Przyrządź własne, apetyczne wędliny z użyciem soli peklowejDomowe wędliny i kiełbasy to sposób na to, aby naturalnie zakonserwować świeże mięso, gdy mamy dostęp do jego sprawdzonego źródła w większej ilości. Własne wyroby w wielu domach wzbogacają świąteczne stoły, a przy tym ich zaletą jest pewność co do składu i możliwość wyboru tylko tego, co dobre, zdrowe i naturalne. Sól peklowa biała jest niezbędna, aby wędliny były bezpieczne, nie psuły się i przy tym zachowały kuszący wygląd. To mieszanka soli z n
Najlepsza sól na świecie, czyli sól himalajska?Sprawdź jakie wspaniałe walory smakowe i zastosowanie kuchenne posiada sól himalajska gruba. Warto bliżej się jej przyjrzeć ponieważ jest ona czystą solą, wydobywaną ręcznie metodą płukania i suszenia. To naturalny produkt nieprzetworzony przemysłowo Jej nieskazitelność wzięła się stąd, że sól powstawała i krystalizowała się wiele milionów lat temu w czasie, kiedy nie było jeszcze tak wielu zanieczyszczeń w powietrzu. Dziś sięgamy po nią coraz chętniej, gdyż
Najstarsza i najlepsza sól na ziemi - sól himalajska drobna!Poznaj świetne zalety i właściwości jakie posiada sól himalajska drobna. Z opisu dowiesz się również jak prawidłowo używać ją w kuchni. Jest to jedna z najczystszych soli dostępnych na ziemi, nieprzetworzona i nieskażona. Wydobywana jest ręcznie z jaskiń w Pakistanie, które powstały aż 250 milionów lat temu. Sól himalajska ma biało-różowy kolor, a im więcej jest w niej żelaza, tym jest bardziej różowa. Warto wiedzieć, że kiedyś sól ta nazywana by
Najlepsza sól na świecie, czyli sól himalajska?Sprawdź jakie wspaniałe walory smakowe i zastosowanie kuchenne posiada sól himalajska gruba. Warto bliżej się jej przyjrzeć ponieważ jest ona czystą solą, wydobywaną ręcznie metodą płukania i suszenia. To naturalny produkt nieprzetworzony przemysłowo Jej nieskazitelność wzięła się stąd, że sól powstawała i krystalizowała się wiele milionów lat temu w czasie, kiedy nie było jeszcze tak wielu zanieczyszczeń w powietrzu. Dziś sięgamy po nią coraz chętniej, gdyż
Najlepsza sól na świecie, czyli sól himalajska?Sprawdź jakie wspaniałe walory smakowe i zastosowanie kuchenne posiada sól himalajska gruba. Warto bliżej się jej przyjrzeć ponieważ jest ona czystą solą, wydobywaną ręcznie metodą płukania i suszenia. To naturalny produkt nieprzetworzony przemysłowo Jej nieskazitelność wzięła się stąd, że sól powstawała i krystalizowała się wiele milionów lat temu w czasie, kiedy nie było jeszcze tak wielu zanieczyszczeń w powietrzu. Dziś sięgamy po nią coraz chętniej, gdyż
Wprowadź do swojej kuchni azjatyckie smaki z pomocą liści curry!Liście curry, potocznie nazywane też liśćmi kari przywędrowały do Europy z Azji, a dokładniej z Indii, w których są uprawiane powszechnie od wielu wieków. Tam najczęściej są stosowane jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, ale też i sosów czy nawet napojów. Ich niezwykły aromat wzbogaca dania o charakterystyczny, sosnowo-cytrynowy smak. I choć wyglądem przypominają popularne w Polsce liście laurowe, różnią się od nich smakiem i właściw
Najlepsza sól na świecie, czyli sól himalajska?Sprawdź jakie wspaniałe walory smakowe i zastosowanie kuchenne posiada sól himalajska gruba. Warto bliżej się jej przyjrzeć ponieważ jest ona czystą solą, wydobywaną ręcznie metodą płukania i suszenia. To naturalny produkt nieprzetworzony przemysłowo Jej nieskazitelność wzięła się stąd, że sól powstawała i krystalizowała się wiele milionów lat temu w czasie, kiedy nie było jeszcze tak wielu zanieczyszczeń w powietrzu. Dziś sięgamy po nią coraz chętniej, gdyż
Wprowadź do swojej kuchni azjatyckie smaki z pomocą liści curry!Liście curry, potocznie nazywane też liśćmi kari przywędrowały do Europy z Azji, a dokładniej z Indii, w których są uprawiane powszechnie od wielu wieków. Tam najczęściej są stosowane jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, ale też i sosów czy nawet napojów. Ich niezwykły aromat wzbogaca dania o charakterystyczny, sosnowo-cytrynowy smak. I choć wyglądem przypominają popularne w Polsce liście laurowe, różnią się od nich smakiem i właściw
