Witajcie w sklepie Kwasiora ! Cuda żem widział ale co najlepsze zachowałem dla Was !
Czołem Waszmościom ! Rad jestem, że mogę przedstawić Wam Szczerbca. Bowiem nie tylko takowy miecz istniał w historyji Polaków ale również i przyprawa takowa występuje. Owa mieszanina aromatycznych korzeni i najprzedniejszych ziół stanowi nie lada kamractwo dla wszelkiego rodzaju mięsiw, bigosów, ryb czy warzyw. Szczerbiec najlepiej czuje się w kuchni staropolskiej, typowo jesienno-zimowej gdy trza się mocarnie pokrzepić sutą strawą. Dania pieczyste również wychodzą bez zbędnego ambarasu gdy na p
Skala ostrości KK: 0/10 Skład: Pieprz ziołowy, sól morska, jałowiec, kozieradka, cebula, czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi Warto wspomnieć dla ułatwienia, że jest to przyprawa "kompletna". Czyli zawiera ona w sobie już sól, więc do doprawiania nie potrzeba nic więcej. Sól użyta jest solą morską BEZ antyzbrylacza, to ważna informacja dla naszego zdrowia. Opakowanie 200g.
Odważysz się... ? Skala ostrości KK: 7/10 Skład: Ostra papryka, sól morska, chilli, cayenne, czosnek, pieprz nepalski. Warto wspomnieć dla ułatwienia, że jest to przyprawa "kompletna". Czyli zawiera ona w sobie już sól, więc do doprawiania nie potrzeba nic więcej. Sól użyta jest solą morską BEZ antyzbrylacza, to ważna informacja dla naszego zdrowia. Opakowanie 200g.
Receptura na Zmorę powstała podczas ostatniej pełni księżyca roku solarnego. Mamy tu mocną pikanterię, a w zasadzie pierność różnego rodzaju pieprzu, połączoną z subtelnymi i dość niezwykłymi aromatami pozostałych ingrediencji. Z początku dostajemy mocny strzał pieprzu i chilli, który jednak po chwili znika pozostawiając bliżej nie określony magiczny posmak...coś niezwykłego ! Zmora najlepiej działa w nocy więc marynować w tej przyprawie polecam właśnie w tym czasie. Skala ostrości KK: 4/10 Skład: P
Kwasior: Hmmm, przydałby mi się kubek. Marek (EDC): Wsadzę słoik w skórzany karwasz, tchnę weń nieco magii i masz. Kwasior: Gdybym mógł robić kubki, wyglądałyby one właśnie TAK ! Efekty: +3 do smaku pitego trunku +2 do charyzmy +1 do szczęścia 5% szans na przywołanie ducha puszczy Leszego Poj. 330ml -Kawa, herbata lub okowita ;) Ps. Jeśli kubek ma być podpisany, daj znać proszę w uwagach do zamówienia. -Kwasior
Z dumą przedstawiam pierwszą autorską przyprawę "KK Original" ! Pasuję niemal do wszystkiego: mięsiwa, ryby, owoce morza, nawet warzywa ;) Smaki typowe dla kuchni tex-mex, ostrość jest wyczuwalna ale stanowi jeno tło dla reszty przypraw. Jest to mieszanka, którą stosuję najczęściej :) Ps. Tak na szybko: 1. Idealny burger - dodaj "KK Original" do zmielonego mięsa i kilka kropel "łuster", grilluj jak chcesz... 2. Idealne żeberka - posyp sowicie żebra z każdej strony, poczekaj kilka godzin i na gril
ALOHA ! Zapraszam w podróż na słoneczne Hawaje :) W mieszance tej zawarte są główne smaki towarzyszące daniom z tamtych stron. Dymna słodycz cukru kokosowego miesza się ze spieczoną słońcem ostrą wędzoną papryką. Do tego lekka cytrusowa kwasowość razem z magią egzotycznych wyspiarskich przypraw powoduje, że smak "Hawaii" na długo zostanie w Waszej pamięci. Przyprawa ta pasuje niemalże do wszystkiego(mięsa, ryby, owoce morza czy warzywa). Doprawcie swoje potrawy "Hawaii" i otrzymacie najsmaczniejszą
