Daktyle suszone bez pestek - warto mieć je zawsze pod rękąOwoce rosnącej w gorącym klimacie palmy daktylowej u nas dostępne są często w postaci suszonej. Są one idealną przekąską między posiłkami albo podczas wysiłku, a także źródłem dających szybki przypływ energii cukrów. Na terenach, gdzie uprawiane są daktylowce żuje się owoce aby zaspokoić głód, który pojawia się w wyniku spadku poziomu cukru we krwi. U nas daktyle to egzotyczny dodatek do słodkich przysmaków, ale także główny składnik ciast, kremów
Daktyle suszone bez pestek - warto mieć je zawsze pod rękąOwoce rosnącej w gorącym klimacie palmy daktylowej u nas dostępne są często w postaci suszonej. Są one idealną przekąską między posiłkami albo podczas wysiłku, a także źródłem dających szybki przypływ energii cukrów. Na terenach, gdzie uprawiane są daktylowce żuje się owoce aby zaspokoić głód, który pojawia się w wyniku spadku poziomu cukru we krwi. U nas daktyle to egzotyczny dodatek do słodkich przysmaków, ale także główny składnik ciast, kremów
Daktyle suszone bez pestek - warto mieć je zawsze pod rękąOwoce rosnącej w gorącym klimacie palmy daktylowej u nas dostępne są często w postaci suszonej. Są one idealną przekąską między posiłkami albo podczas wysiłku, a także źródłem dających szybki przypływ energii cukrów. Na terenach, gdzie uprawiane są daktylowce żuje się owoce aby zaspokoić głód, który pojawia się w wyniku spadku poziomu cukru we krwi. U nas daktyle to egzotyczny dodatek do słodkich przysmaków, ale także główny składnik ciast, kremów
Daktyle suszone bez pestek - warto mieć je zawsze pod rękąOwoce rosnącej w gorącym klimacie palmy daktylowej u nas dostępne są często w postaci suszonej. Są one idealną przekąską między posiłkami albo podczas wysiłku, a także źródłem dających szybki przypływ energii cukrów. Na terenach, gdzie uprawiane są daktylowce żuje się owoce aby zaspokoić głód, który pojawia się w wyniku spadku poziomu cukru we krwi. U nas daktyle to egzotyczny dodatek do słodkich przysmaków, ale także główny składnik ciast, kremów
Liście eukaliptusa mielone - zapach, który intrygujeEukaliptus to roślina, którą odkryto w Tasmanii w 1792 roku. Rośnie on także na terenach Australii, Brazylii, Hiszpanii i Portugalii oraz Indii, Chin i Afryki Południowej. Charakterystyczny dla eukaliptusa jest olejek eteryczny, który jednocześnie nadaje roślinie znaczenie lecznicze. Co ciekawe, nazwa „eukaliptus” pochodzi od greckich słów „eu” (dobrze) i „calyptus” (pokryty), które nawiązują do wyglądu pąków kwiatowych tej rośliny.Sposób użyciaLiście eu
Liście eukaliptusa mielone - zapach, który intrygujeEukaliptus to roślina, którą odkryto w Tasmanii w 1792 roku. Rośnie on także na terenach Australii, Brazylii, Hiszpanii i Portugalii oraz Indii, Chin i Afryki Południowej. Charakterystyczny dla eukaliptusa jest olejek eteryczny, który jednocześnie nadaje roślinie znaczenie lecznicze. Co ciekawe, nazwa „eukaliptus” pochodzi od greckich słów „eu” (dobrze) i „calyptus” (pokryty), które nawiązują do wyglądu pąków kwiatowych tej rośliny.Sposób użyciaLiście eu
Przyprawa grecka – znakomity dodatek nie tylko do mięsIntrygująca mieszanka ziół i innych składników o lekko pikantnym smaku – taka jest przyprawa grecka. Skład oparty wyłącznie na naturalnych składnikach sprawia, że jest to mieszanka odpowiednia do urozmaicania smaku potraw dla całej rodziny. Śródziemnomorskie nuty kolendry, papryki i kurkumy wzbogacone są w niej o swojskie warzywa przyprawowe, pieprz oraz wyrazistą gorczycę. Jak przyprawa grecka odmieni Twoją kuchnię?Apetyczna mieszanka przypraw cechuj
