Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej kwiat ślazu jest środkiem powlekającym, osłaniającym i wykrztuśnym. Poleca się ją przy stanach zapalnych dr g oddechowych oraz układu pokarmowego. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: kwiat ślazu 100% Masa netto: 20 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do s
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury: Wskazania: Może być stosowany jako środek odkażający, ściągający, pobudzający trawienie oraz zapobiegający poceniu. Zewnętrznie służy do płukania i obmywań. Spos b użycia: Do płukania: 4g surowca (pełną łyżeczkę) zalać szklanką (200 ml) wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 1-15 min., przecedzić.Ciepłego naparu używać do płukania jamy ustnej i gardła. Do użytku wewnętrznego: przygotować napar z 2g (łyżeczki) na szklankę (200 ml) wrzącej wody. Pić 2-3 razy dz
Cebula suszona ma aromatyczny zapach. Dodaje się ją do gulaszu, sznycli, pieczeni. Przyprawiamy nią zupy jarzynowe, dr b, ryby, dziczyznę, sosy i potrawy z jaj. Skład: cebula 100% Masa netto: 60g
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej kłącze pięciornika kurzego ziela stosuje się gł wnie przy zatruciach pokarmowych, biegunkach - ten sam napar, odwar można stosować zewnętrznie jako środek odkażający do płukania gardła, kompres w itp. Spos b użycia: 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaprażenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: kłącze pięciornika kurzego ziela 100% Masa netto: 100 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informac
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej w surowcu (płatki słonecznika) występują karotenoidy, flawonoidy, alkohole tr jterpenowe, betaina, cholina. Dlatego też surowiec można stosować jako środek pomocniczy w łagodnych stanach gorączkowych (w przeziębieniach). Płatki słonecznika to doskonały kosmetyk pomagający usunąć podsk rne wybroczyny, wylewy, krwiaki itp. Płatki mają zastosowanie zar wno zewnętrznie jak i wewnętrzne. Można stosować przy trądziku. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zala
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej ziele poziewnika, gł wnie ze względu na zawartość krzemionki, zalecane jest jako środek wzmacniający i regenerujący organizm. Ziele poziewnika można stosować r wnież jako środek korzystnie wpływający na sk rę i błony śluzowe. Krzemionka wpływa na zmniejszenie ryzyka miażdżycy. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Ziele poziewnika 100% Masa netto: 50 g Wszystki
Bazylią przyprawia się sosy do spaghetti, ryby, potrawy duszone, potrawy z grzyb w, zupy, sałatki, kurczaki, potrawy z jaj i ryżu. Można ją łączyć z innymi ziołami. Skład: bazylia 100% Masa netto: 25g
Anyż doskonale nadaje się do ciast, kompot w, mięs oraz jako zaprawka do alkoholu. Skład: anyż 100% Masa netto: 30g
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawienia, poprawiać funkcjonowanie wątroby, korzystnie wpływać na układ trawienny, przeciwdziałać wzdęciom, a także pomagać w zaburzeniach miesiączkowych. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Spos b użycia: 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaprażenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: pięciornik gęsi 100% Masa netto: 50 g Wszystkie
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej korzeń mniszka może być stosowany jako środek ż łciotw rczy i ż łciopędny, przy schorzeniach wątroby i dr g oddechowych, jak r wnież pobudzający wydzielanie soku. Spos b użycia: jedną łyżeczkę korzeni zalać szklanką wody, powoli ogrzewać, a następnie gotować 5 minut. Odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie przed posiłkami. Skład: korzeń mniszka 100% Masa netto: 100 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stan
Opis producenta/dystrybutora: Z ziela przetacznika można przygotować smaczną herbatkę ziołową. Sprawdza się r wnież jako dodatek do innych herbat. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: ziele przetacznika* 100% Masa netto: 50 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu po
Opis producenta/dystrybutora: Liście poziomki służą do sporządzania smacznej i zdrowej herbatki ziołowej. Przypomina ona w smaku dobrej jakości herbaty zielone. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut Skład: liść poziomki* 100* Masa netto: 25 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej liść mięty pieprzowej usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz zapobiega wzdęciom. Spożywanie jej przynosi uczucie orzeźwienia i ochłodzenia. Spos b użycia: Liść mięty zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: liść mięty pieprzowej 100% Masa netto: 25 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania dane
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej liść mięty pieprzowej usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz zapobiega wzdęciom. Spożywanie jej przynosi uczucie orzeźwienia i ochłodzenia. Spos b użycia: Liść mięty zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: liść mięty pieprzowej 100%. Masa netto: 100 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania d
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej ziele miodunki zawiera dużo rozpuszczalnej krzemionki, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Miodunka jest nazywana płucnikiem lub zielem płucnym ze względu na bardzo korzystne działanie na płuca. Najważniejszym składnikiem jest rozpuszczalna krzemionka, kt ra stosowana jest w celu zapobiegania zmianom jakie zachodzą w organizmie wraz z wiekiem. Spos b użycia: Liść miodunki zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10-15 minut. Pić 1