Nóż Yanagi(do sashimi) to typowy japoński nóż przeznaczony do krojenia świeżych ryb na cienkie plasterki. Świetnie sprawdza sie podczas przygotowania sushi oraz innych potraw, wymagających precyzyjnego cięcia. Długie i cienkie ostrze zapewnia drobiazgową perfekcję a jednolity szlif- czyste cięcie. Tradycyjna rękojeść w japońskim stylu jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.Długość ostrza: 210 mmMateriał:- ostrze: wysokiej jakości dwuwarstwowa stal nierdzewna (szlif jednostronny)- rękoj
Tojiro Origami to wysokiej jakości japońskie noże. Ten uniwersalny nóż, sprawdzi się zarówno przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw czy porcjowaniu mniejszych kawałków mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły i bardzo ostry szlif. Zastosowany jednolity materiał jest wyjątkowo wytrzymały oraz łatwy w pielęgnacji. W zestawie znajduje się także specjalna szczoteczka do czyszczenia rękojeści od wewnątrz.Dane techniczne:Waga – 85 gdługość: 130 mm Ostrze i rękojeść – Wysokowęglowa stal nierdzewna molibdenowo-wanadow
Tradycyjny japoński nóż do filetowania i porcjowania ryb i drobiu.Pełni funkcję lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco krótki aby aby pokroić produkty na cienkie plastry oraz wystarczająco mocny aby przeciąć nieduże ości. Klasyczna rękojeść w japońskim stylu jest lekka oraz świetnie dopasowana do kształtu dłoni.Długość ostrza: 155 mmMateriał:- ostrze: wysokiej jakości dwuwarstwowa stal nierdzewna ( szlif jednostronny)- rękojeść: dębowy uchwyt wzmocniony pierścieniem z tworzywaTwardość
Nóż szefa kuchni Tojiro Origami to japoński uniwersalny nóż, który sprawdzi się przy krojeniu warzyw, mięs czy siekaniu zieleniny. Nóż posiada dwustronny, wypukły i bardzo ostry szlif. Zastosowany jednolity materiał jest wyjątkowo wytrzyzmały oraz łatwy wpielęgnacji. W zestawie znajduej się także specjalna szczoteczka do czyszczenia rękojesci od wewnątrz.Dane techniczne:Waga – 170 gdługość: 180 mm Ostrze i rękojeść – Wysokowęglowa stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, cięcia, szatkowania i plastrowania. Dzięki odpowiedniej długości, można nim kroić duże płaszczyzny. Odpowiedni profil pozwala na swobodne przesuwanie klingi w obydwu kierunkach. Lekka rękojeść w kształćie litery D pozwala na utrzymanie noża na wiele róznych sposobów.Długość ostrza: 210 mmMateriał:- ostrze: wysokiej jakości 63-warstwowa stal nierdzewna- rękojeść: dębowy uchwyt wzmocniony pierścieniem z bawolego roguTwardość ostrza – 58 +/-1 HRC
Uniwersalny japoński nóż, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Szeroka klinga pozwala nam zgarnąć pokrojone produkty. Dzięki dużym gabarytom, nóż nadaje sie do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz czy kapusta.Długość ostrza: 170 mmTwardośc ostrza: 58 +/-1 HRCMateriał:- ostrze: wysokiej jakości trzywarstwowa stal nierdzewna- rękojeść: wzmocniony laminat typu Micarta ze sprasowanego papieru impregnowanego żywicą. Waga – 180gCałość zapakowana jest w upominkowe pudełko.Made in Japan.
Specjalistyczny nóż Tojiro Flash do szybkiego oddzielenia mięsa od kości. Cienka i wąska krawedź pozwala na precyzyjne cięcia w najciaśniejszych miejscach a wielowarstwowe ostrze ze stali pozwala na zachowanie niezbędnej elastyczności.Dane techniczne:Ostrze – Wysokiej klasy 63-warstwowa stal nierdzewnaTwardość ostrza – 58 +/-1 HRC Waga – 195gDługość ostrza: 150 mmRękojeść – Odporny na ścieranie laminat Micarta ze stalową wstawką
Ostrzałka Tojiro Pro jest polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych. Fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany i podstawa ma właściwości przeciwpoślizgowe.Wymiary: 19,5 x 7x 7,5 cmWaga: 305 gMade in Japan.Wskazówki dotyczące użytkowania1. Umieść ostrzałkę na płaskiej po
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż Bunka 16,5 cm Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, dzięki wysokiemu ostrzu nóż Bunka nadaje się szczególnie do krojenia warzyw lub owoców, a trójkątny obszar końcówki jest szczególnie przydatny do szczegółowej pracy i cięcia ryb lub mięsa. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 31,6 cmDługość ostrza - 16,5 cmSzerokość klingi - 4,9 cmGrubość klingi - 2,2 mm
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż uniwersalny 12 cm Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 24,8 cmDługość ostrza - 12,0 cmSzerokość klingi - 2,
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż Szefa kuchni 24 cm Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż uniwersalny 15 cm Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 27,1 cmDługość ostrza - 15,0 cmSzerokość klingi - 3,
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż Santoku 16,5 cm Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość - 61 HRC +/- 1Długość całkowita - 31,7
Tojiro Atelier WM Forged VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Dane techniczne: Ostrze - ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń z VG-10 Rękojeść - drewno wenge, wstawka z mamuruTwardość