Cebula Wolska - 100g Odmiana późna, bardzo plenna, wyrównana, o dużej trwałości przechowywania. Wymaga dobrych warunków uprawy. Cebule kulisto- romboidalne, o masie 90-160 g, okryte suchą, cienką, słomkowożółtą łuską. Miąższ biały, jędrny, smaczny. Siew: pierwsza połowa kwietnia. Zbiór: sierpień- wrzesień.
Pikantne i aromatyczne ziele musztardowca japońskiego
Pikantne i aromatyczne ziele musztardowca japońskiego
Burak Nochowski 0,5kg! Odmiana plenna. Korzeń kulisty do kulisto-spłaszczonego. Miąższ ciemnowiśniowy, pierścienie słabo widoczne. Sok o bardzo dużej zawartości betaniny i cukrów. Stanowi wartościowy surowiec do produkcji naturalnych barwników spożywczych. Odmiana przydatna na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, dla przetwórstwa oraz, z uwagi na dużą zawartość suchej masy, do przechowywania zimowego. Uzyskiwany plon korzeni 55-60 t/ ha. Okres wegetacji 110-115 dni.
Cebula Octavia - opis: Odmiana średniowczesna, plenna, przydatna bezpośredniego spożycia, przetwórstwa oraz długiego przechowywania. Wyróżnia się równomiernym załamywaniem się szczypioru. Wyrównana pod względem kształtu i wielkości cebul. Tworzy cebule średniej wielkości (średnia masa 100-130 g), o białym, średnio zwięzłym miąższu. Odmiana polecana również do siewu letniego (III dekada września).
Odmiana wczesna, karłowa. Wysokość roślin 30-35 cm. Strąki proste bezwłókniste, długości 11-12 cm. Siew: połowa maja- lipca. Zbiór: lipiec-październik. Rozstawa: 35-50 x 3-5 cm.
Odmiana selekcji krajowej, bardzo wczesna (od wysadzenia do pierwszego zbioru 65-75 dni), średnio plenna, ale plenniejsza od mieszańca Agat F1. Przeznaczona do najwcześniejszej uprawy w polu. Tworzy kuliste główki 1 - 1,5 kg , średniej wielkości, dość twarde, białozielone na niskim głąbie. Wymaga gleb ciepłych, intensywnego nawożenia i należytej uprawy. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Rozstawa: 50 x 40 cm.
Odmiana późna, przeznaczona przede wszystkim do kwaszenia i bezpośredniego spożycia. Nadaje się również do przechowywania. Główki duże, kuliste lub lekko spłaszczone, ścisłe. Zabarwienie liści wewnętrznych - białe. Kapusta tego rodzaju ma właściwy stosunek cukrów do kwasów, wobec czego odznacza się walorami smakowymi kwaszonki. Okres wegetacji wynosi 130-160 dni. Siew: kwiecień. Zbiór: październik – listopad. Rozstawa: 60 x 60 cm.
Marchew Flacoro Odmiana późna, bardzo plenna. Okres wegetacji 130-160 dni. Korzenie duże, dł. 17-22 cm, gładkie, lekko stożkowate, dobrze wybarwione, półostro zakończone, nie mają skłonności do gromadzenia azotanów. Nadają się do bezpośredniego spożycia, długiego przechowywania oraz do przetwórstwa, szczególnie na soki i mrożoną kostkę. Zawierają ok. 12.4% suchej masy, 6.8% cukrów, 6.9% karotenu. Lekko wypukła głowa, silna nać i mała skłonność korzeni do pękania sprawiają, że odmiana nadaje się do zbio
Rzodkiewka typu Carmen: RZODKIEWKA Carmen do uprawy w polu, kulista, czerwona Bardzo dobra polska odmiana,do całorocznej uprawy gruntowej. Tworzy kształtne, karminowo-czerwone zgrubienia z białym ogonkiem. Odporna na parcenie i pękanie. Miąższ matowo-biały, niekiedy z różowym przebarwieniem, dość łagodny w smaku,cienka skórka. Przez długi okres zachowuje dobrą jakość zgrubienia. Bardzo plenna, nie znosi zacienienia.
Odmiana późna, bardzo plenna. Okres wegetacji 130-160 dni. Korzenie duże, dł. 17-22 cm, gładkie, lekko stożkowate, dobrze wybarwione, półostro zakończone, nie mają skłonności do gromadzenia azotanów. Nadają się do bezpośredniego spożycia, długiego przechowywania oraz do przetwórstwa, szczególnie na soki i mrożoną kostkę. Zawierają ok. 12.4% suchej masy, 6.8% cukrów, 6.9% karotenu. Lekko wypukła głowa, silna nać i mała skłonność korzeni do pękania sprawiają, że odmiana nadaje się do zbioru mechanicz
Odmiana późna, przeznaczona przede wszystkim do kwaszenia i bezpośredniego spożycia. Nadaje się również do przechowywania. Główki duże, kuliste lub lekko spłaszczone, ścisłe. Zabarwienie liści wewnętrznych - białe. Kapusta tego rodzaju ma właściwy stosunek cukrów do kwasów, wobec czego odznacza się walorami smakowymi kwaszonki. Okres wegetacji wynosi 130-160 dni. Siew: kwiecień. Zbiór: październik – listopad. Rozstawa: 60 x 60 cm.
Odmiana oryginalna dająca bardzo wysoki plon oraz dobrze przechowująca się podczas zimy. Korzenie zawierają dużo cukrów oraz czerwonego barwnika – betaniny. Pierścienie słabo zaznaczone. Liście duże, o unerwieniu i ogonkach czerwonych. Siew: kwiecień - lipiec. Zbiór: czerwiec - październik. Rozstawa: 30–40 x 6–10 cm.
Odmiana wyróżniająca się plennością oraz dużym udziałem korzeni handlowych (o średnicy 4-8 cm) w plonie ogólnym.Liście zielone, ze średnim zabarwieniem. Korzeń cylindryczny, do połowy zagłębiony w ziemi, o słabym skorkowaceniu skórki. Miąższ ciemnopurpurowy, delikatny, wyjątkowo smaczny. Okres wegetacji wynosi 110-115 dni. Odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i przechowywania.
Cukinia Soraya: Odmiana krzaczasta cukinii, średniowczesna, dobrze wiążąca owoce nawet w niższych temperaturach. Ciemnozielone pędy i liście. Owoce kształtne, długie do 50 cm i ciężarze 3-4 kg. Miąższ biały, kruchy, soczysty. Plon owoców małych (12-15 cm) wynosi około 10-12 t/ ha, zaś dużych (35 cm) 80-90 t/ ha. Siew: połowa maja. Zbiór: sierpień–październik. Rozstawa: 100–80 cm.