Słód specjalny wnoszący specyficzny „dymny smak i aromat gotowego piwa. Może stanowić nawet 100% zasypu, zwykle stosowany w ilości 5-50% zasypu. Używany do produkcji piw w stylu: bamberger rauchbier, alaskan ale, scottish ale, kellerbier.
Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.
Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.
Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę, uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.
Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę, uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.
Orkisz to odmiana pszenicy towarzyszącej człowiekowi od wielu wieków i do dzisiaj uprawiana głównie na potrzeby zdrowej żywności ekologicznej. Uwarz więc piwo o smaku jak dawniej... Słód orkiszowy może mieć udział do 100% w zasypie. jego użycie bardzo pozytywnie wpływa na pienistość piwa
Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych. Może stanowić między 30-50% w zasypie.
Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych. Może stanowić między 30-50% w zasypie.
Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.
Jęczmień palony Weyermann - 0.5 kg to wysokiej jakości palony niesłodowany jęczmień, który stanowi niezbędny składnik w procesie warzenia piw typu stout i porter. Jest to specjalny dodatek, którego unikalne właściwości nadają piwom niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Nasz jęczmień palony został starannie wyselekcjonowany i poddany procesowi palenia, co nadaje mu intensywny, charakterystyczny smak i wyjątkowy wygląd. Ten specjalnie dobrany składnik zapewnia piwom typu stout i porter doskonałą głębię smak
Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.
Palona niesłodowana pszenica (roasted wheat) - dodatek do wszelakich piw ciemnych