozytywnie działający na układ pokarmowy. Składniki: liść melisy Masa netto: 40g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata Mięta EKOLOGICZNA Sposób użycia: Odpowiednią ilość surowca zalej ugotowaną wodą. Zaparzaj pod przykryciem przez 5 minut. Składniki: liść mięty Zastosowanie: Herbatka z mięty działa odświeżająco. Liście mięty są chętnie wykorzystywane jako przyprawa, dodawane do sałatek doskonale ją aromatyzują. Masa netto: 40g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.