Jak wygląda hibiskus?Hibiskus, inaczej ketmia szczawiowa jest bardziej znany pod nazwą malwa sudańska.Występuje głównie w rejonach Afryki, Azji, a także Ameryki Środkowej. Charakteryzuje się nietuzinkowym wyglądem i wykazuje wiele pozytywnych właściwości.Krzew hibiskusa osiąga niemal 2,5 m wysokości, a najważniejszym jego elementem są kwiaty – grube kielichy o głębokim, czerwonym kolorze. Z wyglądu mogą nieco przypominać puchary, a w smaku są dosyć cierpkie i kwaśne.Niestety właściwości tej rośliny są mał
Miłorząb japoński – idealny sposób na wzmocnienie w każdym wiekuNie ma drugiej takiej rośliny jak miłorząb japoński, którego działanie na funkcje umysłowe i witalność sprawiają, że to niezastąpiony, a co najważniejsze naturalny suplement. To gatunek niepowtarzalny, gdyż pozostał jedynym przedstawicielem wymarłej rodziny długowiecznych roślin. Miłorząb japoński, znany też jako ginkgo biloba, wbrew swojej nazwie występuje naturalnie przede wszystkim w Chinach. Trafił też do Europy w wyniku nasadzeń, jednak
Miłorząb japoński – idealny sposób na wzmocnienie w każdym wiekuNie ma drugiej takiej rośliny jak miłorząb japoński, którego działanie na funkcje umysłowe i witalność sprawiają, że to niezastąpiony, a co najważniejsze naturalny suplement. To gatunek niepowtarzalny, gdyż pozostał jedynym przedstawicielem wymarłej rodziny długowiecznych roślin. Miłorząb japoński, znany też jako ginkgo biloba, wbrew swojej nazwie występuje naturalnie przede wszystkim w Chinach. Trafił też do Europy w wyniku nasadzeń, jednak
Miłorząb japoński – idealny sposób na wzmocnienie w każdym wiekuNie ma drugiej takiej rośliny jak miłorząb japoński, którego działanie na funkcje umysłowe i witalność sprawiają, że to niezastąpiony, a co najważniejsze naturalny suplement. To gatunek niepowtarzalny, gdyż pozostał jedynym przedstawicielem wymarłej rodziny długowiecznych roślin. Miłorząb japoński, znany też jako ginkgo biloba, wbrew swojej nazwie występuje naturalnie przede wszystkim w Chinach. Trafił też do Europy w wyniku nasadzeń, jednak
Jiaogulan liść - naturalny sposób na długowieczność?Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) nazywany jest również “ziołem życia” lub “zielem długowiecznoścI” ze względu na swoje niezliczone właściwości. W Chinach po dziś dzień uznawany jest on za panaceum na wszelkie dolegliwości. W kraju tym zastępuje on często nawet tradycyjną herbatę, a napar z liści jiaogulanu cieszy się coraz większą popularnością również w naszym kraju.To pnącze z rodziny dyniowatych uprawiany w gorącym klimacie o dużej wilgotności powi
Jiaogulan liść - naturalny sposób na długowieczność?Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) nazywany jest również “ziołem życia” lub “zielem długowiecznoścI” ze względu na swoje niezliczone właściwości. W Chinach po dziś dzień uznawany jest on za panaceum na wszelkie dolegliwości. W kraju tym zastępuje on często nawet tradycyjną herbatę, a napar z liści jiaogulanu cieszy się coraz większą popularnością również w naszym kraju.To pnącze z rodziny dyniowatych uprawiany w gorącym klimacie o dużej wilgotności powi
Pasternak korzeń grys - warzywo przeżywające prawdziwy renesans?Pasternak na wiele lat zniknął z rodzimej kuchni teraz przeżywa na nowo prawdziwy renesans. Ten słodki korzeń, od dawna powszechnie stosowany był do przygotowywania pysznych i zdrowych potraw. Najnowsze badania dietetyków na nowo przywróciły mu popularność i znowu święci trumfy na stołach. Korzeń pasternaka z wyglądu przypomina pietruszkę, ale dość znacząco różni się od niej smakiem. To właśnie jego walory kulinarne sprawiają, że wraca on do
