Niezbędny słód do warzenia piw w stylu dunkelweizen oraz pozostałych pszenicznych ciemnych. Może stanowić do 50% zasypu.
Słód specjalnie przygotowany z myślą o odtworzeniu legendarnego piwa grodziskiego. Wnosi do piwa aromaty wędzone.
Słód specjalnie przygotowany z myślą o odtworzeniu legendarnego piwa grodziskiego. Wnosi do piwa aromaty wędzone.
Podstawowy surowiec do warzenia piwa w stylu: weizen, hefe-weizen, dunkel-weizen, weizenbock, dodatek do piw w stylu koelsch, alt, witbier oraz piw niskalkoholowych. Nawet niewielki dodatek słodu pszenicznego do zasypu poprawia pienistość piwa. Może stanowić do 80% zasypu.
Podstawowy surowiec do warzenia piwa w stylu: weizen, hefe-weizen, dunkel-weizen, weizenbock, dodatek do piw w stylu koelsch, alt, witbier oraz piw niskalkoholowych. Nawet niewielki dodatek słodu pszenicznego do zasypu poprawia pienistość piwa. Może stanowić do 80% zasypu.
Jasny słód specjalny, odpowiednik słodu Biscuit - dodatek do piw belgijskich począwszy od Blond Ale do Dubble i Triple, jak również do piw owocowych i specjalnych. W zasypie nawet do 50%. Nadaje piwom wyraźny aromat słodowy i bursztynową barwę.
Jasny słód specjalny, odpowiednik słodu Biscuit - dodatek do piw belgijskich począwszy od Blond Ale do Dubble i Triple, jak również do piw owocowych i specjalnych. W zasypie nawet do 50%. Nadaje piwom wyraźny aromat słodowy i bursztynową barwę.
Jasny słód specjalny, odpowiednik słodu Biscuit - dodatek do piw belgijskich począwszy od Blond Ale do Dubble i Triple, jak również do piw owocowych i specjalnych. W zasypie nawet do 50%. Nadaje piwom wyraźny aromat słodowy i bursztynową barwę.
Słód specjalny wnoszący specyficzny „dymny smak i aromat gotowego piwa. Może stanowić nawet 100% zasypu, zwykle stosowany w ilości 5-50% zasypu. Używany do produkcji piw w stylu: bamberger rauchbier, alaskan ale, scottish ale, kellerbier.
Słód specjalny wnoszący specyficzny „dymny smak i aromat gotowego piwa. Może stanowić nawet 100% zasypu, zwykle stosowany w ilości 5-50% zasypu. Używany do produkcji piw w stylu: bamberger rauchbier, alaskan ale, scottish ale, kellerbier.
Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.
Słód w którym kiełkowanie ziarna zatrzymano wcześniej niż przy produkcji innych rodzajów słodu. Stosowany bywa dla zrekompensowania zbyt rozluźnionych słodów. Znacznie poprawia pienistość piwa. Polecany przede wszystkim do polepszenia piany w przypadku lagerów także tych w stylu niemieckim, bo w przeciwieństwie do surowców niesłodowanych (stosowanych dla polepszenia pienistości) słód krótki spełnia kryteria Reinheitsgebot. Może stanowić 15 - 20 % zasypu.
Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę, uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.
Słód specjalny melanoidynowy (parzony) przeznaczony jest do piw bursztynowych oraz ciemnych takich jak amber ale, red ale etc. Skutecznie wzmacnia aromaty słodowe, pogłębia bursztynową barwę, uwypuklając charakter stylu. Może stanowić do 20% zasypu.
Orkisz to odmiana pszenicy towarzyszącej człowiekowi od wielu wieków i do dzisiaj uprawiana głównie na potrzeby zdrowej żywności ekologicznej. Uwarz więc piwo o smaku jak dawniej... Słód orkiszowy może mieć udział do 100% w zasypie. jego użycie bardzo pozytywnie wpływa na pienistość piwa