Wayermann

Słód jęczmienny wędzony bukiem Weyermann (Niemcy) - 5 kg

Słód jęczmienny wędzony bukiem Weyermann (Niemcy) - 5 kg

Słód specjalny wnoszący specyficzny „dymny smak i aromat gotowego piwa. Może stanowić nawet 100% zasypu, zwykle stosowany w ilości 5-50% zasypu. Używany do produkcji piw w stylu: bamberger rauchbier, alaskan ale, scottish ale, kellerbier.    

idź do sklepu
Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0.5 kg

Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) 0.5 kg

Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.    

idź do sklepu
Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) - 1 kg

Słód krótki/ Chit Malt Weyermann (Niemcy) - 1 kg

Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.    

idź do sklepu
Słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) 0.5 kg

Słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) 0.5 kg

Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę,  uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.    

idź do sklepu
Słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) 1 kg

Słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) 1 kg

Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę,  uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.    

idź do sklepu
Słód orkiszowy (Spelt Malt) Weyermann (Niemcy) - 0.5 kg

Słód orkiszowy (Spelt Malt) Weyermann (Niemcy) - 0.5 kg

Orkisz to odmiana pszenicy towarzyszącej człowiekowi od wielu wieków i do dzisiaj uprawiana głównie na potrzeby zdrowej żywności ekologicznej. Uwarz więc piwo o smaku jak dawniej... Słód orkiszowy może mieć udział do 100% w zasypie. jego użycie bardzo pozytywnie wpływa na pienistość piwa    

idź do sklepu
Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 0,5 kg

Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 0,5 kg

Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.    

idź do sklepu
Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 1 kg

Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 1 kg

Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.    

idź do sklepu
Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 0.25 kg

Słód zakwaszający Weyermann (Niemcy) 0.25 kg

Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.    

idź do sklepu
Słód żytni Weyermann (Niemcy) - 1 kg

Słód żytni Weyermann (Niemcy) - 1 kg

Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych.  Może stanowić między 30-50% w zasypie.    

idź do sklepu
Słód żytni Weyermann (Niemcy) - 5 kg

Słód żytni Weyermann (Niemcy) - 5 kg

Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych.  Może stanowić między 30-50% w zasypie.    

idź do sklepu
Jęczmień palony Weyermann - 0.25 kg

Jęczmień palony Weyermann - 0.25 kg

Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.    

idź do sklepu
Jęczmień palony Weyermann - 0.5 kg

Jęczmień palony Weyermann - 0.5 kg

Jęczmień palony Weyermann - 0.5 kg to wysokiej jakości palony niesłodowany jęczmień, który stanowi niezbędny składnik w procesie warzenia piw typu stout i porter. Jest to specjalny dodatek, którego unikalne właściwości nadają piwom niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Nasz jęczmień palony został starannie wyselekcjonowany i poddany procesowi palenia, co nadaje mu intensywny, charakterystyczny smak i wyjątkowy wygląd. Ten specjalnie dobrany składnik zapewnia piwom typu stout i porter doskonałą głębię smak

idź do sklepu
Jęczmień palony Weyermann - 1 kg

Jęczmień palony Weyermann - 1 kg

Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.    

idź do sklepu
Pszenica palona Weyermann - 0.25 kg

Pszenica palona Weyermann - 0.25 kg

Palona niesłodowana pszenica (roasted wheat)  - dodatek do wszelakich piw ciemnych    

idź do sklepu