Użyj w swojej kuchni mielonej bazylii i ciesz się niezwykłym smakiem i aromatem potraw!Bazylia to iście azjatycka przyprawa o czym nie każdy wie. Wszak kojarzy się głównie z kuchnią europejską, a już najbardziej z śródziemnomorską. Jej nazwa z łaciny oznacza „królewski” i właśnie dlatego niegdyś stanowiła element dekoracyjny pałaców i kościołów, roznosząc swą świeżą woń. Dziś jest ona produktem na każdą kieszeń, a co najważniejsze w suszonej lub zmielonej formie dostępna przez cały rok. Bazylia mielona je
Oregano Hoja Peru, czyli uniwersalne zastosowanie z korzyścią dla zdrowiaOregano to roślina, która na dobre zagościła w kuchniach na całym świecie, a zwłaszcza w Europie. Pokochali ją głównie Włosi, którzy zaczęli dodawać ją do wszelkich potraw. Dziś już nikt nie wyobraża sobie pizzy bez tego dodatku. Dodatkowo posiada bardzo przyjemny smak, który kończy się delikatną nutką goryczy. Każdy gatunek tej przyprawy różni się od siebie nie tylko wielkością i kształtem liści, ale przede wszystkim smakiem. Najlep
Użyj w swojej kuchni mielonej bazylii i ciesz się niezwykłym smakiem i aromatem potraw!Bazylia to iście azjatycka przyprawa o czym nie każdy wie. Wszak kojarzy się głównie z kuchnią europejską, a już najbardziej z śródziemnomorską. Jej nazwa z łaciny oznacza „królewski” i właśnie dlatego niegdyś stanowiła element dekoracyjny pałaców i kościołów, roznosząc swą świeżą woń. Dziś jest ona produktem na każdą kieszeń, a co najważniejsze w suszonej lub zmielonej formie dostępna przez cały rok. Bazylia mielona je
Oregano Hoja Peru, czyli uniwersalne zastosowanie z korzyścią dla zdrowiaOregano to roślina, która na dobre zagościła w kuchniach na całym świecie, a zwłaszcza w Europie. Pokochali ją głównie Włosi, którzy zaczęli dodawać ją do wszelkich potraw. Dziś już nikt nie wyobraża sobie pizzy bez tego dodatku. Dodatkowo posiada bardzo przyjemny smak, który kończy się delikatną nutką goryczy. Każdy gatunek tej przyprawy różni się od siebie nie tylko wielkością i kształtem liści, ale przede wszystkim smakiem. Najlep
Niezwykły zapach w Twojej kuchniOregano to roślina wieloletnia występująca w wielu odmianach. Rośnie praktycznie we wszystkich krajach w Afryce Północnej, Azji i Europie (na przykład Polska, Turcja). Nie jest zbyt wysoka, gdyż zazwyczaj nie przekracza 80 cm. Miejscami można zaobserwować wybarwienie na purpurowo. W naszej mieszance oprócz tradycyjnego oregano znajdziesz również mirt oraz liście oliwne. To harmonijne połączenie sprawi, że każde Twoje danie będzie niezwykle aromatyczne, gdyż każda z trzech o
Niezwykły zapach w Twojej kuchniOregano to roślina wieloletnia występująca w wielu odmianach. Rośnie praktycznie we wszystkich krajach w Afryce Północnej, Azji i Europie (na przykład Polska, Turcja). Nie jest zbyt wysoka, gdyż zazwyczaj nie przekracza 80 cm. Miejscami można zaobserwować wybarwienie na purpurowo. W naszej mieszance oprócz tradycyjnego oregano znajdziesz również mirt oraz liście oliwne. To harmonijne połączenie sprawi, że każde Twoje danie będzie niezwykle aromatyczne, gdyż każda z trzech o
Przyprawa „5 smaków”, czyli dalekowschodnia filozofia w kuchniWywodząca się z Chin kompozycja pięciu smaków to wyraz dążenia do stanu idealnej równowagi, kluczowego w azjatyckiej sztuce i filozofii. Również w kulinariach osiągnięcie takiego stanu od stuleci było tam uznawane za ideał. Dzisiaj przyprawa 5 smaków i skomponowane z nią dania są niezwykle popularne i lubiane na całym świecie. Przygotowywane w kilka chwil na patelni mają wyrafinowanie i bogaty bukiet, który nie ustępuje w niczym potrawom wymaga
Oregano mielone - przyrządź w swojej kuchni potrawy w prawdziwie włoskim styluOregano to roślina spokrewniona ze znanym od wieków majerankiem. Znalazła zastosowanie jako nieodłączny dodatek do dań włoskich, a zwłaszcza uwielbianej pizzy. Okrągły, cienki placek z ciasta drożdżowego z mnóstwem dodatków na górze jest jedną z w dzisiejszych czasach jedną z najbardziej popularnych potraw. Często podejmujemy próby przygotowania go w domu. Aby jednak móc w domu poczuć prawdziwy włoski smak konieczne jest użycie
