Podobnie jak orzechy włoskie, dzięki zawartości białka, wapnia, fosforu i nienasyconych kwas w tłuszczowych, bardzo korzystnie wpływają na sk rę, paznokcie, włosy oraz dziąsła. - dostarczają dużej porcji energii- korzystnie wpływają na układ nerwowy- bardzo dobrze wpływają na budowę kości i zęb w- poprawiają prace naczyń krwionośnych, regulują poziom cukru we krwi- obniżają cholesterol i tr jglicerydy- wzmacniają siły odpornościowe organizm Zgodnie z aktualnymi badaniami prowadzonymi min w Kalifornii, k
Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera ona dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Kaszę gryczaną warto polecić przy : zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu.
Zawiera duże ilości witaminy B1, bardzo cennej dla układu nerwowego. Poza tym jest bogaty w: witaminy A, B3, D, E, związki mineralne, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe. - nawilżają jelita; stosowane w przypadku zaparć w wyniku suchości jelit,- wzmacniają energię życiową.- wzmacniają śledzionę, Jeśli masz problem z pryszczami, trądzikiem młodzieńczym - jedz nasiona słonecznika. Zawarty jest w tym r wnież cynk, kt ry chroni sk rę przed wszelkimi uszkodzeniami. Witamina
Zastępują świeże buraki przy gotowaniu r żnorodnych potraw, zwłaszcza tradycyjnego barszczu czerwonego.W pełni naturalne suszone buraczki, kt re zachowały znakomity smak, intensywny aromat, kolor oraz wartości odżywcze.
Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera ona dużo białka o wysokiej wartości odżywczej . Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Kaszę gryczaną warto polecić przy : zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu.
Rodzynki czyli suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast) Rodzynka jest naturalnym źródłem: Witaminy B6 -która wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobinyFosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębówPotasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego Masa netto: 100 g
ZIELONA KAWA - zielony skarb natury Moda na wszystko, co zielone nie omija naszych kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy po zdrową zieloną herbatę, a coraz częściej także po zieloną kawę. Wyselekcjonowane ziarna kawowca, kt re nie przeszły obr bki poprzez palenie nie mają co prawda tego wyjątkowego aromatu i gorzkiego posmaku, charakterystycznego dla czarnej kawy, ale mają coś innego. Coś, co sprawia, że zieloną kawę poleca się przede wszystkim jako produkt wspomagający odchudzanie. To kwas chlorogenowy.ODC
Suplementy diety w formie suszu. Składniki: Czystek suszony. Zalecana dzienna porcja: 4 gramy – 4 czubate łyżeczki czystka suszonego (4g). Sposób użycia: zaleca się stosować 2 x razy dziennie : 2 gramy suszu wsypać do szklanki , a następnie zalać wrzącą wodą , parzyć przez około 5 minut , pić świeżo przygotowany napar .Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji . Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut ( zamiennik ) zróżnicowanej diety.Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odż
Czarnuszka - gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych . Pochodzi z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzenił się i obecnie jako gatunek introdukowany rośnie dziko w basenie Morza Śr dziemnego. Jest też uprawiany w wielu krajach świata. Zastosowanie: Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do ser w, pieczywa, i niekt rych tłustych mięs.Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyk wNasiona dodaje się do kiszonej kapusty i og rk w konse
Czarnuszka - gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych . Pochodzi z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzenił się i obecnie jako gatunek introdukowany rośnie dziko w basenie Morza Śr dziemnego. Jest też uprawiany w wielu krajach świata. Zastosowanie: Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do ser w, pieczywa, i niekt rych tłustych mięs.Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyk wNasiona dodaje się do kiszonej kapusty i og rk w konse
Spirulina- jest to alga o niebiesko-zielonym kolorze należąca do grupy sinic. Jest ona bardzo silny antyoksydant i jednym z najwartościowszych naturalnych pokarmów, która regularnie spożywana może mieć znaczący wpływ na poprawę kondycji naszego organizmu. Można ją kupić w tabletkach, w płynie i sproszkowaną. Suplement diety w formie tabletek.Zalecana dzienna porcja: 9-12 tabletek spiruliny Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sp
Witamina C jest najbardziej znaną i popularną witaminą o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie. Bierze udział w wielu niezwykle ważnych reakcjach i przemianach, stymulując rożne procesy biochemiczne w organizmie
Orzechy laskowe to jedne z najpopularniejszych wśród Polaków orzechy. Wiele osób uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku na drzewach, które często mają postać dużych krzaków.
Witamina C jest najbardziej znaną i popularną witaminą o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie. Bierze udział w wielu niezwykle ważnych reakcjach i przemianach, stymulując rożne procesy biochemiczne w organizmie
Migdały to jedne z najpopularniejszych bakalii. Dostarczają drogocennych witamin i składników odżywczych. Migdały zwiększają wydolność mózgu, poprawiają pamięć oraz zapewniają uczucie sytości. Wykorzystywane jako przekąska i dodatek do różnych dań i deserów.