Wprowadź do swojej kuchni azjatyckie smaki z pomocą liści curry!Liście curry, potocznie nazywane też liśćmi kari przywędrowały do Europy z Azji, a dokładniej z Indii, w których są uprawiane powszechnie od wielu wieków. Tam najczęściej są stosowane jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, ale też i sosów czy nawet napojów. Ich niezwykły aromat wzbogaca dania o charakterystyczny, sosnowo-cytrynowy smak. I choć wyglądem przypominają popularne w Polsce liście laurowe, różnią się od nich smakiem i właściw
Przyprawa zbójnicka z kozieradką, czyli ziołowo-pikantna mieszanka jak ze zbójnickiego kociołkaZmień smak swoich potraw i zaskocz znajomych doskonałą kapustą, sosem czy porcją flaków z aromatyczną, ziołową nutą. Przyprawa zbójnicka z kozieradką to pomysł na całkiem nowe gotowanie i wzbogacenie swoich potraw o nietuzinkowe nuty. To doskonała kompozycja aromatycznych ziół i ostrej papryki, która z każdej potrawy wydobędzie ukryte walory smakowe oraz doda jej charakteru. Dodatek wyrazistej kozieradki o inten
Przyprawa zbójnicka z kozieradką, czyli ziołowo-pikantna mieszanka jak ze zbójnickiego kociołkaZmień smak swoich potraw i zaskocz znajomych doskonałą kapustą, sosem czy porcją flaków z aromatyczną, ziołową nutą. Przyprawa zbójnicka z kozieradką to pomysł na całkiem nowe gotowanie i wzbogacenie swoich potraw o nietuzinkowe nuty. To doskonała kompozycja aromatycznych ziół i ostrej papryki, która z każdej potrawy wydobędzie ukryte walory smakowe oraz doda jej charakteru. Dodatek wyrazistej kozieradki o inten
Pozbądź się bólu gardła. Naturalnie!Podbiał to popularna roślina, którą znaleźć można w ziołowych kompozycjach – np. w postaci pastylek do ssania – na ból gardła i kaszel. Występuje on bardzo powszechnie w Europie i Azji, a także przy północnych wybrzeżach Afryki. Znany był już w starożytności – zalecali go ojcowie współczesnej medycyny, także Hildegarda z Bingen polecała stosowanie ziela podbiału na wszelkie dolegliwości dróg oddechowych. W Polsce doczekał się wielu ludowych nazw, m.in.: białkuch, koński
Pozbądź się bólu gardła. Naturalnie!Podbiał to popularna roślina, którą znaleźć można w ziołowych kompozycjach – np. w postaci pastylek do ssania – na ból gardła i kaszel. Występuje on bardzo powszechnie w Europie i Azji, a także przy północnych wybrzeżach Afryki. Znany był już w starożytności – zalecali go ojcowie współczesnej medycyny, także Hildegarda z Bingen polecała stosowanie ziela podbiału na wszelkie dolegliwości dróg oddechowych. W Polsce doczekał się wielu ludowych nazw, m.in.: białkuch, koński
Owoc haritaki wspomoże oczyszczanie organizmuMigdałecznik chebułowiec, znany również pod nazwą haritaki, jest jedną z najcenniejszych roślin medycyny ajurwedyjskiej. Jest to drzewo występujące przede wszystkim w Indiach, a także na Sri Lance, w Nepalu, Birmie, Tajlandii czy Malezji. Uprawia się go również w Chinach i sąsiednich krajach. Dorasta ono zwykle do 30 metrów. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się nie tylko owoce, ale i pokrywającą gruby pień korę. Owoc haritaki jest owalny, świeżo po zerwaniu
Owoc haritaki wspomoże oczyszczanie organizmuMigdałecznik chebułowiec, znany również pod nazwą haritaki, jest jedną z najcenniejszych roślin medycyny ajurwedyjskiej. Jest to drzewo występujące przede wszystkim w Indiach, a także na Sri Lance, w Nepalu, Birmie, Tajlandii czy Malezji. Uprawia się go również w Chinach i sąsiednich krajach. Dorasta ono zwykle do 30 metrów. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się nie tylko owoce, ale i pokrywającą gruby pień korę. Owoc haritaki jest owalny, świeżo po zerwaniu