Kminek - pierwsza pomoc w ciężkostrawnej kuchni?Ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze kminek jest jednym z najbardziej pożytecznych dla organizmu człowieka ziół. Jedni go uwielbiają, inni za nim nie przepadają, ale warto pamiętać, że ma wiele zdrowotnych zastosowań. To doskonały argument za tym, aby włączyć go na stałe do codziennej diety. Kminek mielony doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, a wśród innych składników dania jego ostry smak jest mniej wyczuwalny.Z mielony
Poznaj orientalnego sumaka i nadaj swoim daniom orzeźwiającego smaku!Sumak należy do grupy przypraw orientalnych, a niektóre odmiany sumaku można znaleźć w regionach Ameryki Północnej. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która pochodzi z terenu basenu Morza Śródziemnego. Głównie pojawia się na Sycylii oraz w Południowych Włoszech. Możemy ją także znaleźć na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Iranie. Do uzyskania tej wyjątkowej przyprawy, niezbędne jest zebranie rosnących dziko jagód. Sumak przyprawa miel
Poznaj orientalnego sumaka i nadaj swoim daniom orzeźwiającego smaku!Sumak należy do grupy przypraw orientalnych, a niektóre odmiany sumaku można znaleźć w regionach Ameryki Północnej. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która pochodzi z terenu basenu Morza Śródziemnego. Głównie pojawia się na Sycylii oraz w Południowych Włoszech. Możemy ją także znaleźć na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Iranie. Do uzyskania tej wyjątkowej przyprawy, niezbędne jest zebranie rosnących dziko jagód. Sumak przyprawa miel
Zaproś zdrowie do swojego domu włączając czarnuszkę do swojego codziennego jadłospisu!Czarnuszka już od czasów starożytnych była stosowana zarówno do celów leczniczych i jako przyprawa. Początkowo przedstawiano ją jako "ziarno Benedykta". Przez wieki nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnuszka nadal jest produktem, który ma szerokie spectrum zastosowania w różnych aspektach naszego życia, choć nie wiedzieć czemu, trzeba przyznać, że trochę o niej zapomnieliśmy. Jest to przyprawa, która może wzbudzić zd
Zaproś zdrowie do swojego domu włączając czarnuszkę do swojego codziennego jadłospisu!Czarnuszka już od czasów starożytnych była stosowana zarówno do celów leczniczych i jako przyprawa. Początkowo przedstawiano ją jako "ziarno Benedykta". Przez wieki nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnuszka nadal jest produktem, który ma szerokie spectrum zastosowania w różnych aspektach naszego życia, choć nie wiedzieć czemu, trzeba przyznać, że trochę o niej zapomnieliśmy. Jest to przyprawa, która może wzbudzić zd
Zaproś zdrowie do swojego domu włączając czarnuszkę do swojego codziennego jadłospisu!Czarnuszka już od czasów starożytnych była stosowana zarówno do celów leczniczych i jako przyprawa. Początkowo przedstawiano ją jako "ziarno Benedykta". Przez wieki nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnuszka nadal jest produktem, który ma szerokie spectrum zastosowania w różnych aspektach naszego życia, choć nie wiedzieć czemu, trzeba przyznać, że trochę o niej zapomnieliśmy. Jest to przyprawa, która może wzbudzić zd
Zaproś zdrowie do swojego domu włączając czarnuszkę do swojego codziennego jadłospisu!Czarnuszka już od czasów starożytnych była stosowana zarówno do celów leczniczych i jako przyprawa. Początkowo przedstawiano ją jako "ziarno Benedykta". Przez wieki nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czarnuszka nadal jest produktem, który ma szerokie spectrum zastosowania w różnych aspektach naszego życia, choć nie wiedzieć czemu, trzeba przyznać, że trochę o niej zapomnieliśmy. Jest to przyprawa, która może wzbudzić zd
Molokhia mielona – prosty sposób na egzotyczny smak Twoich dańMolokhia to nazwa zarówno rośliny, po polsku zwanej jutą kolorową lub jutą warzywną, jak tez określenie przyrządzanej z niej tradycyjnie potrawy. Znana jest w różnych krajach północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, a nawet w Indiach. Każdy region to nieco inna nazwa – mulukhia, molohija, muluchija, mloukhiya, maloukhiyah i jeszcze inne warianty, a także nieco odmienna potrawa. Za każdym razem jest to jednak rodzaj zupy lub potrawki.Świeże liście
