SKARB ABORYGENÓW- NA GÓRNE DROGI ODDECHOWE! Według literatury olejki eteryczne zawarte w eukaliptusie mają silne działanie odkażające. Herbatkę polecamy przy grypie, zakażeniach jamy ustnej, zapaleniach migdałków itp. Eukaliptus uważany był za roślinę dającą wieczną młodość i optymizm, uważa się, że sprzyja przyjaźniom.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: liść eukaliptusa 50%, owoc maliny, owoc bzu czarnego, ziele tymian
Według literatury wiesiołek posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, skrobię, witaminy i wiele soli mineralnych korzystnie wpływa przy chorobach skóry, miażdżycy, cukrzycy, reumatyzmie. Najlepiej spożywać w postaci całych lub zmielonych nasion, jako dodatek do musli, kefirów i jogurtów.
Orkisz to stara pierwotna forma pszenicy. Jej uprawa była modna głównie w średniowieczu. Dzisiaj odtwarza się w wielu krajach ten cenny gatunek ponieważ jego walory zdrowotne trudno przecenić. Według literatury orkisz bogaty jest w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki. Spożywany w postaci kawy reguluje pracę przewodu pokarmowego, energetyzuje organizm, zwiększa odporność na choroby, usuwa toksyny i cholesterol oraz ma ogólne właściwości odmładzające. Kawa może być pita
Nieskazitelnie czyste, specjalnie dobrane ekologiczne składniki zawarte w tej herbatce pomogą Ci oczyścić organizm z produktów przemiany materii. Współczesny człowiek na każdym kroku styka się z substancjami chemicznymi szczególnie konserwantami, polepszaczami itp. Herbatka oczyszczająca pomoże w szybkim czasie usunąć z organizmu te elementy współczesnej diety.Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: liść pokrzywy, cze
Według literatury zielarskiej ziele krwiściągu lekarskiego może być stosowane do kąpieli i okładów, przy problemach skórnych. Medycyna ludowa poleca to ziele przy gronkowcu złocistym.Sposób użycia:Napar służy do stosowania zewnętrznego. 3 łyżeczki ziela zalać 1/2 litra wody. Parzyć 20 minut. Przecedzić, uzupełnić wodą do żądanej objętości. Można stosować do płukania gardła.
Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka ta polecana jest dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych, jako środek poprawiający apetyt, zwiększający łaknienie oraz ułatwiający trawienie polepsza także wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Najlepiej pić ją przed jedzeniem dla poprawy smaku (można posłodzić). Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod
Rokitnikowa - herbatkaHerbatka rokitnikowa to prawdziwa „skarbnica witaminowa'. Owoc rokitnika zawiera witaminy C, P, A, BI, B2 bardzo dużo witaminy E. Wzmacnia serce, uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy.Sposób użycia:1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: Rokitnik owoc, róża owoc łuska, jabłko owoc suchy, jarzębina owoc, hibiskus.Masa netto: 100g.
Według literatury zielarskiej słoma owsiana 9ziele owsa) bogata jest w rozpuszczalną krzemionkę. Wykazuje korzystne działanie w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i schorzenie nerek. Słoma owsiana jest również wykorzystywana w chorobach skórnych, czyraczności oraz nadmiernej potliwości nóg. Surowiec ten został zebrany z upraw ekologicznych w fazie dojrzałości mlecznej tj. wtedy kiedy jest najbardziej cenne i zasobne w związki czynne - głównie w witaminy, sole mineralne i krzemionkę.
Według literatury zielarskiej mieszanka ta charakteryzuje się dużą zawartością witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych polecana jest do picia osobom w każdym wieku jako środek profilaktyczny i wspomagający w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przy przeziębieniach. Nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu.Skł
Charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C, kwasów organicznych i składników mineralnych. Herbatka polecana jest do picia osobom w każdym wieku, jako środek profilaktyczny i wspomagający w leczeniu wielu schorzeń a szczególnie przy przeziębieniach. Sposób użycia: Wziąć I łyżeczkę herbatki, zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania
Według literatury kompozycja składników zawarta w tej herbatce powoduje iż jest ona polecana wspomagająco do picia dla osób uczulonych na różnego rodzaju substancje.Sposób użycia:1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie.Przechowywać w suchym miejscu.Skład: ziele świetlika, ostrożenia, przytulii, liść jeżyny, pokrzywy owoc maliny, róży korzeń dzięgla leśnego, mniszka, łopianu kłącze pięciornika, płatki nagietka w różn
Nalewkę podobną do tej, jaką pili nasi przodkowie podczas polowania na żubry, tury i niedźwiedzie w leśnych ostępach wschodniej Rzeczypospolitej. Większość składników nalewki występuje jedynie w lasach Polski północno-wschodniej. Nalewka dodaje siły oraz regeneruje je. Usuwa uczucie zmęczenia i senności, wyostrza wzrok i inne zmysły potrzebne podczas polowania, wędrowania oraz wycieczek przyrodniczych. Ponadto harmonizuje funkcjonowanie całego organizmu. Można pić w dowolnej ilości.Sposób przyrządzania: z
Herbatkę ta polecamy dla osób ze skłonnościami do chorób gardła oraz górnych dróg oddechowych, jako środek likwidujący chrypkę, osłaniający, wykrztuśny oraz przeciwzapalny. Polecana także jako środek łagodzący kaszel, pomagający w odkrztuszaniu. Środek ten jest także polecany dla osób dużo mówiących oraz pracujących w zanieczyszczonym środowisku.Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: ziele ślazu, macierzanki liść ba
Pieprz kolorowyPrzyprawa stosowana do mięs i wędlin.Skład: pieprz zielony 60%, pieprz biały, pieprz czerwony, pieprz czarny (w różnych proporcjach) Masa netto: 30g
Pieprz ziołowyPrzyprawa powszechnie stosowana do mięs, potraw z jaj, sałatek i surówek.Skład: gorczyca biała, majeranek, lubczyk liść, chrzan, pieprz czarny mielony, papryka ostra, cząber, kolendra, kminek, czarnuszkaMasa netto: 200g