Opis producenta/dystrybutora: Kąpiel w naparze z ziela bodziszka cuchnącego ma działanie ściągające. Poprawia stan sk ry, łagodzi podrażnienia. Kąpiele zalecane są dla os b mających wrażliwą sk rę. Dawniej używano przy bielactwie. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele bodziszka cuchnącego* 100% Masa netto: 25g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsult
Opis producenta/dystrybutora: Według literatury zielarskiej liść brzozy należy do grupy zi ł "oczyszczających krew". Harmonizuje także działanie układu moczowego. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: liść brzozy Eko 100% Masa netto: 50 g Wszystkie opisy maja charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego
Jako przyprawy używamy jej w niewielkiej ilości. Dodaje się jej do kapusty, szparag w, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Gałką możemy przyprawić dr b, mięso jagnięce i kiełbasy. Skład: gałka muszkatołowa 100% Masa netto: 30g
Jako przyprawy używamy jej w niewielkiej ilości. Dodaje się jej do kapusty, szparag w, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Gałką możemy przyprawić dr b, mięso jagnięce i kiełbasy. Skład: gałka muszkatołowa 100% Masa netto: 30g.
Stosuje się jako przyprawę do zup pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, r żnym słodyczom. Imbir dodaje się do og rk w marynowanych i dyni marynowanej. Skład: imbir 100% Masa netto: 60g
Susz młodej naci pietruszki stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Stosuje się gł wnie do zup, rosoł w ziemniak w, sos w. Skład: nać pietruszki: 100% Zawartość netto: 20g
Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji mogą pomóc osobom mającym problem z nadciśnieniem. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: owoc róży*, głogu* po 20%, ziele jemioły*, serdecznika*, kwiat głogu*, korzeń kozłka*, liść poziomki* w różnych proporcjach Masa netto: 200 g
Całe ziarenka dodaje się do marynat, szczeg lnie wzbogaca smak ciemnych sos w, polepsza walory smakowe kompan w i likier w. Skład: ziele angielskie 100% Masa netto: 50g
Trawę cytrynową używa się w kuchni południowo-azjatyckiej oraz południowo-amerykańskiej. Aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości. Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napoj w, deser w a nawet dań drobiowych przyprawianych curry. Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać do herbaty. Skład: trawa cytrynowa 100% Masa netto: 20g
Jak opisuje literatura zielarska ziele tymianku może pom c w trawieniu tłustych potraw. Jest przydatnym dodatkiem do wieprzowiny, baraniny, kaczki lub gęsi. Stosuje się go r wnież do produkcji likier w i syrop w. Skład: tymianek 100% Masa netto: 20g
Goździki to aromatyczna przyprawa używana do przyprawiania mięs, dziczyzny, ryb i marynat. Stosowane są też do wyrob w cukierniczych, dżem w, konfitur a także grzanego wina. Skład: goździki mielone 100% Masa netto: 30g.
Herbatka wykonana jest z ziółek sprzyjających obniżeniu ilości cholesterolu we krwi. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: ziele pięciornika kurzego*, przetacznika*, kłącze perzu*, owoc jarzębiny po 15%, ziele jasnoty*, uczepu*, karczocha*, kwiat przelotu*, bzu czarnego* w różnych proporcjach Masa netto: 50 g
Dodaje się jej w niewielkich ilościach do gulaszu, sznycli, pieczeni, mięsa z rusztu. Przyprawiamy nią zupy jarzynowe, dr b, sosy, potrawy z jaj i białego sera. Skład: papryka słodka 100% Masa netto: 60g
Pieprz biały charakteryzuje się delikatnym i wyrafinowanym smakiem. Używany przede wszystkim do białych sos w oraz tam, gdzie chcemy uzyskać bardziej delikatny smak niż przy użyciu pieprzu czarnego. Masa netto: 50g Skład: pieprz biały mielony 100%
Pikantna przyprawa z XVIII wieku, używana do wyostrzania smaku. Stosuje się | ją do roślin strączkowych, drobiu, sos w, gulaszu, owoc w morza. Masa netto: 60g Skład: Pieprz cayenne 100%