Mcusta Limited "White Tiger" Zestaw 4 noży w drewnianym pudełku W poszukiwaniu przedmiotów wyjątkowych każdy kolekcjoner trafi w końcu na serie wypuszczane w ograniczonym, limitowanym nakładzie. Wychodząc naprzeciw takim potrzebom, firma Mcusta stworzyła serię zestawów inspirowanych bóstwami z mitologii Japońskiej. Prezentowany poniżej “Byakko” jest poświęcony Białemu Tygrysowi – mitycznemu stworzeniu, jednemu z czterech Strażników Niebios. Pod jego panowaniem był wiatr, odpowiadał również za zachodnią
Mcusta Zanmai VG-10 Supreme Hammered Nóż Nakiri 16,5 cm Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Dane techniczne: Ostr
Mcusta Zanmai Pro Zebra Nóż do pieczywa 23cm Wykonany z japońską starannością nóż kuchenny, który świetnie sobie radzi zarówno z twardą skórką świeżego chleba, jak i z miękkim puchem gorącej bułki. Nóż ten posiada długie, ząbkowane ostrze, które pozwala na komfortowe krojenie nawet największych bochenków. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - micartaTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 36,7 cmDługość ostrza - 23,0 cmSzerokość klingi - 3,7 cmGrubość klingi - 2,5 mmSposó
Mcusta Zanmai Classic Damascus Pakka Nóż uniwersalny 11cm Wszechstronny nóż przeznaczony do krojenia i obierania warzyw lub owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie, cienkie ostrze zostało w tym modelu delikatnie poszerzone, aby zwiększyć komfort pracy. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - pakka woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 22,5 cmDługość ostrza - 11,0 cmSzerokość klingi - 2,6 cmGrubość klingi - 2,0 mmSposób ostrzenia - szlif dwustronn
Mcusta Zanmai Beyond Aogami Super Nóż Nakiri 16,5cm Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Dane techniczne: Ostrze -
Mcusta Zanmai Beyond Aogami Super Nóż Santoku 18cm Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia. Dane techniczne: Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń ze stali węglowej Aogami
Mcusta Zanmai Beyond Aogami Super Nóż uniwersalny 15cm Wszechstronny nóż przeznaczony do krojenia i obierania warzyw lub owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie, cienkie ostrze zostało w tym modelu delikatnie poszerzone, aby zwiększyć komfort pracy. Dane techniczne: Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń ze stali węglowej Aogami SuperRękojeść - skręcona ośmiokątna drewno hinokiTwardość - 63-65 HRC +/- 1Długość całkowita - 28,3 cmDługość ostrza - 15,0 cmSzerokość klingi - 2,7 cmGru
Mcusta Zanmai Classic Damascus Corian Nóż Nakiri 18 cm Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Dane techniczne: Ostrz
Mcusta Zanmai Classic Damascus Pakka Nóż do wykrawania 16,5cm Specjalistyczny nóż przeznaczony do filetowania i krojenia ryb, a także do sprawiania innych rodzajów mięs, np. wołowiny czy wieprzowiny. Sztywna klinga znakomicie się sprawdza w przypadku ryb o dużych gabarytach, gdy trzeba dokładnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - pakka woodTward
Mcusta Zanmai Classic Damascus Pakka Nóż szefa 21cm Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - pakka woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 36,0 cmDługość ostrza - 21,0 cm
Mcusta Zanmai Pro Flame Nóż do wykrawania 16,5cm Specjalistyczny nóż przeznaczony do filetowania i krojenia ryb, a także do sprawiania innych rodzajów mięs, np. wołowiny czy wieprzowiny. Sztywna klinga znakomicie się sprawdza w przypadku ryb o dużych gabarytach, gdy trzeba dokładnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa. Dane techniczne: Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410Rękojeść - czerwone laminowa
Mcusta Zanmai Classic Damascus Pakka Nóż uniwersalny 15cm Wszechstronny nóż przeznaczony do krojenia i obierania warzyw lub owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie, cienkie ostrze zostało w tym modelu delikatnie poszerzone, aby zwiększyć komfort pracy. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - pakka woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 26,5 cmDługość ostrza - 15,0 cmSzerokość klingi - 2,9 cmGrubość klingi - 2,0 mmSposób ostrzenia - szlif dwustronn
Mcusta Zanmai Pro Flame Nóż Szefa 18cm Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - czerwone laminowane pakka woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 32,5 cmDługość ostrza -
Mcusta Zanmai Pro Flame Nóż Szefa 24cm Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów. Dane techniczne: Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410Rękojeść - czerwone laminowane pakka woodTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 39,0 cmDługoś
Mcusta Zanmai Pro Zebra Nóż do wykrawania 16,5cm Specjalistyczny nóż przeznaczony do filetowania i krojenia ryb, a także do sprawiania innych rodzajów mięs, np. wołowiny czy wieprzowiny. Sztywna klinga znakomicie się sprawdza w przypadku ryb o dużych gabarytach, gdy trzeba dokładnie kontrolować pozycję czubka noża. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, przy samej skórze i wzdłuż kręgosłupa. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10Rękojeść - micartaTwardość - 61 HRC +/-