Suszona jarzębina zachowuje swe wartości odżywcze, można przyrządzać z niej napary lecznicze przeciw przeziębieniom.
Suszony owoc maliny odpowiedni do stosowania w celu zapobiegania przeziębieniu i grypie.
Mieszanka ze śliwką z pestką, jabłkiem i gruszką szczególnie polecana do przygotowania kompotu.
Porzeczka czarna ma zastosowanie przy chorobach reumatycznych, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.
Porzeczka czerwona ma działanie moczopędnie, oczyszczające i odświeżające. Działa regulująco na układ trawienny, tamuje krwawienia, i wzmacnia organizm.
Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom, mogą również zapobiegać miażdżycy.
Suszona truskawka do pogryzania, do musli, do herbatek. Ma właściwości wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne, reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci oraz pobudza łaknienie.
Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie.
Herbatka malinowa jest herbatką smakową doskonałą na chłodne dni. Stanowi dobry dodatek w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy.
Owoce żurawiny oprócz działania wzmacniającego posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na pracę jelit, pobudzają pracę trzustki, zmniejszają kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych.
Herbatka deserowa o łagodnym smaku truskawkowo-różanym oraz działaniu relaksującym.
Herbatka pokrzywowa o działaniu oczyszczającym i wzmacniającym.
Herbata smakowa, doskonała na gorąco i na zimno. Ma działanie orzeźwiające oraz korzystne na układ trawienny.
Suszona poziomka stosowana jest w dietetyce przy złej przemianie materii, jako środek odżywczy i witaminizujący, odtruwający i oczyszczający krew.
Herbatka smakowa o działaniu relaksującym, antydepresyjnym i regenerującym. Działa wzmacniająco na system nerwowy, narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, skórę, włosy, paznokcie.