Herbatka ekologiczna z kłączem kuklika, które wykazuje działanie ściągające, stosowana w biegunkach, nieżytach jelita grubego i hemoroidach.
Służy do sporządzania napojów o intensywnym smaku i ciemnej barwie. Używa się jako namiastkę kawy, można parzyć na mleku. Stosowany od setek lat w medycynie ludowej.
Herbatka z ziela werbeny może być stosowana jako środek bakteriobójczy, ściągający, moczopędny, napotny, a także mlekopędny.
Herbatka z ziela uczepu działa wybitnie oczyszczająco na organizm. Można stosować także do kąpieli lub obmywania twarzy przy trądziku, wypryskach, itp.
Marzanka wonna wpływa rozkurczowo na naczynia krwionośne i przewody krwi i limfy, działa uspokajająco na układ nerwowy.
Herbatka z ziela owsa może być stosowana w stanach wyczerpania nerwowego i bezsenności jak również jako środek zmniejszający ryzyko powstawania kamieni moczowych.
Majeranek dodaje się głownie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej.
Środek służący do kąpieli i okładów, przy problemach skórnych. Medycyna ludowa poleca to ziele przy gronkowcu złocistym.
Według literatury zielarskiej ziele jeżówki purpurowej podnosi odporność organizmu, zapobiega infekcjom. Może być stosowana zewnętrznie i wewnętrznie.
Herbatka polecana do picia jako środek wspomagający przy niewydolności wątroby, zakłóceniach pracy pęcherzyka żółciowego, przy miażdżycy oraz cukrzycy.
Herbata z owoców maliny zawiera bardzo dużo witamin, wiele składników mineralnych, cenne flawonoidy i garbniki oraz salicylany.
Herbatka z korzenia biedrzeńca ma bardzo korzystne działanie na górne drogi oddechowe.
Herbatka z kwiatu tarniny ma działanie tzw. czyszczące krew oraz korzystnie wpływa na pracę żołądka, pęcherza i nerek.
Wyciąg z korzenia omanu działa nie tylko rozluźniająco na gęstą i zalegająca wydzielinę śluzową w drogach oddechowych, ale również hamuje rozwój grzybów, bakterii, wirusów i pierwotniaków.
Herbatka dla nerwusów eko 50g Ziołowo-owocowa herbatka o działaniu relaksującym i kojącym nerwy. Sposób użycia:Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: głóg owoc* 20%, kłącze kozłka*, liść melisy*, ziele serdecznika*, ziele nostrzyka*, ziele krwawnika*, kwiat wrzosu*, chmiel szyszki*, płatki róży* w różnych proporcjach *produkt rolnictwa ekologicznego może zawierać gluten Opakowanie: 50g