Gotuj z szałwią i odkryj zupełnie nowy, nieznany dotąd smak!Szałwia posiada mocny smak i aromat. Przyprawa ta ma postać zielonej byliny, która może osiągnąć wysokość maksymalnie jednego metra. Wyróżnia się zielono-fioletowymi liśćmi posiadającymi szorstki spód i aksamitną powierzchnię. Zapoznaj się z poniższym opisem i poznaj wspaniałe zalety jakie posiada szałwia! Szałwia mielona – korzyści z jej regularnego stosowaniaSzałwia to wyjątkowe zioło, które wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę całego organ
Gotuj z szałwią i odkryj zupełnie nowy, nieznany dotąd smak!Szałwia posiada mocny smak i aromat. Przyprawa ta ma postać zielonej byliny, która może osiągnąć wysokość maksymalnie jednego metra. Wyróżnia się zielono-fioletowymi liśćmi posiadającymi szorstki spód i aksamitną powierzchnię. Zapoznaj się z poniższym opisem i poznaj wspaniałe zalety jakie posiada szałwia! Szałwia mielona – korzyści z jej regularnego stosowaniaSzałwia to wyjątkowe zioło, które wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę całego organ
Szałwia mielona - dziś nieco zapomniana, a niegdyś popularniejsza od herbatyTo co charakteryzuje szałwię to przede wszystkim jej mocny aromat, który określa się jako sosnowy, eukaliptusowy z lekko cytrynowym oraz pikantnym posmakiem. Rośnie nad Morzem Śródziemnym oraz Adriatyckim. Ma postać byliny, która rozwija się do około metra wysokości, a jej łodygi rośliny mają charakterystyczny zielono-fioletowy kolor. Szałwia lekarska przepełniona jest olejkami terpenowymi. Zawiera kamforę i salvene. W minionych w
Kminek – zdecydowany smak w parze ze zdrowiem?Ziarno kminku jest przyprawą stosowaną do różnego rodzaju dań. Chociaż odkryte zostało już w starożytności w Azji i w basenie Morza Śródziemnego to jest niezbędnym składnikiem wielu potraw Europy środkowej i wschodniej. Dlaczego więc zdobył tak dużą popularność również w naszej szerokości geograficznej? Kminek ziarno doskonale komponuje się jako dodatek wzbogacający smak potraw tłustych, mięsnych, z roślin strączkowych i ziemniaków, czyli takich, które niezwyk
Kminek – zdecydowany smak w parze ze zdrowiem?Ziarno kminku jest przyprawą stosowaną do różnego rodzaju dań. Chociaż odkryte zostało już w starożytności w Azji i w basenie Morza Śródziemnego to jest niezbędnym składnikiem wielu potraw Europy środkowej i wschodniej. Dlaczego więc zdobył tak dużą popularność również w naszej szerokości geograficznej? Kminek ziarno doskonale komponuje się jako dodatek wzbogacający smak potraw tłustych, mięsnych, z roślin strączkowych i ziemniaków, czyli takich, które niezwyk
Kminek - pierwsza pomoc w ciężkostrawnej kuchni?Ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze kminek jest jednym z najbardziej pożytecznych dla organizmu człowieka ziół. Jedni go uwielbiają, inni za nim nie przepadają, ale warto pamiętać, że ma wiele zdrowotnych zastosowań. To doskonały argument za tym, aby włączyć go na stałe do codziennej diety. Kminek mielony doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, a wśród innych składników dania jego ostry smak jest mniej wyczuwalny.Z mielony
Kminek - pierwsza pomoc w ciężkostrawnej kuchni?Ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze kminek jest jednym z najbardziej pożytecznych dla organizmu człowieka ziół. Jedni go uwielbiają, inni za nim nie przepadają, ale warto pamiętać, że ma wiele zdrowotnych zastosowań. To doskonały argument za tym, aby włączyć go na stałe do codziennej diety. Kminek mielony doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, a wśród innych składników dania jego ostry smak jest mniej wyczuwalny.Z mielony