Odwiedź sklep ogrodniczy SuperOgrod24. Szeroki wybór produktów, profesjonalna obsługa, niskie ceny, ekspresowa wysyłka, 12 lat doświadczenia!
Roślina jednoroczna wys. 60-70 cm o karmionowróróżowych kwiatach skupionych w kwiatostany. Wysiew w marcu-kwietniu pod osłonami. W tem. 16-20°C. Wschody trwają 21-30 dni. Wysadzić do gruntu w maju w rozstawie 20-30 cm. Wymaga gleby przepuszczalnej, zasobnej w wapno. Stanowisko słoneczne. Kwitnie lipiec-październik. Zastosowanie: na kwiat cięty, do zasuszania, na wiązanki, do uprawy na rabatach.
Roślina jednoroczna wys. 60-70 cm o niebieskich kwiatach skupionych w kwiatostany. Wysiew w marcu-kwietniu pod osłonami. W temp. 16-20°C wschody trwają 21-30 dni. Wysadzać do gruntu w maju w rozstawie 20-30 cm. Wymaga gleby przepuszczalnej, zasobnej w wapno. Stanowisko słoneczne. Kwitnie lipiec-październik. Zastosowanie: na kwiat cięty, do zasuszania, na wiązki, do uprawy na rabatach.
Bylina wysokości 60-80 cm o kwiatach w odcieniach różowych i czerwonych. wysiew w maju-czerwcu na rozsadniku. W temp. 20°C wschody trwają do 2 tygodni. Na miejsce stałe sadzić we wrześniu w rozstawie 20-30 cm. Wymaga stanowiska słonecznego i dość żyznej gleby. Kwitnie od czerwca do września następnego roku. Uprawiana na rabatach, w grupach i na kwiat cięty.
Roślina wieloletnia silnie krzewiąca się o pędach długości 50-80 cm zakończonych żółto-białymi koszyczkami kwiatowymi. Wysiew w maju-czerwcu na rozsadniki. W temp. 15-18°C wschody następują w ciągu 2 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzić w czerwcu-wrześniu w rozstawie 30x30 cm. Rośnie dobrze w każdej glebie w miejscach nasłonecznionych. Kwitnie czerwiec-sierpień następnego roku. Zastosowanie: do uprawy na rabatach bylinowych i na kwiat cięty.
Kiełki lnu polecane jako dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek, sałatek. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kilku warstwach wilgotnej waty lub ligniny. Nasiona przepłukać kilkakrotnie wodą i równomiernie rozłożyć na wacie. W ciągu całej produkcji należy dbać o stałą wilgotność podłoża. Kiełki można także produkować na kiełkownicy. Nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie zraszać kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkown
Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witamin B,D,E,K. Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania, jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek. Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasion zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednoc
Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych. Nasiona pora bogate są w witaminy A, B, C i E, oraz wapń, żelazo, jod i miedź. Kiełki pora mają lekko ostry smak. Spożywanie kiełek pora znacznie obniża poziom złego cholesterolu, oraz wspomaga układ odpornościowy. Kiełki pora polecane są jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na
Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, witamin. Kiełki rokietty są szczególnie bogate w potas, witaminę C, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Ich lekko orzechowy smak doskonale komponuje się w surówkach i sałatkach. Produkcję kiełków należy prowadzić na kiełkownicy lub ligninie: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin a następnie równomiernie rozłożyć cienką warstwą na siatce naczynia na kiełki. Nalać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej system
Kiełki rzodkiewki polecane jako dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek, sałatek. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona namoczyć na 2-3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czysta wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie przepłukać (spryskać lub podlać) kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy. Kiełki m
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, który wzmacnia kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Są także bogatym źródłem witaminy D, oraz białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie ró
Pierwsza krajowa odmian dyni makaronowej. Rośliny mają pokrój krzaczasty i są odporne na choroby, nie wymagają ochrony chemicznej. Młode owoce mają skórkę zieloną cętkowaną, która w czasie dojrzewania przechodzi w pomarańczową. Jedna roślina wytwarza kilka owalnych owoców. Zbiór owoców następuje jesienią. Miąższ owoców pod wpływem krótkiego gotowania lub prażenia rozpada się na makaron (spaghetti) i może być wykorzystany do zapiekania (przyprawiony na ostro lub słodko).
Nowa średniowczesna odmiana o dużej plenności. Rośliny początkowo krzaczaste, następnie tworzą płożące pędy do 1,5 m długości. Owoce początkowo jasnoseledynowe, później żółte, o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, ważące 2-4 kg. Jasnokremowy miąższ owocu zawiera duże ilości karotenu, witaminy C, soli mineralnych oraz makro i mikro elementów. Kabaczek może być z powodzeniem wykorzystywany w kuchni wegetariańskiej i dietetycznej.
Roślina jednoroczna wysokości około 50 cm. Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczow
Roślina jednoroczna, której nasiona zyskały popularność ze względu na odżywcze i prozdrowotne właściwości. Są one wykorzystywane w kuchni, kosmetyce oraz medycynie ludowej. Zaletą rośliny są również dekoracyjne kwiaty, kwitnące w czerwcu - lipcu. Opakowanie zawiera nasiona przeznaczone wyłącznie do siewu amatorskiego. W celu pozyskania nasion na cele kulinarne zaleca się uprawę bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Nasiona należy wysiewać w marcu-kwietniu wprost do gruntu. Op
Roślina jednoroczna. Jako przyprawę można użyć całą część nadziemną rośliny. Na początku kwietnia ścina się całe rośliny i suszy w przewiewnym miejscu. Cząber jest doskonałym dodatkiem do potraw z ryb, mięsa, fasoli, zup oraz sosów. Nadaje im specyficznego smaku, ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Doskonała przyprawa do kiszenia ogórków i kapusty. Siew w marcu, kwietniu do skrzynek, na palety pod osłonami lub wprost do gruntu. W temp. 20-25 stopni C wschody następują po 2-3 tygodniach. Rozsadę wysadzać w