Według literatury składniki jakie zawiera herbatka wspomagająca krążenie polecana jest jako środek profilaktyczny dla osób zagrożonych zawałem, mających osłabiony mięsień sercowy oraz jako środek wspomagający przy złym stanie naczyń krwionośnych, jak również ułatwiający krążenie i zapobiegający zakrzepom i zatorom.Sposób użycia:1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: ziele owsa, gryki, bukwicy, serdecznika, ostrożenia, nostrzyka ow
Cebula suszona ma aromatyczny zapach. Dodaje się ją do gulaszu, sznycli, pieczeni. Przyprawiamy nią zupy jarzynowe, drób, ryby, dziczyznę, sosy, potrawy z jaj.Skład: cebula 100%
Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka dla Pań polecana jest dla kobiet w każdym wieku, jako środek regulujący funkcjonowanie organizmu kobiety. Pomaga zlikwidować zakłócenia i dolegliwości związane z miesiączką. Zapobiega stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: pięciornik gęsi ziele, owoc tarniny, ziele serdecznika, krwawnika, rdestu ostrogorzkiego,
Nadaje wódce subtelny smak i aromat. Kumaryna zawarta w żubrówce działa lekko uspakajająco i przeciwzapalnie. Sposób przyrządzania:Na 1 butelkę 0,5 l daje się 1-2 trawki żubrówki i szczyptę cukru na ok. 10-14 dni przed spożyciem. O gotowości do spożycia świadczy lekko zielonkawy kolor wódki.Skład: żubrówka 100%
Susz młodej naci pietruszki stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Stosuje się głównie do zup, rosołów ziemniaków, sosów. Skład: nać pietruszki: 100%
Ekologiczną, sporządzoną z wysokiej jakości surowców herbatkę polecamy szczególnie dla dzieci i młodzieży. Skład ilościowy i jakościowy został dobrany tak, aby zbilansować i zapewnić dla młodego organizmu większość potrzebnych mu substancji, szczególnie witamin i związków mineralnych. Ze względu na składniki zawarte w herbatce literatura poleca ją do picia w celu wzmocnienia organizmu oraz profilaktyce chorób przeziębieniowych oraz stanów zapalnych.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i poz
Majeranek dodaje się głownie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przyprawiania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów.Skład: majeranek 100%
Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji można stosować do picia szczególnie po posiłkach, zioła oraz owoce pomagają regulować procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom, stymulują pracę żołądka, wątroby, przynoszą uczucie ulgi. Sposób użycia: 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele krwawnika, dziurawca (po 20%) ziele lebiodki, tymianku, hyzopu owoc tarniny liść mię
Kmin rzymski ma charakterystyczny ciepły aromat. Doskonale pasuje do pikantnych potraw, do dań kuchni indyjskich, duszonego mięsa, sosów, serów oraz wędlin. Skład: kmin rzymski 100% Zawartość netto: 30gKraj pochodzenia: INDIE
Według literatury, ze względu na zawarte w niej składniki, herbatka dla Pań polecana jest dla kobiet w każdym wieku, jako środek regulujący funkcjonowanie organizmu kobiety. Pomaga zlikwidować zakłócenia i dolegliwości związane z miesiączką.Zapobiega stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego. Skład: pięciornik gęsi ziele, owoc tarniny, ziele serdecznika, krwawnika, rdestu ostrogorzkiego, jasnoty liść babki zwyczajnej kwiat koniczyny, ślazu, płatki nagietka w różnych proporcjachSposób użycia: 1 saszet
Według literatury zielarskiej ziele dymnicy może wpływać na układ trawienny. Sposób użycia: Wziąć 1 łyżeczkę herbatki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania. Skład: ziele dymnicy 100%
Jest to bardzo zdrowa, posilna i wzmacniająca kawa. Według literatury zielarskiej daje uczucie sytości, wzmacnia żołądek, wątrobę i śledzionę, pomaga zlikwidować zaburzenia żołądkowe. W dawnych czasach pita była zarówno na dworach, jak i w wiejskich chatach, szczególnie przez osoby osłabione, po przebytych chorobach oraz jako środek ogólnie wzmacniający.Sposób użycia: Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przel
Delikatna herbatka przeznaczona dla dzieci i niemowląt. Wykonana z ziół uprawianych metodami ekologicznymi. Według literatury zalecana szczególnie w przypadku wzdęć, kolek, dolegliwości trawiennych może także z powodzeniem zastąpić inne napoje. Smakuje z cukrem lub miodem. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: kwiat rumianku 40%, nasiona kopru włoskiego, anyżu,
Tarnina jest jednym z najzdrowszych owoców dziko rosnących. Według literatury, zawiera dużo witaminy C i B, jest bogata w sole mineralne, kwasy organiczne, cukry i pektyny. W związku z powyższym, picie tej herbatki wskazane jest osobom przemęczonym i łatwo przeziębiającym się.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: owoc tarniny 100%.
Według literatury zielarskiej surowce zawarte w tej herbatce polecane są do picia zamiast innych napojów spożywanych na co dzień dla „wrzodowców, osób mających słoności do stanów zapalnych żołądka i jelit, osób z nadkwasotą, itp. Ekologiczne, łagodne w smaku składniki nie podrażniają przewodu pokarmowego, działają osłonowo dostarczając przy tym wiele witamin i soli mineralnych. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Owoc