Zastosowanie według literatury: Wewnętrznie: Napar zalecany jako środek przeciwskurczowy, wiatropędny oraz przeciwzapalny; może być stosowany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zewnętrznie: Zalecany jako środek przeciwzapalny do płukania jamy ustnej, gardła do okład w na sk rę, także do lewatywy i tamponowania. Spos b użycia: Napar do użytku wewnętrznego:I łyżkę surowca zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 10 min. pod przykryciem, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po I szklance. Do użycia zewnętrznego
Według literatury zielarskiej herbatka, dzięki składnikom w niej zawartym stosowana jest u dzieci. Poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Najlepiej pić przed jedzeniem dla poprawy smaku (można posłodzić). Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10- 15 minut. Pić 2 razy dziennie. Skład: ziele krwawnika* i rzepiku* po 20%, ziele pięciornika gęsiego*, cykorii podróżnika*, bylicy*, karczocha* i
Według literatury zielarskiej właściwości owoców i ziół wchodzących w skład kompozycji mogą być stosowane do picia w celu wzmocnienia organizmu oraz profilaktyce chorób przeziębieniowych, stanów zapalnych. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 min. Pić 2 razy dziennie. Skład: owoc róży 21%, owoc jeżyny, rokitnika, poziomki, liść jeżyny, poziomki, maliny, ziela bukowicy, kwiat cykorii oraz płatki róży (w różnych proporcjach). Masa
Kompozycja owoców z domieszką kwiatu hibiskusa i pomarańczy charakteryzuje się wspaniałymi walorami smakowo- zapachowymi. Jak podaje literatura zielarska owoce zawarte w składzie mogą być doskonałym źródłem wielu cennych witamin dla naszego organizmu, kwasów organicznych, a także składników mineralnych. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10- 15 minut. Pić 2 razy dziennie. Przechowywać w suchym miejscu. Skład: owoc aronii, głogu, ja
Krzem jest uznawany za bardzo ważny pierwiastek śladowy. Jest on niezbędny w procesie tworzenia kości, tkanki łącznej, naczyń krwionośnych, skóry, włosów i paznokci. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na krzem rośnie. Szczególnie ważna jest rola krzemu w zapobieganiu zmianom związanym z wiekiem np. miażdżycy, utrzymaniu sprężystości skóry i ścięgien oraz dobrego stanu kości, włosów i paznokci. Według literatury zielarskiej właściwości ziół wchodzących w skład kompozycji są bardzo zasobne w rozpuszczalną krzem
To doskonała herbatka oparta na owocach bor wki czernicy i owocach bor wki brusznicy zebranych w leśnych ostępach .Owoce wchodzące w skład mieszanki bogate są w witaminy oraz sole mineralne. Według literatury składniki zawarte w tych owocach normalizują działanie przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wpływają na polepszenie wzroku.Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: Jagoda owoc, bor wka br
Pączki sosny bogate w olejki eteryczne uzupełniają wspaniały skład syropu, kt ry jest idealny jako smakowo - witaminowy dodatek do herbat i innych napoj w. Może zawierać osad, co stanowi dodatkowe źr dło CENNYCH SKŁADIK W "wyciśniętych" z natury. Skład: ekstrakt wodny z pączk w sosny* 54%, cukier trzcinowy* Pojemność netto: 270 ml
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej liść melisy stosuje się jako naturalny środek łagodnie uspokajający w stanach pobudzenia nerwowego i bezsenności; liść melisy może być stosowany w zaburzeniach trawiennych oraz nieżycie żołądka i jelit. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: liść melisy 100%. Masa netto: 100 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stan
Lamblie to prawdziwa plaga ostatnich czasów. Według literatury zielarskiej właściwości ziół wchodzących w skład kompozycji mogą pomóc ustrzec Ci się przed tymi pasożytami. Sposób użycia: Pić 2 razy dziennie przez 3 tygodnie. Skład: ziele piołunu, tymianku, liść orzech włoskiego, szałwii, kłącze tataraku (w różnych proporcjach) Masa netto: 50g
ZIOŁOWO - ZBOŻOWA ekologiczna kawa Sporządzona z gorącą wodą, mlekiem stanowi doskonały nap j odżywczy dla wszystkich, kt rzy dbają o zdrowie oraz cenią sobie doskonały smak i aromatyczny zapach kawy ziołowo - zbożowej. Literatura podaje,iż kawa ta nie zawiera kofeiny ani żadnych alkaloid w, dzięki czemu wpływa korzystnie na wzmocnienie mięśnia sercowego oraz funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Skład: Prażone ziarna zb ż (żyto, jęczmień, pszenica), prażone owoce głogu i tarniny, prażone korzenie c
Herbatka Lumbago polecana jest dla osób cierpiących z powodu dolegliwości reumatycznych i gośćcowych układu kostnego. Zawiera w swoim składzie zioła o działaniu przeciwzapalnym, bogata jest w naturalne salicylany. Polecana do picia na co dzień zamiast zwykłej herbaty. Sposób użycia: 1 łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Skład: ziele siedmiopalecznika błotnego, ostrożenia, nawłoci, owsa, podagrycznika, tawuły, rdestu ptasiego, liść brzoz
Kompozycja owoców z domieszką kwiatu hibiskusa i pomarańczy charakteryzuje się wspaniałymi walorami smakowo - zapachowymi. Jak podaje literatura zielarska owoce zawarte w składzie mogą być doskonałym źródłem wielu cennych witamin dla naszego organizmu, kwasów organicznych, a także składników mineralnych. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę owocowej mieszanki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10 - 15 minut. Można pić bez ograniczeń. Skład: owoc aronii, głogu, jabłka, kwia
Według literatury zielarskiej właściwości ziół wchodzących w skład kompozycji mogą być stosowane przy dolegliwościach trzustki. Sposób użycia: Łyżeczkę herbaty zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Przecedzić, pić wedle zapotrzebowania. Skład: ziele macierzanki, bożego drzewka, dymnicy, werbeny; liść mięty; kwiat nagietka, lawendy (w różnych proporcjach) Masa netto: 50g
Owoc róży jest wyjątkowo bogaty w Wit. C oraz wiele innych witamin i minerałów. Nasz produkt przygotowaliśmy, tak aby zachowały się wszystkie cenne składniki znajdujące się w owocach róży. Można go spożywać jako dodatek do innych dań, przygotować pyszną zupę - krem lub zjadać np. jako deser. Przecier polecamy dla dzieci, osób dorosłych oraz ludzi starszych jako składniki codziennej diety, a szczególnie w okresie większego zapotrzebowania na Wit. C. Sposób użycia: Proszek można zjadać popijając dowolnym pł
Mieszanki powstają ze specjalnie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości, ręcznie pakowanych składników. Nadają się do sporządzania smacznych, aromatycznych naparów pełnych naturalnego bogactwa, które z powodzeniem mogą zastępować inne codzienne napoje. Sposób użycia: 1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10- 15 minut. Pić 2 razy dziennie. Skład: pokrzywa liść*, cykoria ziele*, cykoria korzeń* po 15%, czernica liść*, perz kłącze*, brzoza liść*, bez