Brawurowa realizacja głośniej sztuki jugosłowiańskiego dramatopisarza ( ur. w 1936 r.) Akcja dramatu rozgrywa się w latach sześćdziesiątych na zapadłej wsi chorwackiej, gdzie aktyw spółdzielni produkcyjnej postanawia wystawić Szekspirowskiego „Hamleta” w przeróbce wioskowego nauczyciela. Losy scenicznego bohatera i odtwórcy tej roli splatają się ze sobą: współczesny Hamlet walczy o dobre imię swojego ojca z przedstawicielami miejscowej kliki. Połączenie wzniosłości oryginału z trywialnością jego nieprofes
W ponad pięćdziesięcioletniej historii Teatru Telewizji powstało dla tej sceny kilka tysięcy przedstawień. Większość z nich zachowała się w telewizyjnym archiwum, stanowiąc niepowtarzalną w skali światowej kolekcję. Na liście "Złotej Setki" znalazły się realizacje dzieł klasyków polskich i obcych, utwory współczesnych autorów rodzimych i obcojęzycznych, lekkie komedie i wielkie narodowe dramaty OPIS CZĘŚCI: 1. Elżbieta królowa Anglii Jeden najwybitniejszych spektakli Teatru Telewizji, w inscenizacji La
W ponad pięćdziesięcioletniej historii Teatru Telewizji powstało dla tej sceny kilka tysięcy przedstawień. Większość z nich zachowała się w telewizyjnym archiwum, stanowiąc niepowtarzalną w skali światowej kolekcję. Na liście "Złotej Setki" znalazły się realizacje dzieł klasyków polskich i obcych, utwory współczesnych autorów rodzimych i obcojęzycznych, lekkie komedie i wielkie narodowe dramaty OPIS CZĘŚCI: 1. Damy i huzary Żelazna pozycja polskiego repertuaru komediowego ze znakomitą obsadą. 2. Kolac
Opowieść o życiu, które przecieka ludziom przez palce, o niespełnionych nadziejach i kalekich charakterach, o świecie, gdzie królestwem płaci się nie za konia, lecz za szklankę herbaty. Reżyser w swojej inscenizacji pozostał wierny Czechowowi. Nie udziwniał, nie skracał zbytnio tekstu. Postawił naprawdę psychologiczną, ukazał dramaty bez nadmiernej teatralizacji i pustych gestów. Rok produkcji: 1974Reżyseria: Aleksander Bardini Autor: Antoni Czechow Autor przekładu: Bronisław Dąbrowski
„Proces” uważany jest za jedną z najważniejszych powieści dwudziestowiecznych. Doczekał się licznych adaptacji filmowych i teatralnych. W ujęciu Laco Adamika i Agnieszki Holland zachowuje swoją tajemniczość i wieloznaczność. Józef K. jest dobrze prosperującym urzędnikiem bankowym, z nadziejami na dalsze awanse. Mieszka samotnie w kamienicy, prowadzi ustabilizowany tryb życia. Jednak pewnego ranka dwaj nieznajomi oświadczają mu, że jest aresztowany… Rok produkcji: 1980Reżyseria: Agnieszka Hollan
Pierwsza w dorobku Sławomira Mrożka sztuka epicka rozgrywa się w różnych latach i w syntetycznym skrócie pokazuje, co stało się z ludźmi i rzeczywistością, w której żyją od początku ubiegłego wieku. Akt pierwszy toczy się w roku 1910, drugi – w 1928, trzeci około 1990 roku, przy czym upływ czasu pomiędzy aktami jest selektywny – jedne postaci starzeją się, inne nie. Co ciekawe nie starzeją się ci, którzy naprawdę kochają… Rok produkcji: 1998Reżyseria: Erwin Axer Autor: Sławomir Mrożek R
Jedno z najzabawniejszych przedstawień w całej historii Teatru TV, zrealizowane pomysłowo, w świetnej obsadzie, perfekcyjnie wykorzystujące wszelki dostępne wówczas telewizyjne środki techniczne. Z długiej wojaczki powraca w rodzinne strony nieustraszony żołnierz, Marcin Kabat. Wędruje borem, lasem, aż do Czarciego Młyna, gdzie mieszkają diabły czyhające na ludzkie dusze. Wojak zatrzymuje się koło chaty Sarki-Farki, rozbójnika napadającego na podróżnych. Dzielny weteran i opryszek przypadają sobie do
Telewizyjna realizacja dramatu Tadeusza Różewicza, który na stałe wszedł do kanonu literatury światowej. Bezimienny – a właściwie obdarzony wieloma imionami – bohater przerzuca kartotekę własnego życia, zagląda raz w dalszą raz w bliższą przeszłość. Luźno powiązane ze sobą sceny, epizody i pojawiające się osoby tworzą jego biografię, która jest świadectwem zapisu doświadczeń i stanu świadomości całego pokolenia „Kolumbów”. Rok produkcji: 1979Reżyseria: Krzysztof Kieślowski Autor: Tadeus
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Bigos / 2. Blaszak podlaski / 3. Gołąbki małe i duże / 4. Karczoch
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Bliny z mąki gryczanej / 2. Kartacze / 3. Knedle z owocami / 4. Kn
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Galaretka z cielęcych nóżek / 2. Golonka i puree z grochu / 3. Klo
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Barszcz czerwony / 2. Barszcz z uszkami na dwa sposoby / 3. Barszc
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Indyk dwukolorowy / 2. Pasztet staropolski z drobiu pływającego /
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu „Smaki polskie”. Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. OPIS CZĘŚCI: 1. Gruszki na trzy sposoby / 2. Jabłka w szlafroczkach / 3. Kruche ci
„Życie nad rozlewiskiem” to serial będący kontynuacją „Domu nad rozlewiskiem” i „Miłości nad rozlewiskiem”. Opowiada o kolejnych perypetiach Małgosi Jantar, która znalazła się na rozstaju życiowych dróg i podejmuje decyzję o rezygnacji z pracy w warszawskiej agencji reklamowej na rzecz spokojnego życia wśród mazurskiej scenerii. Również i w tej serii w życiu Małgosi i jej najbliższych nie brakuje miłosnych perturbacji. W małżeństwie Marysi i Kuby pojawiają się problemy za sprawą przystojnego leśniczego K