Molokhia mielona – prosty sposób na egzotyczny smak Twoich dańMolokhia to nazwa zarówno rośliny, po polsku zwanej jutą kolorową lub jutą warzywną, jak tez określenie przyrządzanej z niej tradycyjnie potrawy. Znana jest w różnych krajach północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, a nawet w Indiach. Każdy region to nieco inna nazwa – mulukhia, molohija, muluchija, mloukhiya, maloukhiyah i jeszcze inne warianty, a także nieco odmienna potrawa. Za każdym razem jest to jednak rodzaj zupy lub potrawki.Świeże liście
Kwiat oregano, czyli najsmaczniejszy kwiat w kuchniOregano kwiaty porastają śródziemnomorskie wzgórza i dlatego właśnie nazwa tej rośliny wywodzi się od greckich słów „oros“ - góra oraz „granos“ - radość. Efektem jest „radość góry“. I tak właśnie powinna być postrzegana ta przyprawa – jako niosąca radość osobom, które spożywają potrawy z jej udziałem. Niegdyś wierzono, że wyrośnięte na grobie oregano symbolizuje zadowolenie umarłego, a wieńce z tej rośliny na głowach małżonków zapewnią pomyślność przez ca
Dodatek cząbru górskiego uczyni ciężkostrawne potrawy bardziej przystępnymi dla układu pokarmowegoTa pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego roślina jest bardzo charakterystyczna w smaku i zapachu. Jej ostry i intensywny aromat ma w sobie nuty korzenne, podobne do pieprzu. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych, dzięki czemu cząber górski znakomicie sprawdzi się do doprawiania dań w kuchni jak również pomoże zadbać o zdrowie i urodę. W Polsce do tej pory o wiele częściej spotykany jest jego bliski kuz
Dodatek cząbru górskiego uczyni ciężkostrawne potrawy bardziej przystępnymi dla układu pokarmowegoTa pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego roślina jest bardzo charakterystyczna w smaku i zapachu. Jej ostry i intensywny aromat ma w sobie nuty korzenne, podobne do pieprzu. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych, dzięki czemu cząber górski znakomicie sprawdzi się do doprawiania dań w kuchni jak również pomoże zadbać o zdrowie i urodę. W Polsce do tej pory o wiele częściej spotykany jest jego bliski kuz
Dodatek cząbru górskiego uczyni ciężkostrawne potrawy bardziej przystępnymi dla układu pokarmowegoTa pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego roślina jest bardzo charakterystyczna w smaku i zapachu. Jej ostry i intensywny aromat ma w sobie nuty korzenne, podobne do pieprzu. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych, dzięki czemu cząber górski znakomicie sprawdzi się do doprawiania dań w kuchni jak również pomoże zadbać o zdrowie i urodę. W Polsce do tej pory o wiele częściej spotykany jest jego bliski kuz
Dodatek cząbru górskiego uczyni ciężkostrawne potrawy bardziej przystępnymi dla układu pokarmowegoTa pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego roślina jest bardzo charakterystyczna w smaku i zapachu. Jej ostry i intensywny aromat ma w sobie nuty korzenne, podobne do pieprzu. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych, dzięki czemu cząber górski znakomicie sprawdzi się do doprawiania dań w kuchni jak również pomoże zadbać o zdrowie i urodę. W Polsce do tej pory o wiele częściej spotykany jest jego bliski kuz
Liść cząbru – poznaj pikantne nuty tej nieco zapomnianej przyprawy Jak powszechnie wiadomo, cząber to roślina przyprawowa ale też stosowana w ziołolecznictwie. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy oraz Turcji. Cząber uprawiany był już w starożytnym Rzymie, gdzie był naprawdę bardzo popularny. Dziś również często sięgamy po niego w swojej kuchni jednak ustąpił trochę miejsca na podium innym popularnym przyprawom takim jak bazylia czy oregano, które niezwykle mocno zakorzeniły się w polskiej kuchni Liści