Aromatyczne i swojskie Zioła MałgosiZioła Małgosi to mieszanka przypraw doskonale znanych i często stosowanych w polskiej kuchni. Ich starannie dobrane proporcje oddają specyfikę rodzimej sztuki kulinarnej, podnosząc jej walory aromatyczne i smakowe w sposób naturalny. Nasza mieszanka nie zawiera bowiem sztucznych konserwantów, barwników oraz glutaminianu sodu. Dla kogo Zioła Małgosi?Uniwersalna, łagodna w smaku kompozycja przypraw smakować będzie osobom w każdym wieku – jest więc doskonałym sposobem na t
Pikantna mieszanka rodem z afrykańskiego wybrzeżaAromatyczny kociołek z mięsem i warzywami długo duszącymi się na wolnym ogniu, delikatne chlebki zamaczane w sosie lub warzywnej gęstej paście, jedzenie ze wspólnego naczynia - takie skojarzenia budzi tradycyjna kuchnia Tunezji, Libii czy Maroka. Wywodząca się z tamtego regionu harrisa to mieszanka przypraw, która może być inspiracją dla wielu potraw charakterystycznych dla tego regionu, ale nie tylko. Główną rolę odgrywa w niej ostrość chili, przełamana nu
Melisa mielona wniesie oryginalność do Twoich potrawPoznaj zalety i właściwości jakie posiada melisa lekarska mielona. Dowiedz się również jak działa i w jaki sposób ją stosować aby skorzystać z jej walorów. Melisa rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej, a także w Azji. To właśnie z tych rejonów rozprzestrzeniła się dosłownie na całym świecie i dziś znana jest wszędzie, także w Polsce. Jej wysokość nie przekracza 60 cm, a liście posiadają ogonki różnej długości. Ich blaszki są szeroko jajowa
Melisa mielona wniesie oryginalność do Twoich potrawPoznaj zalety i właściwości jakie posiada melisa lekarska mielona. Dowiedz się również jak działa i w jaki sposób ją stosować aby skorzystać z jej walorów. Melisa rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej, a także w Azji. To właśnie z tych rejonów rozprzestrzeniła się dosłownie na całym świecie i dziś znana jest wszędzie, także w Polsce. Jej wysokość nie przekracza 60 cm, a liście posiadają ogonki różnej długości. Ich blaszki są szeroko jajowa
Kakao alkalizowane - warto się z nim zaprzyjaźnić!Za kakao przepadają wszystkie czekoladowe łasuchy. Główny składnik czekolady ma charakterystyczny zapach i momentalnie kojarzy się z pyszną tabliczką. To jeden z najpopularniejszych produktów w przemyśle cukierniczym, który poprawia humor i osładza życie. Kakao znane było już starożytnym Aztekom i Inkom, a ziarna, z których powstaje przyjemny, relaksujący i rozjaśniający umysł napój, były dla nich cenniejsze niż złoto. Poznaj zalety i właściwości jakie pos
Mięta Nana – połączenie łagodności i orzeźwieniaUprawiana głównie w krajach Bliskiego Wschodu mięta Nana ma łagodniejszy smak niż jej odpowiednik występujący dziko i na uprawach w północnej części Europy. Jest ona niezbędnym składnikiem tradycyjnych napojów herbacianych, może także zastąpić rodzime zielone listki w domowych mieszankach przypraw czy jako dodatek do deserów. Poznaj jej dobroczynny wpływ nie tylko na żołądekW gorącym klimacie zazwyczaj miejscowe tradycje korzystają z mnóstwa roślin i przypra
Więcej niż dodatek do herbaty - słonecznik kwiat fixCzęsto można go spotkać w różnego rodzaju aromatyzowanych mieszankach herbacianych. Poznaj zalety jakie posiada słonecznik kwiat fix! Mają łagodny smak i są ozdobą takiej herbaty. Sposób użyciaNajprościej zalać suszone płatki słonecznika wrzątkiem i zaparzać przez 15 minut pod przykryciem. Napar sprawdzi się znakomicie do picia, możesz go posłodzić miodem w razie potrzeby. Możesz także łyżkę kwiatów wrzucić do pół szklanki cieplej wody, gotować przez 3
Chrząstnica kędzierzawa - czym tak właściwie jest?Chrząstnica kędzierzawa jest glonem należącym do rodziny krasnorostów. Znana jest również pod nazwą mech irlandzki czy chrząstnik kędzierzawy. Najczęściej spotykana jest w północnej części Atlantyku. Porasta ona przede wszystkim wybrzeża Irlandii, gdzie określana jest jako - Carrageen w nawiązaniu do karagenu, którego jest doskonałym źródłem.Chrząstnica kędzierzawa posiada rozgałęzioną plechę przypominającą liście. Po wyjęciu z wody glony długo suszy się n