Cudze chwalicie swego nie znacie!Choć kolebką tego owocu jest Ameryka Północna na terenie której występuje jako roślina dzika to bezpośrednio przywędrowała ona do naszego kraju ze wschodniej części Europy - ówczesnego ZSRR. Zaczęto ją wtedy z powodzeniem uprawiać na plantacjach oraz w ogródkach działkowych co spowodowało, że dziś jesteśmy światowym potentatem tego wartościowego krzewu. Paradoksalnie - aronia nie jest w naszym kraju szczególnie popularna. Jest to jednak niewątpliwie niezwykle cenny dla zdr
Pasternak korzeń grys - warzywo przeżywające prawdziwy renesans?Pasternak na wiele lat zniknął z rodzimej kuchni teraz przeżywa na nowo prawdziwy renesans. Ten słodki korzeń, od dawna powszechnie stosowany był do przygotowywania pysznych i zdrowych potraw. Najnowsze badania dietetyków na nowo przywróciły mu popularność i znowu święci trumfy na stołach. Korzeń pasternaka z wyglądu przypomina pietruszkę, ale dość znacząco różni się od niej smakiem. To właśnie jego walory kulinarne sprawiają, że wraca on do
Na pora zawsze jest dobra pora!Poznaj wspaniałe walory i właściwości zdrowotne jakie oferuje por naciowy mielony. Z opisu dowiesz się również w jaki sposób stosować go w kuchni. Por to warzywo, które jest rośliną dwuletnią i pochodzi z Azji Mniejszej. Stamtąd też rozprzestrzenił się na pozostałe kontynenty i powoli zyskiwał coraz większą popularność. Do Polski trafił w średniowieczu. Warto wiedzieć, że jest jednym z symboli narodowych Walii. Jakie właściwości zdrowotne posiada por naciowy mielony?Por posi
Na pora zawsze jest dobra pora!Poznaj wspaniałe walory i właściwości zdrowotne jakie oferuje por naciowy mielony. Z opisu dowiesz się również w jaki sposób stosować go w kuchni. Por to warzywo, które jest rośliną dwuletnią i pochodzi z Azji Mniejszej. Stamtąd też rozprzestrzenił się na pozostałe kontynenty i powoli zyskiwał coraz większą popularność. Do Polski trafił w średniowieczu. Warto wiedzieć, że jest jednym z symboli narodowych Walii. Jakie właściwości zdrowotne posiada por naciowy mielony?Por posi
Seler korzeń grys symbolem zdrowia i długowieczności?Kulinarne zastosowanie selera sięga czasów starożytnych, ale ceniony było nie tylko z powodu swojego charakterystycznego smaku. Jego właściwości nie ograniczają się jedynie do przygotowywania smacznych bulionów. Mogą także pomóc w zachowaniu dobrego zdrowia i kondycji. Wiele osób nie docenia jednak selera, a część z nich rezygnuje z niego z uwagi na żmudne obieranie.Seler korzeniowy grys to jak na tacy podane warzywo, w dogodnej formie. Warto więc ułatw
Pij czystek – to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej herbaty!Czystek to niepozorna roślina, o której w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. A to za sprawą wszechstronnego i dobroczynnego wpływu jaki wywiera na nasz organizm. Do tego napar jest prosty w przygotowaniu i smaczny, dzięki czemu ziele to może być znakomitą alternatywą dla tradycyjnych herbat. Napar przyrządzany z liści czystka bardzo łatwo zmienia smak pod wpływem innych składników, więc można dodawać do niego miód, ksylitol, naturalne soki
Pietruszka – niedoceniany korzeń o mocy większej, niż myśliszKorzeń pietruszki to jedno z najpopularniejszych polskich warzyw, chociaż nie każdy jest jego entuzjastą. Wraz z marchwią, selerem i porem wchodzi w skład włoszczyzny – niezastąpionego w każdym polskim domu zestawu na zupę, obecnego u nas od czasów królowej Bony. Kojarzy się przede wszystkim z rosołem i innymi zupami oraz tradycyjnymi surówkami do obiadu. Jej wyrazisty smak to wyzwanie dla miłośników nowoczesnej kuchni. Warto je jednak podjąć –
Przyprawa do ryb – składniki, które wydobędą z nich to, co najlepszeŻeby ryba była apetyczna i kusząca, należy ją odpowiednio doprawić – o czym wiele osób wciąż zapomina. Na szczęście coraz częściej w polskich kuchniach goszczą zioła, nadające potrawom przyjemnych aromatów i poprawiające ich smak. Także przyprawa do ryb skład ma wypełniony aromatycznymi listkami, które doskonale podkreślają delikatność i niwelują niepożądane nuty. Nasza mieszanka to gotowa kompozycja składników, dzięki którym ryba będzie