Zielona Łyżeczka - Sklep z Naturalną Żywnością. Zdrowe Mąki, Oleje Tłoczone na Zimno, Organiczne Soki i Przetwory Owocowe z własnego sadu, Naturalne Wędliny i Sery
OPIS Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży. Poddanie ich odpowiednim procesom sprawia, że mają one całkowicie inne właściwości niż drożdże piekarskie i suszone. W ten sposób powstaje produkt przypominający nieco bułkę tartą, o delikatnym, serowo-orzechowym smaku. Zadaniem płatków drożdżowych jest odtworzenie smaku charakterystycznego dla nabiału. Ich uniwersalność czyni je zamiennikiem parmezanu w kuchni włoskiej, elementem burgerów i past kanapkowych, czy też namiastką JAJEK w roślinnym majonezie
OPIS Teff, nazywany również miłką abisyńską, to naturalnie bezglutenowe zboże pochodzące z Afryki. Płatki teff można jeść na surowo, gotować, prażyć lub sparzyć gorącą wodą. Podawane wraz z jogurtem lub napojem zbożowym stają się doskonałą alternatywą dla innych bezglutenowych śniadań zbożowych. Aby przygotować pełnowartościowe śniadanie wystarczy do płatków teff dodać posiekane ORZECHY, pestki i owoce suszone. Płatki teff mogą również stanowić bezglutenowy zamiennik dla makaronu i kasz w zupach. SPOSÓB
OPIS Konfitura z płatków róży jest produktem unikalnym na skalę europejską - to prawdziwa polska specjalność. W słoiczku od Polskiej Róży znajdziesz: starannie wyselekcjonowane płatki róży fałdzistolistnej zmieszane z cukrem oraz kwasem cytrynowym, który jest regulatorem kwasowości. Konfitura ma gęstą, wyrazistą teksturę i niepowtarzalny smak. Produkt stworzony w oparciu o naturalną, tradycyjną recepturę, który zasmakuje dzieciom i dorosłym. Konfitura z róży świetnie sprawdzi się zarówno podjadana jako s
OPIS Płatki róży w cukrze maja długą tradycję. W Galicji, świeże surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogalików oraz aromatyzowanych ciast, takich jak śliwkowce czy jabłeczniki. Także dziś polecamy nasz wyrób tym wszystkim, którzy realizują swoją pasję kulinarną piekąc ciasta. Bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki róży fałdzistolistnej (30 %) należy położyć na dnie szklanki lub filiżanki i zalać je wodą o tem
OPIS Maliny to jedne z najsmaczniejszych polskich owoców. Wyróżniają się subtelnym, słodko-kwaskowym smakiem, który trudno pomylić z aromatem jakichkolwiek innych darów natury. Są od lat stosowane w tradycyjnych recepturach i serwowane również w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom górnych dróg oddechowych. Sok do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia. Proponujemy pić po 50 ml rano do śniadania. Produkt pasteryzowany, nieklarowany. Zawiera naturalnie występujące cukry. SPOSÓB PRZYGOTOWAN
OPIS Rokitnik to owoc nieco zapomniany już w polskiej kuchni, po który warto sięgnąć także w XXI wieku. Wyróżnia go nie tylko wyjątkowy smak. Znany jest również w tradycji ludowej - wykorzystywany m.in. w okresie jesienno-zimowym, gdy wiele osób jest bardziej podatnych na przeziębienie. Sok do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia. Proponujemy pić po 50 ml rano do śniadania. Produkt pasteryzowany, nieklarowany. Zawiera naturalnie występujące cukry. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKI sok NFC z owoców r
OPIS Jedną z najwygodniejszych form serwowania tej rośliny jest naturalny sok z pokrzywy, który przygotowuje Polska Róża. Powstaje z precyzyjnie wyselekcjonowanych roślin, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Jest tłoczony tradycyjnymi metodami - tak, aby wydobyć z pokrzywy maksimum jej właściwości oraz charakterystycznego smaku. Sok do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia. Proponujemy pić po 50 ml rano do śniadania. Produkt pasteryzowany, nieklarowany. Zawiera naturalnie występujące cukry. SKŁADN
OPIS Lampa wykonana jest z kryształu soli i jest naturalnym jonizerem powietrza, który efektywnie podnosi poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach. Pozytywne działanie jonów ujemnych można odczuć zwiedzając Kopalnię Soli w Wieliczce, będąc nad morzem, czy choćby spacerując bezpośrednio po burzy. W lampach solnych efekt jonizacji jest dodatkowo zwiększony poprzez rozgrzanie kryształów soli znajdującą się wewnątrz żarówką. Dzięki temu lampa solna poprawia jakość naszego otoczenia a tym samym naszego samopo
OPIS Lampa wykonana jest z kryształu soli i jest naturalnym jonizerem powietrza, który efektywnie podnosi poziom jonów ujemnych w pomieszczeniach. Pozytywne działanie jonów ujemnych można odczuć zwiedzając Kopalnię Soli w Wieliczce, będąc nad morzem, czy choćby spacerując bezpośrednio po burzy. W lampach solnych efekt jonizacji jest dodatkowo zwiększony poprzez rozgrzanie kryształów soli znajdującą się wewnątrz żarówką. Dzięki temu lampa solna poprawia jakość naszego otoczenia a tym samym naszego samopoc
OPIS Pieprz zielony powstaje z niedojrzałych owoców tej samej rośliny, co pieprz czarny, jednak jest od niego nieco delikatniejszy. Zielone ziarna pieprzu poza walorami smakowymi, mogą stanowić także element dekoracyjny dań. Pieprz zielony ziarnisty jest niezwykle aromatyczny i pikantny. Nadaje daniom wyrazistą nutę, która idealnie dopełnia smak potraw duszonych, takich jak gulasze czy sosy. Świetnie komponuje się również z rybami. Pieprz zielony ziarnisty można dodawać także do niektórych deserów, wzb
SKŁADNIKI sok z rokitnika* 100 %. (certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Sok otrzymywany jest z owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides). Sok warto pić zwłaszcza w okresie zwiększonej ekspozycji na słońce oraz w okresie jesienno-zimowym. Producent sugeruje, aby pić 30 ml czystego soku raz dziennie, bądź rozcieńczyć z innym sokiem owocowym lub z wodą. Produkt pasteryzowany. Opakowanie zawiera 25 sugerowanych porcji po 30 ml. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Chronić przed światłem, przechowywać w chłod
OPIS Sól morska wędzona dymem z drewna dębowego z dodatkiem ziół tj. majeranek, tymianek, oregano, cząber oraz jałowiec. Doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Nada potrawom wędzony i ziołowy aromat oraz charakterystyczny smak. Polecana jest do pieczonych mięs, warzyw, sosów oraz ryb. SKŁADNIKI sól morska 100 %
OPIS Starannie przygotowana kompozycja liofilizowanych warzyw, przypraw oraz grzybów, która nada daniom intensywnego smaku i aromatu babcinej, tradycyjnej kuchni. Dosmaczka może być stosowana do potraw takich, jak zupy, sosy, a także jako naturalna alternatywa dla gotowych bulionów i zasmażek. Polecana jako dodatek do dań tradycyjnych, wegetariańskich oraz wegańskich. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do zup, bulionów i sosów dodać 2 łyżki (10 g) na 0,5 l wody. SKŁADNIKI liofilizowana cebula* 21 % ekstrakt z ziare
OPIS Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz składniki mineralne superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek. Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bąd
OPIS Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz składniki mineralne superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek. Klasyczne płatki śniadaniowe, to produkt wykonany przeważnie z jednego składnika mąki kuk