Czy jest coś lepszego niż puszka marynowanych, pikantnych i aromatycznych papryczek jalapeño ? Tak, wielka pucha tego dobra ! Kolor czerwony świadczy o tym, że papryczki są bardziej dojrzałe a dzięki temu zwiększył się ich aromat, ostrość jest jednak odrobinę słabsza niż u zielonych braci. Po rozpieczętowaniu otworzy się przed Wami co najmniej milion zastosowań tych małych czerwonych pyszności: Sosy, burgery, hot-dogi, dipy, zapiekanki, ciasta...ogranicza to tylko Wasza fantazja, a prawie 3kg pucha pozwo
Zawój ten mam od początku swej przygody z gotowaniem. Przekazał mi go przed wielu laty pradziadek, który zdobył go jeszcze przed wojną w tajemniczych okolicznościach. Rzekomo chusta stworzona została dla nadwornego kucharza jednego z królów Polski, przez dziwnego przybysza zza wielkiej wody. Gdzieś tam w rodzinnych legendach przewinęli się także kosmici oraz magiczne siły, ale kto by dawał temu wiarę...tak czy inaczej "Czarny Zawój" to wielce potężny artefakt. Udało mi się z duplikować kilka dodatkowyc
Klasyczny amerykański sos BBQ. Produkowany i rozlewany w USA. Smak jest dobrze zbalansowany więc idealnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie będzie trzeba nadać sznyt BBQ do potraw. Burgery, pulled meats, ryby, warzywa lub jako baza do "nawilżaczy" czy sosów typu "home made". Butla półtora litrowa, pozwoli cieszyć się przygodami spod szyldu BAR-B-Q zdecydowanie dłużej !
Klasyczny amerykański sos BBQ. Produkowany i rozlewany w USA. Smak jest dobrze zbalansowany więc idealnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie będzie trzeba nadać oryginalny sznyt BBQ do potraw. Burgery, pulled meats, ryby, warzywa lub jako baza do "nawilżaczy" czy sosów typu "home made".
Tradycyjnie marynowanie było stosowane w celu upewnienia się, że niektóre produkty były dostępne przez cały rok, na przykład w zimie lub w dalekiej podróży, szczególnie drogą morską. Świeżo zerwane peperoncini o niezwykle żywych kolorach w smaku świeże, lekko pikantne. Papryczek tych można używać na wiele sposobów: podawać jako przystawki, w sałatkach, z koktajlami, dodawać do potraw z makaronu, półmisków z crudité lub cieszyć się nimi wprost ze słoika jako przekąska. Pokrojone elegancko dodadzą Waszym
Najsławniejszy ostry sos świata, tym razem w wersji CHIPOTLE ! Proces wędzenia nadaje papryczkom dymny posmak i intensyfikuje ostrość. Mamy więc w tej buteleczce prawdziwą bombę smaków ! Pikanterią i octowością przegrywa ze starszym bratem Tabasco ale zdecydowanie wygrywa aromatem. Ten sos albo się lubi albo nie, bez kompromisów. Skala ostrości KK: 2/10 A tutaj przepis z wykorzystaniem "Tabasco Chipotle":
Z dumą przedstawiam pierwszą autorską przyprawę "KK Original" ! Pasuję niemal do wszystkiego: mięsiwa, ryby, owoce morza, nawet warzywa ;) Smaki typowe dla kuchni tex-mex, ostrość jest wyczuwalna ale stanowi jeno tło dla reszty przypraw. Jest to mieszanka, którą stosuję najczęściej :) Ps. Tak na szybko: 1. Idealny burger - dodaj "KK Original" do zmielonego mięsa i kilka kropel "łuster", grilluj jak chcesz... 2. Idealne żeberka - posyp sowicie żebra z każdej strony, poczekaj kilka godzin
Sos Worcestershire to jedyny taki sos na świecie ! Powstały w latach 30. XIX wieku w angielskim mieście Worcester. Receptura do dziś jest tajemnicą...wiadomo jeno, że na unikalny smak wpływa fermentacja w towarzystwie anchovies oraz tamaryndowca, do tego czosnek, czarcie łajno (asafetyda), dwa rodzaje octów ale to tylko część tej sekretnej receptury. Smak korzenny, leciuśko pikantny, po prostu magiczny... Obowiązkowa pozycja w każdej kuchni ! Cyk ! Posiadając już "łuster" można wyczarować np. t