Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód zakwaszajcy służy do obniżenia pH zacieru, co ma na celu efektywniejsze zacieranie (pH optymalne dla działania amylaz), bardziej intensywną fermentację i daje jaśniejszy kolor gotowego piwa. Zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich. pH 3,4-3,6. Może stanowić od 0,5 do 10% zasypu podczas zacierania. Stosuje się go do piw w stylu pilsner, weizen, light beer.
Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych. Może stanowić między 30-50% w zasypie.
Słód żytni specjalnie do piw z gatunku Roggenbier, Rye Ale i piw pszenicznych specjalnych. Może stanowić między 30-50% w zasypie.
Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.
Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.
Palony niesłodowany jęczmień (roasted barley), specjalny dodatek do piw typu stout i porter.
Palona niesłodowana pszenica (roasted wheat) - dodatek do wszelakich piw ciemnych
Palone, niesłodowany ziarna żyta (roasted rye), polecany dodatek do stoutów i piw specjalnych.
Palona niesłodowana pszenica (roasted wheat) - dodatek do wszelakich piw ciemnych, specjalnych, świątecznych.
Palona niesłodowana pszenica (roasted wheat) - dodatek do wszelakich piw ciemnych, specjalnych, świątecznych.
Słód karmelowy monachijski Caramunich wykorzystujemy w piwach od pale ale po bocki, portery i stouty. Może stanowić do 5% w zasypie dla piw jasnych i 10% dla piw ciemnych.
Słód karmelowy żytni Weyermann o wadze 1 kg to wyjątkowy produkt, stworzony specjalnie dla miłośników piwa. Ten karmelowy słód można bez wahania dodać do zarówno jasnych, jak i ciemnych piw żytnich i specjalnych. Z pewnością nada im niezapomniany smak i aromat, który będziesz chciał ponownie doświadczyć. Jego doskonałe właściwości sprawiają, że jest idealnym dodatkiem, który wzbogaci Twoje piwo o unikatowe nuty i doskonałą gładkość. Możesz użyć go w ilości do 15% w zasypie, aby uzyskać odpowiednie propor
Słód wywodzący się z Wielkiej Brytanii i stosowany do produkcji piw o brytyjskich korzeniach. Cechuje się wyższym stopniem rozluźnienia, nieco niższą aktywnością enzymatyczną i nieco wyższą barwą w porównaniu ze słodem pilzneńskim. Ze względu na niską zawartość białka można pominąć przerwę białkową w procesie zacierania. Słód ten może stanowić do 100% zasypu. Odpowiedni do piw w stylu: ale, stout, porter.