Kwiat soli morskiej - szlachetna skarbnica joduTo najbardziej szlachetna i wyrafinowana postać soli morskiej, nazywana przez koneserów ,,słonym kawiorem". Inna jej nazwa to ,,minerał oceanów’’. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej w specjalnych basenach. Aby powstały piękne kryształki przypominające kwiaty potrzeba niezwykle słonecznych dni i powiewu wschodniego wiatru. Taka sól pozyskiwana jest od setek lat, a sam proces zbioru kwiatów soli odbywa się z wielkim kunsztem.Zajmują się tym
Kwiat soli morskiej - szlachetna skarbnica joduTo najbardziej szlachetna i wyrafinowana postać soli morskiej, nazywana przez koneserów ,,słonym kawiorem". Inna jej nazwa to ,,minerał oceanów’’. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej w specjalnych basenach. Aby powstały piękne kryształki przypominające kwiaty potrzeba niezwykle słonecznych dni i powiewu wschodniego wiatru. Taka sól pozyskiwana jest od setek lat, a sam proces zbioru kwiatów soli odbywa się z wielkim kunsztem.Zajmują się tym
Sól perska - nieskazitelna i wartościowaSól perska dzięki swojemu pięknemu zabarwieniu jest również nazywana solą niebieską. Naturalna i jedna z najczystszych i najrzadszych odmian soli. Swoje niebieskie zabarwienie zawdzięcza przemieszczaniu się kryształków soli w siatce krystalicznej oraz zawartości dużej ilości rzadkiego minerału o nazwie sylwin.Pochodzi z pradawnych górskich kopalni Iranu i do tej pory zbierana jest ręcznie ze względu na swoją delikatność i niezwykły barwnik. Powstanie złóż, z któryc
Morska sól gruba - dodatek prosto z natury Sól morska według historyków była już znana starożytnym Egipcjanom, którzy wykorzystywali ją jako środek płatniczy podczas wymian handlowych. Składano z niej także ofiary Bogom. W średniowieczu wydobywaniem soli morskiej trudniły się głównie osoby mieszkające u wybrzeży Anglii. Obecnie pozyskuje się ją głównie na terenie państw leżących nad Morzem Adriatyckim, które charakteryzuje bardzo dobry poziom zasolenia.Nic dziwnego, że cieszy się ona dużą popularnością w
Morska sól gruba - dodatek prosto z natury Sól morska według historyków była już znana starożytnym Egipcjanom, którzy wykorzystywali ją jako środek płatniczy podczas wymian handlowych. Składano z niej także ofiary Bogom. W średniowieczu wydobywaniem soli morskiej trudniły się głównie osoby mieszkające u wybrzeży Anglii. Obecnie pozyskuje się ją głównie na terenie państw leżących nad Morzem Adriatyckim, które charakteryzuje bardzo dobry poziom zasolenia.Nic dziwnego, że cieszy się ona dużą popularnością w
Morska sól gruba - dodatek prosto z natury Sól morska według historyków była już znana starożytnym Egipcjanom, którzy wykorzystywali ją jako środek płatniczy podczas wymian handlowych. Składano z niej także ofiary Bogom. W średniowieczu wydobywaniem soli morskiej trudniły się głównie osoby mieszkające u wybrzeży Anglii. Obecnie pozyskuje się ją głównie na terenie państw leżących nad Morzem Adriatyckim, które charakteryzuje bardzo dobry poziom zasolenia.Nic dziwnego, że cieszy się ona dużą popularnością w
Morska sól gruba - dodatek prosto z natury Sól morska według historyków była już znana starożytnym Egipcjanom, którzy wykorzystywali ją jako środek płatniczy podczas wymian handlowych. Składano z niej także ofiary Bogom. W średniowieczu wydobywaniem soli morskiej trudniły się głównie osoby mieszkające u wybrzeży Anglii. Obecnie pozyskuje się ją głównie na terenie państw leżących nad Morzem Adriatyckim, które charakteryzuje bardzo dobry poziom zasolenia.Nic dziwnego, że cieszy się ona dużą popularnością w
Sól cebulowa, czyli tradycyjna przyprawa w nowej odsłonieCzasami w kuchni wcale nie potrzeba wiele. Wystarczy na przykład zastąpić tradycyjną sól kuchenną rewelacyjną solą cebulową, aby przekonać się, że nawet niezbyt wyszukane dania mogą smakować znakomicie. Sól cebulowa jest prostą mieszanką tradycyjnej soli oraz suszonej cebuli, dzięki czemu ze znanej od wieków przyprawy staje się rewelacyjnym, pełnym aromatu i smaku dodatkiem do wielu dań. Główne składniki znane są z tego, że znakomicie podkreślają i