Zielona Łyżeczka - Sklep z Naturalną Żywnością. Zdrowe Mąki, Oleje Tłoczone na Zimno, Organiczne Soki i Przetwory Owocowe z własnego sadu, Naturalne Wędliny i Sery
SKŁADNIKI bez czarny owoc* 20 % lipa kwiat* 20 % malina owoc* 10 % bez czarny kwiat* cytryna skórka* tarnina owoc* tymianek* jabłko leśne* wiązówka ziele*. (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Wyśmienita owocowo - ziołowa herbatka polecana szczególnie w chłodniejszym sezonie. Kwiaty lipy i owoce czarnego bzu wspierają odporność organizmu, a tymianek i wiązówka wykazują korzystny wpływ na zdrowie układu oddechowego. Polecana szczególnie z dodatkiem soku z malin lub syropu z kwiatów bzu D
SKŁADNIKI ostropest plamisty ziarno*(Silybum marianum). (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Suplement diety. Ostropest plamisty wspomaga pracę wątroby, trawienie i oczyszcza organizm. SPOSÓB UŻYCIA Nasiona ostropestu najlepiej zmielić, rozbić, zmiażdżyć. ZALECANE SPOŻYCIE Pić 3 razy dziennie po 1 filiżance naparu, przygotowanego z 1 łyżeczki nasion ostopestu (4 g) na szklankę wody. Porcja dzienna (3 łyżeczki) zawierają 12 g nasion ostropestu. Można stosować jako dodatek do sałatek i musli. UWA
OPIS Mąka gryczana dodana do mąki pszennej wpływana uwydatnenie jej walorów smakowych. Jej właściwości wiążące znajdują doskonałe zastosowanie przy produkcji ciastek, knedlika, pierożków, naleśników oraz omletów. SKŁADNIKI mąka gryczana(*certyfikowany składnik ekologiczny) INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać nasiona SEZAMu ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25°C
SKŁADNIKI mąka z PSZENICY ORKISZ* (97 %) woda szpinak* papryka* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Ekologiczny makaron orkiszowy ślimaczki kolorowe wyprodukowany z białej mąki ORKISZowej z dodatkiem ekologicznych warzyw. Nie zawiera jaj i soli. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Gotować 7 - 10 minut. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1500 kJ / 357 kcal Tłuszcz: 1,29 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,27 g Węglowodany: 73,04 g w tym cukry: 1,99 g Błonnik: 3,85 g Białko: 10,
SKŁADNIKI nasiona wiesiołka* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki
SKŁADNIKI semolina z PSZENICY durum* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1465 kJ/350 kcal Tłuszcz - 1,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,20 g Węglowodany - 75 g w tym cukry - 6,7 g Białko - 10,5 gSól - 0 ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa. SKŁADNIKI mąka z sorgo* (*certyfikowany składnik ekologiczny) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać nasiona SEZAMu. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25˚C.
SKŁADNIKI cukier trzcinowy* 85%, płatki róży* 15% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto mieć w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma też wspaniały zapach. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1615 kJ / 280 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 95 g w tym cukry: 95 g Białko: 0 g Sól: 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
SKŁADNIKI czekolada deserowa* (50 %) (miazga kakaowa*, cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (z SOI*), wanilia Bourbon*) nadzienie* (50 %) (cukier trzcinowy*, pasta z ORZECHÓW LASKOWYCH* (18 %), tłuszcz kakaowy*, MLEKO pełne w proszku*, miazga kakaowa*, emulgator: lecytyny (z SOI*) (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 2404 kJ/ 578 kcal; Tłuszcz: 39,3 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 17,1 g; Węglowodany: 45,1 g; w tym cukry: 4
SKŁADNIKI surowy cukier trzcinowy* pasta z ORZECHÓW LASKOWYCH* 19 % miazga kakaowa* tłuszcz kakaowy* ŚMIETANKA w proszku* odtłuszczone MLEKO w proszku* SERWATKA w proszku* chrupiące espresso* 1 % ekstrakt z wanilii Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa minimum 36 %. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 2425 kJ/ 583 kcal Tłuszcz: 40,6 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 19,0 g; Węglowodany: 45,9 g; w tym cukry: 41,0 g; Białko: 6,0 g; Sól: 0,09 g. INF
SKŁADNIKI cukier trzcinowy* tłuszcz kakaowy* MLEKO pełne w proszku* (28 %) emulgator: lecytyny (z SOI*) wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny) SKŁADNIKI cukier trzcinowy* tłuszcz kakaowy* MLEKO pełne w proszku* (28 %) emulgator: lecytyny (z SOI*) wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 2425 kJ/ 582 kcal; Tłuszcz: 38 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g; Węglowodany: 52 g; w tym cukry: 52 g; Błonnik: 0,1
SKŁADNIKI kawa mielona* wanilia* (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS Mąka z bananów warzywnych (plantany, platany) jest neutralna w smaku można więc przyrządzać z niej dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Doskonała także jako zagęszczacz do zup lub sosów. SKŁADNIKI banany zielone* (plantany) (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
OPIS semolina z PSZENICY durum* (*certyfikowany składnik ekologiczny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Gotować około 6-8 minut. SKŁADNIKI semolina z PSZENICY durum* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1517 kJ / 358 kcal Tłuszcz: 1,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g Węglowodany: 72 g w tym cukry: 3,6 g Błonnik: 3,3 g Białko: 12 g Sól: 0,01 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS mąka z czerwonej soczewicy* (33 %), nieutwardzony tłuszcz roślinny* (olej słonecznikowy*, tłuszcz kakaowy*, woda, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), regulator kwasowości: kwas cytrynowy), nierafinowany cukier trzcinowy*, JAJA*, ekstrakt z kokosa* 11,5 %, gorzka czekolada* 7,5 % (nierafinowany cukier trzcinowy*, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny), kakao*, naturalny aromat wanilii* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Zawartość masy kakaowej minimum 60 %. SKŁADNIKI mąka z c