Chrząstnica kędzierzawa - czym tak właściwie jest?Chrząstnica kędzierzawa jest glonem należącym do rodziny krasnorostów. Znana jest również pod nazwą mech irlandzki czy chrząstnik kędzierzawy. Najczęściej spotykana jest w północnej części Atlantyku. Porasta ona przede wszystkim wybrzeża Irlandii, gdzie określana jest jako - Carrageen w nawiązaniu do karagenu, którego jest doskonałym źródłem.Chrząstnica kędzierzawa posiada rozgałęzioną plechę przypominającą liście. Po wyjęciu z wody glony długo suszy się n
Senes liść - zdrowy i naturalny sposób na oczyszczenie całego organizmuDziś, mimo coraz większego propagowania zdrowej żywności, bardzo często nie mamy czasu ani chęci na jej spożywanie. Zła dieta i pośpiech zwykle przyczyniają się do niestrawności i innych przykrych problemów z trawieniem. Sięgamy wówczas po dobrze znane nam środki przeczyszczające lub napary z kopru włoskiego czy produkty z błonnikiem. Jednak coraz częściej na podobne problemy proponuje się zdrowe i naturalne sposoby. Poznaj naturalny s
Senes liść - zdrowy i naturalny sposób na oczyszczenie całego organizmuDziś, mimo coraz większego propagowania zdrowej żywności, bardzo często nie mamy czasu ani chęci na jej spożywanie. Zła dieta i pośpiech zwykle przyczyniają się do niestrawności i innych przykrych problemów z trawieniem. Sięgamy wówczas po dobrze znane nam środki przeczyszczające lub napary z kopru włoskiego czy produkty z błonnikiem. Jednak coraz częściej na podobne problemy proponuje się zdrowe i naturalne sposoby. Poznaj naturalny s
Galangal doda orientalnego aromatu Twoim potrawom!Przyprawa ta zawojowała serca osób, które zakochały się w kuchni tajskiej. Kłącze jest popularnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej. Szczególnym uznaniem i długimi tradycjami cieszy się w Indonezji oraz w Chinach, jednakże popularność zdobył także w krajach arabskich i w Indiach. Galangal, inaczej zwany gałgantem, ma kształt bardzo przypominający imbir, z którym jest blisko spokrewniony i podobny do niego również w smaku. Ma jednak bogatszy zapach oraz słodka
Galangal doda orientalnego aromatu Twoim potrawom!Przyprawa ta zawojowała serca osób, które zakochały się w kuchni tajskiej. Kłącze jest popularnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej. Szczególnym uznaniem i długimi tradycjami cieszy się w Indonezji oraz w Chinach, jednakże popularność zdobył także w krajach arabskich i w Indiach. Galangal, inaczej zwany gałgantem, ma kształt bardzo przypominający imbir, z którym jest blisko spokrewniony i podobny do niego również w smaku. Ma jednak bogatszy zapach oraz słodka
Galangal doda orientalnego aromatu Twoim potrawom!Przyprawa ta zawojowała serca osób, które zakochały się w kuchni tajskiej. Kłącze jest popularnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej. Szczególnym uznaniem i długimi tradycjami cieszy się w Indonezji oraz w Chinach, jednakże popularność zdobył także w krajach arabskich i w Indiach. Galangal, inaczej zwany gałgantem, ma kształt bardzo przypominający imbir, z którym jest blisko spokrewniony i podobny do niego również w smaku. Ma jednak bogatszy zapach oraz słodka
Owoce dzikiej róży – znakomite nie tylko na przeziębienieRosnące dziko na terenie całej Polski owoce dzikiej róży to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. Wpływają one na wiele procesów w naszym organizmie. Szczególnie dobrze dzika róża znana jest ze zwalczania przeziębień. To jednak nie jedyna korzyść, jaką można odnieść z jej picia w postaci herbatki – warto więc się w niej rozsmakować. Jakie właściwości posiadają owoce dzikiej róży?Jeśli chodzi o to, co mogą dla nas zrobić owoce dzikiej róży,