Zastosowanie: Ziele angielskie, to jedna z podstawowych przypraw kuchennych opr cz soli i pieprzu. Używa się go do sporządzania galaretek, dań z ryb, marynat, wędlin, konserw, zup, sałatek, sos w, ketchup w, grzanego wina.Ze względu na silny aromat i smak przyprawa ta powinna być dodawana z umiarem. Dodaje się ją na początku sporządzania potraw. Najczęściej używa się całych ziaren, lecz do niekt rych dań lepiej dodawać sproszkowane. Sproszkowane świetnie smakuje w naleśnikach, ciastach, kremach do ciast.
Wierzbownica drobnokwiatowa EKOLOGICZNA Nazwa łacińska: Epilobii parviflori herba Zawiera głównie flawonoidy, garbniki i fitosterole. Działanie: Według literatury zielarskiej wierzbownica działa przeciwzapalnie. Napar: 1 łyżeczka do herbaty na szklankę wody; pić na czczo i przed snem po szklance, przy schorzeniach pęcherza moczowego i nerek oraz w przeroście gruczołu krokowego. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Cykoria Podróżnik korzeń EKOLOGICZNA Nazwa łacińska: Cichorium intybus radix Właściwości * Korzeń cykorii łagodnie pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, wspomagają usuwanie zanieczyszczeń z krwi, dróg żółciowych, dróg moczowych i nerek poprzez swoje działanie moczopędne. Działa lekko przeczyszczająco Korzeni cykorii po uprażeniu i zmieleniu używa się jako ważny składnik kawy zbożowej. Przy prażeniu zawarta w korzeniu inulina przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Sposób użycia: zi
Różeniec górski korzeń BIO (Rhodiola rosea) Właściwości:* Różeniec górski pomaga w utrzymaniu zdrowia psychicznego, łagodząc niepokój, podnosząc odporność na stresi ułatwiając szybki powrót do równowagi psychicznej. Różeniec górski chroni serce przed czynnikami stresowymi, mogącymi doprowadzić do uszkodzenia tego narządu. Poza tym zwiększa rezerwy energetyczne mięśnia sercowego oraz aktywuje receptory μ-opioidowe w mięśniu sercowym, chroniąc serce przed arytmią. Zmniejsza także miejscowe niedokrwienie or
Gwiazdnica pospolita ziele EKOLOGICZNA Sposób użycia: Surowiec zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Rzepik pospolity ziele Nazwa łacińska: Agrimoniae herba Sposób użycia: Surowiec zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu napar jest gotowy do użycia. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Podagrycznik pospolity ziele Sposób użycia: Surowiec zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Słoiczek z korkiem na przyprawy (pusty) Szklany słoik + szklany korek z uszczelką Kolor: bezbarwny, przeźroczysty Pojemność: 150 ml Wymiary: wysokość wraz z korkiem: 11,8 cm szerokość: 5,5 cm
Ostropest plamisty ziarno Literatura zielarska opisuje szerokie działanie ostropestu: działa przeciwzapalne, reguluje pracę wątroby, chroni ją przed toksycznym działaniem alkoholu. Normuje poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu Ostropest jest stosowany w celu leczenia kamicy żółciowej. Sprawdza się także w profilaktyce zapalenia dróg żółciowych i woreczka żółciowego. Jest również skuteczny w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych: niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wz
Fruktoza Jest naturalnym środkiem słodzącym doskonale zastępującym cukier. Fruktozę stosuje się do domowych wypieków, kawy, herbaty. Kraj pochodzenia: Turcja Masa netto: 500g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Malina liść EKOLOGICZNA Sposób użycia: zioła zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Kraj pochodzenia: Polska Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Curry Zastosowanie: przyprawa zastępująca szafran, polecana szczególnie do nadawania barw potrawom mięsnym, ryżu, ciast, kalafiora, owoców morza, zup i kremowych sosów. Stosowana jest w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry. Składniki: kolendra, koper, kurkuma, kmin, kozieradka, olej, sól. Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Zioła Prowansalskie (w słoiczku) Zastosowanie: wonna i delikatna przyprawa do mięs, sosów, sałatek warzywnych i potraw z jajami. Składniki: rozmaryn, szałwia, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, estragon, mięta. Masa netto: 30g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
"Bałkańska" (w słoiczku) Zastosowanie: doskonała przyprawa dekoracyjna, szczególnie polecana do pieczeni, rolad, całych elementów wieprzowych, wołowych i drobiowych. Kompozycja słodkich papryk do pieczonej wieprzowiny, drobiu, klopsów i rolad. Składniki: papryka czerwona i zielona w płatkach,pasternak, gorczyca, kminek. Masa netto: 50g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przyprawa Grecka "Gyros" (w słoiczku) Zastosowanie: doskonała na marynaty, do mięsa na sznycle i rumsztyki z polędwic; a także do sałatek z jaj, pomidorów; jak też do oryginalnych potraw greckich np. tzatziki. Składniki: gorczyca, papryka słodka, czosnek, oregano, papryka ostra, cebula, tymianek. Masa netto: 60g Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.