Opis producenta/dystrybutora: Herbatka z kocanki piaskowej zawiera wiele cennych flawonoid w, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Według literatury zielarskiej związki te mogą poprawić funkcjonowanie wątroby oraz zapobiec wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewod w ż łciowych oraz oczyszczaniu wątroby. Spos b użycia: Wziąć 1 łyżeczkę herbatki, zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania. Skład: Kocanka
Opis producenta/dystrybutora: Jasnota to jedna z najcenniejszych i trudnych do zbioru roślin zielarskich. Ma ona szczeg lne powinowactwo z błonami śluzowymi r żnych narząd w. Według literatury zielarskiej kwiat jasnoty białej może być stosowany szczeg lnie przy stanach zapalnych błon śluzowych, g rnych dr g oddechowych, dr g rodnych oraz jako środek regenerujący nabłonek. Kwiat jasnoty białej bogaty jest w sole mineralne, w tym w mikropierwiastki. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i poz
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej kwiat lipy polecany jest jako środek napotny przy podwyższonej temperaturze np.: przeziębienie, grypa. Polecana jest w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn jak r wnież jako namiastka herbaty o działaniu relaksującym. Spos b użycia: 1 łyżeczkę kwiat w lipy należy zalać szklanką wody i parzyć pod przykryciem przez około 15 minut. Skład: kwiat lipy eko 100% Masa netto: 30 gnbsp; Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stan
Opis producenta/dystrybutora: Owoc jeżyny zasobny jest w kwasy organiczne, antocyjany, witaminy- szczególnie wit. C, pektyny i sole mineralne. Według literatury zielarskiej owoc jeżyny przyspiesza powrót do "normy" po przebytych chorobach. Można ją pić samodzielnie lub jako dodatek do innych herbat. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: owoc jeżyny* 100% Masa netto: 100 g
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej kwiat głogu może być stosowany jako środek tonizujący w osłabieniu mięśnia sercowego i układu krążenia. Ze względu na właściwości jakie zawiera kwiat głogu może działać rozkurczowo na naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie krwi, działa uspokajająco. Spos b użycia: Wziąć 1 łyżeczkę herbatki, zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania. Skład: kwiat głogu* 100% Masa netto: 50 g Wszystkie opisy maja charakter wyłączn
Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Skład: kozieradka 100% Masa netto: 60g
Aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego stanowią doskonałą przyprawę. Nadają wyrazu wielu potrawom. Jak podaje literatura zielarska czosnek niedźwiedzi pobudza apetyt, ma silne działanie bakteriob jcze, korzystnie działa na serce, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ż łci. Skład: czosnek niedźwiedzi* 100% Masa netto: 100 g
Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Skład: kozieradka mielona 100% Masa netto: 60g
Opis producenta/dystrybutora: Dziurawiec to niewątpliwie jedna z najcenniejszych roślin jakie dała nam natura. Używany był od zarania dziej w przez naszych przodk w i dzisiaj jego znaczenie nie zmniejszyło się. Według literatury zielarskiej ziele dziurawca może pozytywnie wpływać na układ krążenia, koi nerwy, harmonizuje pracę wątroby, woreczka ż łciowego, żołądka. Przy dłuższym stosowaniu może wystąpić nadwrażliwość na promieniowanie nadfioletowe, dlatego nie należy się wtedy opalać. Spos b użycia: Jedną
Dobry smak uzyskujemy po dodaniu kminku do kwaszonej kapusty, gulaszu oraz pieczeni wieprzowej. Kminkiem przyprawia się też zupy, potrawy z ziemniak w i fasoli oraz sery biały i ż łty. Skład: kminek ziarno 100% Masa netto: 60g
Opis producenta/dystrybutora: Z owoc w jarzębiny możemy sporządzać herbatkę, może on służyć jako dodatek do innych herbat, można go użyć do przygotowania nalewki. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: owoc jarzębiny* 100% Masa netto: 50 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego
Imbir stosuje się jako przyprawę do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny i baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, r żnym słodyczom. Imbir dodaje się do og rk w marynowanych i dyni marynowanej. Skład: imbir 100% Masa netto: 60g
Dobry smak uzyskujemy po dodaniu kminku do kwaszonej kapusty, gulaszu oraz pieczeni wieprzowej. Kminkiem przyprawia się też zupy, potrawy z ziemniak w i fasoli, biały i ż łty ser. Skład: kminek 100% Masa netto: 60g
Jest składnikiem r żnych mieszanek przyprawowych. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu.Można dodawać ją do musztardy i sos w. Skład: kurkuma 100% Masa netto: 50g
Kolendra służy do przyprawiania wędlin (zwłaszcza mortadeli i serdelowej), pasztet w, konserw mięsnych i rybnych, likier w i w dek oraz wielu mieszanek przyprawianych np. pieprzu ziołowego i curry. Skład: kolendra 100% Masa netto: 30g