Zielona Łyżeczka - Sklep z Naturalną Żywnością. Zdrowe Mąki, Oleje Tłoczone na Zimno, Organiczne Soki i Przetwory Owocowe z własnego sadu, Naturalne Wędliny i Sery
OPIS Ekologiczne grzyby mun zaliczane są do najstarszych grzybów spożywczych świata. W kuchni dalekiego Wschodu uznawane za podstawowy artykuł żywnościowy. Charakteryzują się delikatnym, szlachetnym smakiem. Idealne jako dodatek do zup, potraw duszonych, sosów. Dobrze komponują się z ostrymi przyprawami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Grzyby należy moczyć w gorącej wodzie ok. 20 min., a następnie gotować przez ok. 10 min. SKŁADNIKI mun (grzyby suszone)* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUN
OPIS Ekologiczna fasolka adzuki charakteryzuje się słodko - orzechowym smakiem. Polecamy jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych oraz do past, pasztetów, zup i potraw jednogarnkowych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczoną kilka godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania. SKŁADNIKI fasolka adzuki* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny). ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym
OPIS Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania. SKŁADNIKI ekologiczna soczewica brązowa 100 %. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejsc
OPIS Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fa
OPIS Ekologiczna fasolka czarna jest rośliną strączkową o lekko słodkim smaku. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Doskonała w postaci pasty (zmielona po ugotowaniu) z dodatkiem ziół i przypraw, a także jako dodatek do zup, dań warzywnych lub zbożowych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania. SKŁADNIKI ekologiczna fasolka czarna 10
OPIS Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. F
OPIS Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany groch gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Groch solimy dopiero pod koniec gotowania. SKŁADNIKI groch zielony cały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym
OPIS Ekologiczne ziarno SOI to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych, sałatek. Rozdrobniona jest idealna do potraw mącznych, past, kotletów. Ziarno SOI zawiera wysoką zawartość białka, stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczoną co najmniej 8 godzin SOJĘ, gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja SOI na 2,5 porcje wody) ok.
OPIS SKŁADNIKI płatki zbożowe* (64 %) (ORKISZOWE*, PSZENNE*, ŻYTNIE*) syrop ryżowy* MLEKO w proszku* suszone morele* (2 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS Produkt pasteryzowany. Produkt wpisany jest do krajowego rejestru produktów tradycyjnych, gdyż sposób jego wytwarzania jest kontynuacją dawnych receptur tłoczenia soków. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przed spożyciem wstrząsnąć. SKŁADNIKI sok jabłkowy 95 %, napar z przypraw korzennych 5 % (sok jabłkowy, przyprawy korzenne 0,5 %: cynamon, goździki, imbir). UWAGA Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem wstrząsnąć. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojo
OPIS Produkt pasteryzowany. Produkt wpisany jest do krajowego rejestru produktów tradycyjnych, gdyż sposób jego wytwarzania jest kontynuacją dawnych receptur tłoczenia soków. SKŁADNIKI sok jabłkowy 95 %, napar z mięty 5 % (sok jabłkowy, 0,5 % mięta). UWAGA Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem wstrząsnąć. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce d
OPIS Cynamon cejloński ma wyjątkowo delikatny, aromatycznie słodki smak. Wybierz tę przyprawę, jeśli chcesz cieszyć się subtelną nutą cynamonu, który łączy się harmonijnie z innymi aromatami. SKŁADNIK ekologiczny cynamon cejloński mielony 100 %. INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać GORCZYCĘ i SELER ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS Idealny do przyprawiania ryżu, wypieków, dań orientalnych i innych dań. SKŁADNIKI kardamon mielony*. (*certyfikowany składnik ekologiczny) INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać GORCZYCĘ i SELER. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS Kawa z dodatkiem tej przyprawy doskonale zyskuje na aromacie i smaku. SKŁADNIKI cynamon*34%, kardamon*, imbir*, goździki*, korzeń kuklika* (w różnych proporcjach) (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu
OPIS Można go spożywać jako dodatek do innych dań, przygotować zupę - krem lub stosować np. jako deser. SKŁADNIKI miękisz z owoców róży* (84 %) cukier* (16 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.