Zastosowanie: Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidor w (często określana jest jako "zioło pomidorowe"). Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych (groch, soczewica). Doskonale pasuje też do drobiu, gulasz w, sos w, pasztet w. (na zdjęciu bazylia suszona - przyprawa kulinarna) Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Waga netto: 100 g
Zastosowanie: Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat, dziczyzny i pasztet w. Dobrze komponują się z innymi ziołami i przyprawami, szczeg lnie z tymiankiem, szałwią, oregano, majerankiem, liśćmi laurowymi, z zielem angielskim, cebulą oraz czosnkiem. W zakładzie przetwarzane są gorczyca i seler. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Waga netto: 50 g
Zastosowanie: Imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, znajdując zastosowanie w r żnorodnych potrawach. Można używać do potraw słodkich i pikantnych. Podnosi smak potraw z drobiu, wieprzowiny; pasztet w, flak w, mięs duszonych W zakładzie przetwarzane są gorczyca i seler. Waga netto: 150 g
Zastosowanie: Gł wny składnik musztardy. Doskonała do marynat warzywnych, pikli, do og rk w kiszonych, mięsa. Uprażona na gorącym oleju uzyskuje ostry, charakterystyczny smak. W zakładzie przetwarzane są gorczyca i seler. Waga netto: 150 g
Zastosowanie: Gałka muszkatołowa jest owocem dużego wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Moluki. Obecnie uprawiany jest w zachodnich Indiach. . Gałka muszkatołowa nie jest orzechem i nie stanowi zagrożenia dla ludzi z alergią na orzechy. Polecana jest do gulaszy z r żnego rodzaju mięsa, Wzbogaca smak baraniny i cielęciny. Stosowana także do dań słodkich, deser w. W zakładzie przetwarzane są gorczyca i seler. Waga netto: 50 g
Zastosowanie: Gałka muszkatołowa jest owocem dużego wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Moluki. Obecnie uprawiany jest w zachodnich Indiach. Gałka muszkatołowa nie jest orzechem i nie stanowi zagrożenia dla ludzi z alergią na orzechy. Polecana jest do gulaszy z r żnego rodzaju mięsa, Wzbogaca smak baraniny i cielęciny. Stosowana także do dań słodkich, deser w. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Waga netto: 50 g
Skład: srebrnik (pięciornik gęsi) Masa netto: 50 g
Skład: wierzbownica drobnokwiatowa Masa netto: 50 g
Zastosowanie: Pochodzi z Azji. Jest znany jako lekarstwo i przyprawa od tysięcy lat. Czosnek ma ostry specyficzny zapach i palący słodkawy smak. Czosnkiem przyprawiamy: mięsa z drobiu, baraniny i dziczyzny, a także sery, sałatki, ryby, i sosy. Może zawierać śladowe ilości dwutlenku siarki Skład: czosnek granulowany Waga netto: 100g
Zastosowanie: Korzeń lubczyku ma charakterystyczny słodko-gorzki smak. Najczęściej wykorzystywany jest jako przyprawa do zup i sos w do mięs. Rozdrobnione nasiona lubczyku dodaje się w kuchni angielskiej do chleba, ciast i innych wypiek w. Niekt rzy dodają je także do herbaty z miodem. Lubczyk jest często stosowany jako składnik mieszanek zi ł i kostek bulionowych. W przemyśle spirytusowym jest natomiast wykorzystywany do aromatyzowania w dek i likier w. W zakładzie przetwarzane są gorczyca i seler. Waga
Skład: pięciornik kurze ziele kłącze Masa netto: 50 g
Nazwy zwyczajowe: babka wąskolistna, babka koniczynowa, babka koniczynowata, języczki polne, żywiec Liście zawierają aukubinę, substancje śluzowe, pektyny, garbniki (ok. 6,5%), kwasy: fumarowy, benzoesowy,cynamonowy, waniliowy, sole mineralne (w tym sole cynku i krzemionkę), flawonoidy (bajkaleina, skutelareina). Odwar: odwar z surowca przygotowuje się zalewając 1 łyżkę liści 350 ml ciepłej wody i ogrzewanie do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 min, odstawić na 10-15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dzi
Suszone owoce stanowią bogate źr dło witamin m.in. C, P, B2, B6, E, A, garbnik w, pektyn i składnik w mineralnych. Napar: 2-3 łyżeczki owoc w na szklankę, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 15 minut. Waga netto: 100 g
Owoce jagody zawierają garbniki (do 15%), kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, atocyjany, witaminy C i B1, karotenoidy. Skład: bor wka czernica Odwar: łyżkę stołowa owoc w na szklankę wody ; pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Waga netto: 50 g
Składniki: Herbata czerwona Pu-Erh Waga netto: 70 g