Składniki:kuskus kukurydziany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczny kuskus kukurydziany otrzymywany jest z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy. Polecamy jako doskonały dodatek do dań gł wnych np. duszonych warzyw, zapiekanek, a także do sałatek. Z powodzeniem może zastąpić ryż, ziemniaki oraz makaron.Spos b przygotowania:kuskus należy zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody. Można go też ugotować w wodzie lub mleku przez około 5 min. Przygotowany me
Składniki:orkisz ziarno* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Orkisz można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotlet w i past.Spos b przygotowania:uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja orkiszu na
Składniki:mak niebieski* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczny mak niebieski wyr żnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy, do kt rych jest dodawany uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deser w, tort w, mak wek, lod w. Doskonale komponuje się r wnież z bakaliami, owocami, a także stanowi podstawę bożonarodzeniowej kutii.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 2133 kJ / 517 kcalTłuszcz - 42 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,9 gWęglowod
Składniki: popcorn (ziarno kukurydzy) * 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczny popcorn to wyśmienita przekąska dla całej rodziny.Spos b przygotowania:w celu uprażenia ziaren należy rozgrzać w rondlu olej roślinny (do smażenia), wrzucić kilka ziaren kukurydzy, przykryć pokrywką. Popcorn jest gotowy do spożycia po ustaniu charakterystycznego "strzelania". Gotowy można polać roztopionym masłem i posolić. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, zaraz po uprażeniu.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość
Składniki:chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, kt re są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurt w, sałatek oraz wypiek w. Można je r wnież namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.UWAGA: dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (
Składniki:mąka pszenna* 98%, s l 1,5%, drożdże 0,5% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczna bułka tarta doskonale nadaje się do obtaczania kotlet w warzywnych, strączkowych czy mięsnych. Może stanowić zagęszczający dodatek do wszelkiego rodzaju farszy lub pasztet w, a także posypkę, aby pieczony pasztet na wierzchu był smakowicie rumiany. Bułka tarta jest niezbędna r wnież do posypywania foremek do pieczenia ciasta i chleba, aby łatwo odchodziły od blaszki.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość en
Składniki:bulgur (kasza)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis: Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Obok ryżu to podstawowy składnik bliskowschodniej diety. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farsz w oraz jako składnik drugich dań.Spos b przygotowania:bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Nastepnie zdjąć z ognia, przykryć i pozos
Składniki:chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, kt re są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurt w, sałatek oraz wypiek w. Można je r wnież namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.UWAGA: dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (
Składniki:proso* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Proso należy do najstarszych roślin uprawnych. Z ziaren prosa wytwarza się popularną kaszę jaglaną. Proso polecamy jako składnik zup, zapiekanek, pasztet w. Można je r wnież zmielić uzyskując pełnoziarnistą mąkę jaglaną. W postaci mąki może być wykorzystane, m.in. jako składnik chleba, ciast, do zagęszczania sos w i zup, wyrobu gofr w i płatk w.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1651 kJ/ 391 kcalTłuszcz - 4,2 gw tym kwasy tłuszcz
Składniki: quinoa czarna (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Opis:Ekologiczna quinoa czarna, znana r wnież jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sos w, wypiek w, a także deser w. Spos b przygotowania:zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Wartość od
Składniki:quinoa czerwona (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczna quinoa czerwona, znana r wnież jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sos w, wypiek w, a także deser w.Spos b przygotowania:zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.Wartość od
Składniki: kasza gryczana palona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Opis:Ekologiczna kasza gryczana palona, otrzymana z obłuszczonego ziarna gryki, należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztet w i past do chleba, a także jako składnik obiad w w połączeniu z warzywami czy gulaszem. Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo-warzywnych, jako nadzienie do pierog w i naleśnik w z pełnoziarnistej mąki. Spos b przygotowania: kasz
Składniki: kasza jęczmienna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny). Opis:Ekologiczna kasza jęczmienna otrzymana z obłuszczonego ziarna jęczmienia. Jest jedną z najpopularniejszych kasz na polskich stołach. Ugotowana na sypko doskonale komponuje się z duszonymi warzywami, świeżymi ziołami, jajkami sadzonymi, sosem grzybowym oraz jako dodatek do kotlet w czy zup np. w słynnym polskim krupniku. Spos b przygotowania: uprzednio wypłukaną kaszę należy gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kas
Składniki:płatki kukurydziane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczne płatki kukurydziane powstały wyłącznie z pełnego przemiału ziaren kukurydzy. Są bardzo pożywne i jednocześnie lekkostrawne. Polecamy jako dodatek do mleka, napoju zbożowego lub jogurtu oraz jako samodzielną przekąskę.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1526 kJ/ 361 kcalTłuszcz - 1,3 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 gWęglowodany - 75 gw tym cukry - 1,2 gBiałko - 7,9 gS l - 0,88 gINFORMACJA ALERGENNA
Składniki:kasza manna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)Opis:Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu pudding w i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się r wnież jako dodatek do zup, ciast, wypiek w i zapiekanek.Spos b przygotowania kaszki manny na mleku:zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszy. Gotowa