Wyjątkowo aromatyczna przyprawa doskonale wzbogaci smak każdej potrawy.Czosnek niedźwiedzi rośnie w Polsce na terenach leśnych i jest poddany częściowej ochronie. A skąd tak ciekawa nazwa? Według podań to właśnie tę roślinę chętnie zjadały niedźwiedzie wkrótce po przebudzeniu z długiego zimowego snu.Czosnek niedźwiedzi posiada właściwie te same zalety co zwykły czosnek, jednakże nie pozostawia tak intensywnego zapachu. Kryje w sobie witaminy: A, B i C.Skład: pomidor 90%, bazylia, czosnek niedźwiedzi (w ró
Przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką. Mieszanka na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Psuje do dań kuchni śródziemnomorskich oraz do mięs pieczonych, sosów, zapiekanek i jajecznicy. Przyprawy bez chemii.Skład:Pomidor 80%, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka (w różnych proporcjach).Produkt nie zawiera glutenu.
Podlaska mieszanka staropolska - przyprawa bez chemii. Aromnatyczna i pikantna.Starannie dobrane przyprawy w którego skład wchodzi (w różnych proporcjach): ziele angielskie, kardamon, imbir, kolendra, goździki, kozieradka, o cynamon, chilli, pieprz czarny.
Skład (w różnych proporcjach): cząber, kminek, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, rozmaryn, papryka, owoc berberysu, mięta, kuklik, warzywa.
Macierzanka to jedno z najstarszych ziół Słowian. Rośnie na słonecznych polanach rozsiewając wokół siebie piękny zapach. Według literatury zielarskiej ziele macierzanki można stosować jako środek lekko wykrztuśny, łagodzący wzdęcia, regulujący pracę przewodu pokarmowego. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele macierzanki 100%
Goździki to aromatyczna przyprawa używana do przyprawiania mięs, dziczyzny, ryb i marynat. Stosowane są też do wyrobów cukierniczych, dżemów, konfitur a także grzanego wina.Skład: goździki mielone 100%
Herbatka poziomkowa należy do najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych. Bogata jest w żelazo, wapń, potas, magnez, miedź, fosfor. Ma właściwości odkwaszające organizm. Zawiera wszystkie witaminy oprócz wit. D, poza tym zawiera antocjany, flawonoidy, pektyny i garbniki. Zalecana do picia przy nadkwasocie.Sposób użycia: jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Można pić bez ograniczeń.Skład: owoc poziomki, róży, głogu, jabłko owoc s
Według literatury zielarskiej kora wierzby zawiera związek salicynę - podobny w działaniu do aspiryny, flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne. Jest to jeden z najcenniejszych surowców zielarskich. Zalecana do picia tam gdzie podaje się aspirynę tj. przy gorączce, bólach głowy, reumatyzmie itp. Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: Kora wierzby EKO 100%
ZIOŁOWO - ZBOŻOWA ekologiczna kawaSporządzona z gorącą wodą, mlekiem stanowi doskonały napój odżywczy dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie oraz cenią sobie doskonały smak i aromatyczny zapach kawy ziołowo - zbożowej. Literatura podaje,iż kawa ta nie zawiera kofeiny ani żadnych alkaloidów, dzięki czemu wpływa korzystnie na wzmocnienie mięśnia sercowego oraz funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.Sposób użycia:Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować
Eleuterokok kolczysty/kolczasty (Eleutherococcus senticosus). Badania składu zostały rozpoczęte przez radzieckich uczonych szukających podobieństw do bardzo kosztownego żeń-szenia azjatyckiego (Panax Ginseng). Badania okazały się sukcesem, jako że oba surowce wykazują bardzo podobne działanie.Masa netto: 50g Skład: Korzeń eleuterokoka 100% Kraj pochodzenia: Polska.Nalewka z eleuterokoka kolczystego (według Pani Teresy Lewkowicz-Mosiej "Domowe porady ziołowe")Składniki: 2 części ( wagowe ) spirytusu 96 %
Ekologiczna przyprawa do wołowiny, baraniny i dziczyzny Przyprawić wklepując przyprawę w kawałki mięsa lub macerować. Przyprawę zmieszaną z olejem można smażyć, dusić lub piec. Skład: tymianek, jałowiec, pieprz czarny, ziele angielskie, majeranek, kolendra, rozmaryn, owoc brusznicy i jarzębiny (po 10%), mięta, macierzanka (w różnych proporcjach). Masa netto: 40g
Według literatury zielarskiej kwiat tarniny ma działanie tzw . "czyszczące krew " oraz korzystnie wpływa na pracę żołądka, pęcherza i nerek.Sposób użycia: Wziąć 1 łyżeczkę herbatki, zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania.Skład:kwiat tarniny 100%
Według literatury zielarskiej płatki nagietka mogą być stosowane jako środek wspomagający oraz profilaktyczny przy nieżytach oraz owrzodzeniach żołądka i jelit, przy niedomaganiach wątroby w zaburzeniach miesiączkowania. Herbatka nagietkowa zrobiona z łyżeczki na szklankę wrzątku jest dobrym kosmetykiem przy skłonnościach do infekcji skórnych, zaczerwienieniach itp.Sposób użycia:Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.Pić 1-2 razy dziennie.Skła
Jest niezbędną przyprawą do pizzy. Oregano przyprawiane są t e ż sałatki, warzywa, sosy, ryby i potrawy z sera. Skład: Oregano 100%
Skład: imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy (w różnych proporcjach).