Stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb. Podnosi walory smakowe mieszankach przyprawowych. Skład: kozieradka 100%
Samo zdrowie - herbatka Herbatka Samo Zdrowie skomponowana jest z najwyższej jakości dziko rosnących owoców i ziół. Składniki herbatki dobrano tak, aby zawierała ona jak najwięcej potrzebnych dla organizmu witamin, biopierwiastków oraz innych substancji organizmu w zdrowiu i równowadze. Herbatka może być spożywana w dowolnej ilości, ale polecamy chociaż 1 szklankę dziennie, co uzupełni niedobory większości witamin i soli mineralnych w twojej diecie.Sposób użycia: jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrz
Herbatka ta jest doskonałym środkiem wspomagającym pracę nerek i pęcherza. Prawidłowe funkcjonowanie tych narządów jest podstawowym warunkiem szybkiego i sprawnego usuwania z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, a tym samym ma to kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Herbatka jest także dobrym środkiem profilaktycznym i wspomagającym leczenie układu moczowego. Ma działanie przeciwzapalne, zwiększa diurezę, a tym samym tempo usuwania metabolitów. Zapobiega także stanom za
Skład (W różnych proporcjach):natka i korzeń pietruszki, seler, cebula, czosnek, pieprz czarny, czerwona papryka, pasternak, rozmaryn, grzyby, werbena, lubczyk.
Ze względu na właściwości ziół, które wchodzą w skład herbatki polecamy ją do picia po długotrwałych kuracjach lekami oraz po przebytych zatruciach pokarmowych. Można stosować ją jako środek wspomagający pracę wątroby oraz przyśpieszający wydalanie z organizmu substancji toksycznych. Zalecana jest do picia dla dzieci i osób dorosłych.Sposób użycia:1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Skład: liść pokrzywy, ziele cykorii, kwiatostan kocan
Według literatury zielarskiej płatki róży zawierają wiele cennych i rzadkich pierwiastków oraz związków mineralnych, flawonoidów, olejki eteryczne, karoteny i witaminy. Można je używać jako uszlachetniający dodatek do każdego rodzaju herbat, napojów, deserów, można także pić jako samą herbatkę. Dodana do kąpieli znakomicie wpływa na stan skóry, uelastycznia ją i ujędrnia, pomaga pozbyć się podrażnień oraz stanów zapalnych. Sposób użycia: jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod pr
Zastosowanie:Kopytnik w małych ilościach działa wykrztuśnie,w większych wymioty. Wymioty poprzedzone są pobudzeniem i nadmiernym wydzielaniem śliny. Działa on korzystnie w przewlekłych nieżytach oskrzeli i gardła,zaflegmieniu płuc. Polecany szczególnie u palaczy tytoniu,osób w wieku podeszłym, u których kaszel łączy się z obecnością suchej,zalegającej wydzieliny w górnych drogach oddechowych.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15min. P
Zawarte w mieszance zioła uzyskały bardzo dobrą ocenę użytkową, w której stwierdzono, żę: łagodzą dolegliwości kobiece, łagodzą stany zapalne, dają uczucie odprężenia i zrelaksowaniaMasa netto: 200g (10 saszetek po 20g)Skład: bylica, orzech włoski liść, jasnota ziele, bukwica, rumianek, krwawnik, nagietek kwiat
Według literatury zielarskiej guz brzozy można stosować jako środek podnoszący odporność organizmu. W medycynie ludowej ma on zastosowanie w lecznictwie. Sposób użycia: 1 saszetkę guza brzozy zalać szklanką wody. Skład: Piptoporus betunus 50%, inonotus obliquus 50%
Agar-agar uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna.Agar-agar rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, natomiast tężeje w 32-35 stopniach tworząc żel. Nie trzeba go wkładać do lodówki.Pół łyżeczki agaru wystarcza na około szklankę płynu.Agar można ponownie podgrzać (jeś
DLA ŻOŁĄDKOWCÓW EKO herbata ekspresowaWedług literatury zielarskiej surowce zawarte w tej herbatce polecane są do picia zamiast innych napojów spożywanych na co dzień dla „wrzodowców, osób mających słoności do stanów zapalnych żołądka i jelit, osób z nadkwasotą, itp. Ekologiczne, łagodne w smaku składniki nie podrażniają przewodu pokarmowego, działają osłonowo dostarczając przy tym wiele witamin i soli mineralnych. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem około 10 mi
Według literatury zielarskiej liść pokrzywy może być stosowany jako środek wielowitaminowy, polecany przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, wpływa również korzystnie na morfologię krwi ma zastosowanie jako środek przy początkach cukrzycy oraz wspomagający pracę wątroby.Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaprzenia na około 15-20 minut. Pić 1-2 razy dziennie.Skład: pokrzywa liść 100%
Podlaska przyprawa do mięsa wieprzowego. Ta przyprawa doskonale komponuje się z daniami z mięsa wieprzowego.Skład: warzywa 20%, cząber, kolendra, bylica, kminek, pieprz czarny, papryka, hyzop, tymianek, czosnek, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, szałwia, jałowiec (w różnych proporcjach).Waga: 50g.
Przyprawę dodaje się do ryżu przed gotowaniem w ilości 1/2 łyżeczki na 0,5 kg. Ryż uzyskuje ładny aromat oraz kolor, doskonale smakuje.Skład: kurkuma, płatki nagietka, szafran, kwiat kocanki, skórka pomarańczy, cynamon (w różnych proporcjach)Masa netto: 50g
Ma bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Można ją z powodzeniem stosować podczas sporządzania dań z mięs wołowych. Skład: (w różnych proporcjach) cząber, gałka muszkatołowa, tymianek, szałwia, lubczyk, papryka, pieprz czarny, macierzanka, majeranek, ziele angielskie, warzywa